sånt jag läser tips

Bokrecension: Nästa! av Nina Lykke

juli 6, 2020


Jo, jag vet, jag lovade er en bättre bild. Men sedan blev det här inlägget liggande som ett halvfärdigt utkast i några veckor, boken lämnade ön med en kompis, och det är väl ändå inte för mitt bokfoto ni läser den här bloggen. (Lite tunt med inlägg av relevans, i så fall). Jaja här är i alla fall en recension av Nästa av Nina Lykke.

Smart svärta från ett geni

Det ska sägas direkt, så vi är på det klara med det: jag tycker att norska Nina Lykke är ett geni och typ den roligaste författare jag vet. Det är smart, det är svärta, det är bisarrt så det är precis över gränsen men så nära verkligheten att igenkänningen finns kvar. Det tyckte jag om Nej och åter nej, som var Lykkes första på svenska, och det tycker jag än mer om Nästa!. Men det är svårt med humor. Vet att vissa inte alls tycker Lykke är rolig, att det bara känns nedtryckande mörkt. Har man till exempel läst Nej och åter nej och tycker att den är supertrist och inte fattar grejen, då gillar man knappast Nästa! heller.

Skilsmässokris och ett talande skelett

Nästa! är berättelsen om allmänläkaren Elin. Elin är medelålders med utflugna barn, ligger i skilsmässa efter en otrohetsaffär med sin ungdomskärlek och har precis flyttat in på sitt läkarrum där hon sover i en fåtölj och ibland har moraliska diskussioner med sitt anatomiska plastskelett. Om dagarna träffar hon patienter som hon studerar med en växande cynism (90-talisten som gråter för att hon inte ORKAR en till Frankrikesemester, den påstridiga läraren som kräver en MR för sitt ryggont, herren med en mängd livsstilssjukdomar som ständigt kommer för motiverande samtal och aldrig gör någon livsstilsförändring). Om nätterna försöker hon sova men ligger mest och ser på klockan, tänker igenom vad som ledde henne hit och räknar ned tiden tills hon kan tillåta sig att gå upp och dricka morgonens första kaffekopp i personalrummet. Parallellt med skildringen av Elins rådande något extrema situation, får vi med osviklig skärpa och känsla för de små detaljerna följa den ett år långa otrohetsaffär som lett henne hit.

Precist, trovärdigt och lättläst

Roliga böcker beskrivs ofta som “rappa”, och jag avskyr det ordet. Tack och lov skulle jag inte säga att Lykke skriver rappt, jag tycker framförallt hon skriver precist. Hon lyckas plocka upp detaljerna som ger bilden, det typiska som ger igenkänningen, specificera det vanliga så att det inte går att göra annat än skratta. Samtidigt flödar språket lätt, man glider igenom boken liksom nästan utan ansträngning.
Nästa! är lite varmare än Nej och åter nej, kanske är det jagformen som bidrar, och jag får beröras samtidigt som jag flera gånger skrattar högt rakt ut. Researchen är också fantastisk, eller så är det jag som överskattar hur mystiskt eller höljt i dunkel livet som läkare skulle vara. Flera gånger under läsningen kommer jag i alla fall på mig själv med att googla nina lykke läkare (det är hon inte, hon är utbildad grafiker) och nina lykke partner läkare (inget napp där heller, men sånt framkommer väl å andra sidan bara om man specifikt nämnt det i en intervju) och sedan insåg jag att Nina Lykke nog framförallt är någon med ett öga för hur människor funkar under olika omständigheter, och det måste man faktiskt inte vara läkare för att begripa.

Summa summarum – REKOMMENDERAS!

Liknande inlägg:

Sugen på att läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg!

 

 

0

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Katarina juli 6, 2020 at 11:11 e m

  Uhhhhh. Blev fantastiskt sugen på att läsa denna. Nu är jag tyvärr mitt i en jag ääääääälskar läsa allt så inget blir läst – period. Huvudet bara snurrar böcker hela tin. Men bra tips till jag läst ut de andra 10 jag nu redan läsee. Behöver lite skratta rakt ut.

  0
 • Reply Kugge juli 7, 2020 at 8:50 f m

  Ja alltså vilken precision? Hon är otroligt begåvad!

  0
  • Reply Ulrika juli 7, 2020 at 9:23 f m

   åh, ja! verkligen!

   0
 • Reply Linnea juli 7, 2020 at 12:26 e m

  Oj vilken fin recension! Jag blev jättesugen på att läsa den här nu genast men jag har så många böcker på kö just nu utan att få någon läsning gjord. Ja ja, den här åker i alla fall in på “att läsa”-listan. Tack!

  0
  • Reply Ulrika juli 7, 2020 at 5:38 e m

   Ja, känner igen känslan! Minskat lite sen jag började läsa extremt mkt frö att min smart phone gick sönder och jag inte pallade köpa en ny, utan gick över till en gammal hederlig knapptelefon. tid i lekparker när jag tidigare lätt drog fram telefonen och slösurfarde ägnas nu ALLTID åt bok. är så lycklig över denna vana. men klart att “att-läsa”-listan ändå lätt bygger på sig…

   0
 • Reply Bokrecension: Samlade verk av Lydia Sandgren - Nettelblad september 13, 2020 at 5:33 e m

  […] Bokrecension: Nästa! av Nina Lykke […]

  0
 • Leave a Reply