att skriva sånt jag läser

Bokrecension: Kickstarta ditt skrivande av Michaela von Kügelgen

januari 24, 2023

Kickstarta ditt skrivande och hitta en skrivrutin av Michaela von Kügelgen

En av de första gångerna jag träffade mamman till en av Habaneros bästa vänner pratade vi om kvicksand. Visst fick man en känsla när man var barn, sa hon, av att kvicksand var ett viktigt problem att förbereda sig för i livet. Och så var det ju! I barnens populärkultur är det ett ständigt återkommande fenomen. Var det något man visste när man var liten var det att man inte skulle kämpa emot om man sjönk ned i kvicksand, mycket oftare tänkte man på detta än på att planera hushållsbudgetar eller städa badrum. I relation till hur ofta man förbereddes för det är det anmärkningsvärt hur lite nytta man har av sina kvicksandskunskaper i det vuxna livet.
Jag tyckte det var en genialisk spaning och anade att det här var ett mammor-och-barnumgänge där mammorna kunde ha lika gott utbyte som barnen, och så blev det.

Men vad har kvicksanden med en bok om skrivande att göra?
Inatt, när jag tröstade en febrig liten och mätte upp flytande Alvedon, tänkte jag att vabbandet är ju kvicksanden. Ju mer man kämpar emot, desto djupare sjunker man i dyn. Om man inte kämpar emot lika hårt överlever man tills räddningstrupperna i djungeln anländer (eller tills det är dags att få återgå till jobb och skola).

Ett sätt att sluta kämpa emot tänker jag är att omge sig med saker som kan hjälpa en att få drömma drömmarna om andra dagar när man gör andra saker, sådana som är ens egna. Men som låter en drömma drömmarna i små munsbitar, så man inte blir överväldigad av skillnaden mellan drömmen och verkligheten.

Kickstarta ditt skrivande och hitta en skrivrutin av Michaela von Kügelgen

Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin av Michaela von Kügelgen är en sådan munsbitsdrömmarbok, tycker jag – åtminstone för den som bär på en skrivdröm. Det här är en bok om att närma sig sitt skrivande liv, oavsett hur det skrivlivet ska se ut. Fokus ligger på att utveckla den egna skrivdrömmen och hitta skrivandets plats i livet. Vägarna dit är många. Här finns konkreta övningar och fylla-i-sidor som hjälper en att utveckla hur man vill att den egna skrivtillvaron ska se ut och hur man kan nå dit, och här finns inspirerande uppslag om olika delar av processen i att skriva något längre.

Kickstarta ditt skrivande och hitta en skrivrutin av Michaela von Kügelgen

Kickstarta ditt skrivande och hitta en skrivrutin av Michaela von Kügelgen

Kickstarta ditt skrivande och hitta en skrivrutin av Michaela von Kügelgen

Boken är indelad i kapitel som har att göra med olika delar av skrivandet: allt från skrivarvardagen och att skapa en skrivrutin till research, hitta inspiration och att orka skriva klart. Den går att läsa från pärm till pärm men fungerar också väldigt väl att bläddra i och bara slå upp ett uppslag här och där. Eller kanske läsa ett kapitel som har att göra med det som är krångligast för en i skrivlivet just nu.

Just det där att bara bläddra, läsa lite, fundera över det man råkade ramla över fungerar väldigt väl för kvicksandsdagar i livet. Ett uppslag här och där får ofta plats även om man bara har fem minuter kaffe-och-läsa-stund innan det är dags att göra allt det andra som kallar.

Kickstarta ditt skrivande och hitta en skrivrutin av Michaela von Kügelgen     Kickstarta ditt skrivande och hitta en skrivrutin av Michaela von Kügelgen

Boken innehåller dessutom åtta intervjuer med utgivna författare. Intervjuerna knyter an till ämnet för det kapitel de hamnat i och jag har läst dem flera gånger. Jag har alltid älskat att läsa om andra skrivande människors vägar och processer, det gör jag fortfarande fast det känns som länge sedan jag var inne i ett långt skrivprojekt nu. Det finns andra som har gjort liknande saker. Kanske har de gjort precis som jag i skrivprocessen, eller så gör de helt annorlunda. Sådant tycker jag om att läsa om, en grå dimmig dag medan min sjuåring ser på gamingvideor på youtube och äter glass och jag drömmer om allt som kanske händer en annan dag, inte idag.

*

PS. För full disclaimer så är jag och Kugge kompisar, vi har lärt känna varandra genom internet och skrivande och sånt. Men jag tror ni vet vid det här laget att jag är väldigt kräsen med vad som platsar på bloggen. Tipsar inte om något för att “vara snäll”. Det kanske man borde, det är ju fint att vara snäll, men i vad som platsar på bloggen är det no mercy, det måste komma från hjärtat, annars kan det vara. Så ni vet!

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om skrivande, här hittar du alla mina inlägg om böcker och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat!

+23

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Hara januari 25, 2023 at 4:14 f m

  Har skaffat och läst boken, tycker att den innehåller det mesta som det är bra att veta när man skriver oavsätt målsättning. Fick bl.a. en tankeställare ur frågeställningen: Vill man skriva en bok eller vill man bara ha skrivit en bok?

  +4
 • Reply Malin januari 28, 2023 at 8:37 e m

  Vad fint du sammanfattar Kugges bok, Ulrika! Jag tillämpar det där att läsa ett kapitel för där jag är i mitt skrivande just nu. Det är mysigt även om det går långsamt.

  +2
  • Reply Ulrika januari 29, 2023 at 12:36 e m

   Låter supermysigt! Och känns inte som att det finns någon orsak till att det ska gå fort! Låter härligt att låta boken räcka länge!

   0
 • Reply Ett album, ett konto på instagram och en kurs. - Nettelblad december 6, 2023 at 11:19 e m

  […] håller i januari på Zoom. Den verkar gå i linje med boken med samma titel från förra hösten (som jag har recenserat här). Det vill säga inte bara fokus på skrivteknik och skrivandet som process, utan på skrivlivet […]

  0
 • Leave a Reply