Enklare liv sånt jag läser

Hur hinner man läsa böcker?

september 10, 2020

Kvinna läser bok.

Under mina sex veckors sommarledighet läste jag femton böcker. (Inklusive Samlade verk, som ju typ är fyra böcker i en.) Det är fler böcker än jag läste totalt under hela 2019.
Man skulle kunna tänka sig att det är ganska stor skillnad på 2019 och 2020, att det här trots allt är ett år när folk börjar göra alla möjliga tidskrävande saker för att förtränga sin historiska tristess, och att läsning skulle vara en av dem. Så är det kanske för vissa, men nog inte för mig. Min läsning väcktes till liv för att jag drömde om att läsa igen och för att jag ändrade vanor för att börja göra det. Och även om min sommarläsningsmängd inte är hur jag läser resten av året, så läser jag fortfarande mellan en och två böcker i veckan numera. Och även om du som läser det här kanske inte vill eller kan läsa så mycket så kanske du vill läsa mer än vad du gör idag, så därför har jag skrivit ned vad jag gör för att hinna läsa böcker.

Rader av hyllor i ett bibliotek.

 

Varför ska man läsa böcker?

Men först och främst: måste man läsa böcker?
Nej, det måste man inte. Det finns så många plikter ändå i livet. Ordna mat, sköta hem, försörja sig, ge sina barn kärlek, skapa något slags mening. Om man verkligen inte gillar att läsa, då tycker jag att man ska göra något annat.
För mig är läsning något jag njuter av. Och något som sitter tätt ihop med mitt skrivande. Om jag inte läser tappar skrivandet kraft, det behöver läsningen som växter behöver vatten.
Läsningen är också något som vidgar mina kunskaper. Det är det sätt jag bäst tar till mig information på, och för mig är det en rikedom att ständigt läsa, eftersom jag då snabbt kan fördjupa mig i sådant jag blir nyfiken på. Jag gör läslistor inom olika områden, lånar hem böcker, lär mig nytt.
Det är också praktiskt att veta att jag snabbt kan sätta mig in i stora mängder skriven text, eftersom jag liksom har min läskondition uppe.
Så sammanfattningsvis: gillar man inte att läsa kan man göra något annat. Men kanske är det mer som med träning – att man vet att man tycker om det och mår bra av det, bara man kommer över tröskeln. Och då kan man ha nytta av de här tipsen. Alla tipsen kan sammanfattas med detta: gör det lätt att välja boken.

Bok i fönster

Gör det lätt att välja boken – lägg undan din smartphone

Jag har ju ingen smartphone längre, i alla fall just nu. Det har gjort att i en massa situationer där jag annars skulle ha tagit fram min smartphone, finns ett tomrum jag kan fylla med en bok. Jag läser bok när jag står i kö på posten för att hämta ut ett paket. Jag läser bok när jag tar kaffepaus på jobbet. Jag läser bok när jag sitter i telefonkö, på toaletten, när jag lagar risotto och liksom måste röra lite hela tiden men egentligen inte ge det mitt mest intensiva fokus. Och jag läser i soffan, på kvällen, när jag sjunker ned efter en lång dag och vill äta choklad och inte tänka något särskilt, och jag läser innan jag ska sova.
Alla de stunderna drog jag tidigare fram min smartphone. Alla de stunderna behöver man inte byta ut till att läsa bok. (Det kan ju finnas annat man vill göra med sitt liv.) Men det är exempel på att dagar är fyllda av ögonblick där man kan stoppa in läsande. Om du vill läsa mer kan du välja några sådana ögonblick och bestämma att läsningen är ditt default-beteende i de situationerna. Du kanske alltid har en bok i väskan som du läser i om du står i kö. Eller bestämmer att telefonen inte får komma med in i sovrummet, för du läser innan du sover, det är din grej. Poängen är att du inte måste skapa en massa ny tid som inte finns. Läsande går att få in i de små sprickorna mellan tidsblocken då du gör annat.

Gör det lätt att välja boken – olika böcker för olika tillfällen

Något annat jag har gjort är att läsa flera böcker samtidigt. Det passar inte alla, framförallt om man inte läser så mycket och lätt tappar bort sig eller blandar ihop. Men för mig har det gjort att antalet tillfällen då jag läser ökar. Vissa böcker är för mörka och deppiga för att läsa precis innan jag ska sova, men de passar utmärkt att läsa en stund i soffan för att bli inspirerad innan jag skriver ett blogginlägg. Vissa böcker har korta kapitel och passar perfekt som typ toalettlektyr eller stå-i-kö-material. Andra tunga tegelstenar kräver större fokus. Jag läser alltid någon mer lättsam bok, någon mörkare bok och någon fackbok. Det blir ungefär som att erbjuda barnen flera grönsaker till maten istället för bara en sort. Allt passar inte alla jämnt, men det är större chans att åtminstone få sig något till livs.

Man läser bok i havet

Gör det lätt att välja boken – välj bladvändare för att komma igång

Om du ska komma igång med löpning igen efter flera års uppehåll är det inte smart att börja springa långpass, även om du har sprungit maraton förut. Om du inte har läst på många år är chansen att få tillbaka vanan lägre om du börjar läsa de tyngsta och mest komplicerade böckerna som fanns på din läslista på tiden du fortfarande läste. Många som haft ett läsintresse och tappat det tror jag hämmas av just ambitionsnivån. Vi lever i en tid där olika sociala medier och appar premierar kortvarig uppmärksamhet med snabb belöning. Att börja läsa igen efter ett uppehåll skiljer sig mycket från det. Om du ska göra det lätt att välja boken är det därför smart att börja med något där belöningskänslan triggas rätt ofta. Välj något lättläst med korta kapitel, det är tillfredsställande att känna att man slutför något. Välj något med lite driv, lite spänning, så du får ett sug att läsa vidare. Vad det ska vara för bok beror helt på vad du gillar. Alla får inte lässug av att läsa deckare. Men välj inte det tyngsta och mest avancerade i din genre. Det kan du ta när du väl är igång med din läsning på allvar.

Några av mina kom-igång-boktips är:

Det var mina tips för att hinna läsa böcker. Dela gärna era bästa i kommentarsfältet!

Sugen på att läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg!

(Ps: Bilderna i det här inlägget kommer från Unsplash.)

 

+2

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Jennifef Sandströ september 11, 2020 at 8:15 f m

  Ja ja ja vilka lysande tips Ulrika! Har märkt att exakt samma saker fungerat för mig. Läst som mest under sociala medier-pauser då smartphonen varit ganska värdelös

  Och min kille tycker jag är lite knäpp som läser cirka 5 böcker samtidigt. Alla blir inte alltid utlästa (eftersom man inte fastnar för alla böcker) men funkar ändå ganska bra ☺️

  0
  • Reply Ulrika september 11, 2020 at 7:45 e m

   Jamen exakt! Alla böcker kanske inte blir klarare, men det blir lättare att få ett läsflow när man har grejer att välja mellan. Tänker att det är ganska legitimt att ha flera olika teveserier man följer, lite samma princip – ibland vill man ha humor, ibland bakisvänligt, ibland mörkt drama liksom.

   0
 • Reply Emelie september 11, 2020 at 10:43 f m

  Vilken fantastisk blogg! Ska titta in här ofta framöver. Blir ofta stressad av Instagram och livsstils-konton men detta var något helt annat. Tack!

  0
  • Reply Ulrika september 11, 2020 at 7:33 e m

   Nämen åh! Gud så glad jag blir! Välkommen hit, välkommen tillbaka!

   0
 • Reply Åsa september 11, 2020 at 1:32 e m

  Jag kan bara läsa en i taget o behöver ofta ställtid mellan böcker, annars blir jag liksom irriterad för att karaktären från förra boken inte finns med i den nya 😀 Men numera klarar jag att ha en bok i stan och en på landet.

  Märker att telefonen gör att min attention span är ganska kort, därför kör jag tricket att ställa larmet på 20 minuter och läsa ”som jobb”. Efter 20 minuter får jag kolla telefonen om jag vill, men oftast har läsandet kommit igång då så jag vill fortsätta läsa.

  Sen läser jag iofs på telefonen ibland med. Då får jag till det där korta läsandet i pauser.

  +1
  • Reply Ulrika september 11, 2020 at 7:32 e m

   Ja, det där med olika böcker är ju olika. Ibland kan det ju funka att ha en skönlitterär och en populärvetenskaplig (om man läser båda kategorierna) för att slippa karaktärsproblemet.
   Smarta trick! Ställa klockan är bra, man får igen det i annat också, att man ökar upp sitt attention span generellt liksom.

   0
 • Reply Kugge september 12, 2020 at 12:14 e m

  Tack Ulrika för att du lyfter Nationen. Jag brukar ju skämta att mina böcker är en gateway drug till tyngre litteratur. Läsning är i allra högsta grad en muskel som behöver regelbunden träning.

  0
  • Reply Ulrika september 13, 2020 at 7:57 f m

   Det gör jag så gärna så! Och vilken fantastiskt litteratur att skriva (och svårt). Att skriva lätt och behagligt att läsa, så att man liksom bara kan njuta av sin läsåktur utan skump eller bristande komfort, är sjukt svårt. Tycker gateway drug-böcker bör hyllas mer, de är ju de som får alla fast i bokmissbruket 😉

   0
 • Reply 2 prosalyriska böcker att läsa i mellanrummen - Nettelblad september 13, 2020 at 9:08 e m

  […] mitt inlägg om hur man hinner läsa skrev jag om att läsa i mellanrummen. I pauserna då man kanske annars skulle dragit fram […]

  0
 • Reply Skogar, morgnar - Nettelblad september 19, 2020 at 3:30 e m

  […] mörkt i doften av svartvinbär, samma tyngd som sammet och tjocka draperier. I ryggsäcken – alltid – […]

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 44 - NaNoWriMo-special - Nettelblad november 1, 2020 at 11:19 e m

  […] läsande föder mitt skrivande, som jag skrev i inlägget om hur jag hinner läsa böcker. I perioder när jag läser mycket skriver jag mer, och bättre. Men i perioder när jag skriver så […]

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 49 - Nettelblad december 6, 2020 at 10:06 e m

  […] där källardagar så är det kanske att jag läser för lite. Ska gå igenom tipsen i inlägget om hur man hinner läsa böcker igen och börja om, livet blir så mycket bättre när jag bokslukar. Hur som helst: denna […]

  0
 • Reply Att leva utan smartphone: en uppdatering - Nettelblad januari 13, 2021 at 11:01 e m

  […] Jag slutade alltså att ha en smartphone för att jag var less, och det skrev jag mer om här. Min gamla telefon gick sönder och jag var inte lockad att betala för att skaffa en ny maskin som åt upp tid jag inte längre märkte att jag hade. Jag ville ha en telefon att kunna ringa 112 med om katastrofen kom när jag var i parken med mina barn, men jag ville inte scrolla, scrolla, scrolla i jakt på något som skulle få mig att känna mig värdefull och lycklig medan jag satt på den där parkbänken. Jag ville dricka en cappucino och läsa böcker. […]

  0
 • Reply att hinna skriva en bok. rent praktiskt. - Nettelblad juni 23, 2021 at 7:35 e m

  […] gång med mer generella tips på hur man kan hitta tid för skrivande i sitt liv. Typ motsvarande det här inlägget om hur man hinner läsa böcker fast om hur man hinner skriva istället. Men du frågar ju faktiskt hur jag gjorde, rent konkret, […]

  0
 • Reply en lista. - Nettelblad juli 25, 2021 at 2:20 e m

  […] Läser du för bok: I vanlig ordning: många samtidigt.  […]

  0
 • Reply Böcker jag läste i juli - Nettelblad augusti 1, 2021 at 10:03 f m

  […] i sitt liv som man vill ha för att känna att man får läsa på ett sätt man tycker om. Här har jag skrivit om sätt att få in mer läsande i sitt liv, om man vill det. Med den disclaimern, nu kör […]

  0
 • Reply Plugga språk på universitet: tips på 4 kurser för höstterminen - Nettelblad september 5, 2021 at 12:44 e m

  […] Hur hinner man läsa böcker? […]

  0
 • Reply sånt jag läste. 2021. - Nettelblad januari 11, 2022 at 11:32 f m

  […] blev året då jag hittade tillbaka till mitt läsande, 2021 har jag fortsatt så. Jag har inte räknat hur många böcker jag läste, och jag är inte […]

  0
 • Reply 5 tips för utflykter med barn - Nettelblad februari 16, 2022 at 10:50 f m

  […] man åka på utflykt med sina barn? Nej, ni vet ju vi det här laget vad jag svarar på den frågan i mina guideinlägg. Klart man inte måste, livet är redan för fyllt av måsten. Jag tänker att […]

  0
 • Leave a Reply