sånt jag läser

sånt jag läste. 2021.

januari 11, 2022

Ulrika Nettelblad läser bok på Hotell Pommern. Svartvit bild, motljus.

2020 blev året då jag hittade tillbaka till mitt läsande, 2021 har jag fortsatt så. Jag har inte räknat hur många böcker jag läste, och jag är inte så intresserad av det. Under mars-september sammanfattade jag alla böcker jag läst den månaden i blogginlägg, men sedan kom livet emellan med det mesta. Oavsett har jag ingen lust att räkna och lista på det sättet mer, det kändes inte helt bra redan när jag skrev inläggen. Jag ville visa upp många olika böcker, även de jag inte hann recensera mer utförligt, eftersom jag vet hur svårt det är att nå ut med böcker så att någon ens vet att de finns. Jag ville visa att ett intensivt läsintresse inte behöver betyda att man ska läsa en viss sorts litteratur, eller vara särskilt “litterär”, att man kan få sluka böcker för slukandets skull, som många av oss läsande gjorde som barn. Att man kan få välja en bok för omslaget, för att den råkade ligga i en bokbyteshylla, för att titeln lät knäpp.
Men formatet höll inte för det riktigt, det kändes som perfekt format för att ge någon ångest för att den inte hinner läsa så mycket, att man scrollar och bara ser antalet titlar och tappar läslusten innan den ens fått en chans att växa.
Klurar som bäst på aptitligare sätt att presentera böcker på den här bloggen, men bejaka det jag ville från början – visa bredden i läsandet, ta bort en del av prestationen. Vi får se hur det går.

Tills dess får ni hålla till godo med en lista om 2021:s läsande. Den kommer från Julia Eriksson.

Café Lokstallarna Falun

Antal lästa böcker under 2021:
Ingen aning. Många!

Vilken typ av böcker läste du?
Romaner och facklitteratur, barnböcker för barnen, kurslitteratur för jobbet. Och pyttelite poesi.

Vilken månad läste du flest böcker?
I juli. Semester, hade just avslutat ett stort skrivprojekt, kände mig rotlös och rastlös som jag gör när strukturerna försvinner. Då fick läsningen grunda mig. Här är listan med julis lästa böcker. 

Vilken månad läste du minst?
Läste inte så mycket i april, vet inte varför. Kanske bara för att jag tycker april är en så deppig månad så att jag inte orkade. December läste jag också mindre än vanligt.

Citat ur Maskrossång av Hilde Hagerup

(Ur Maskrossång av Hilde Hagerup.)

En ny genre för året?
Poesi! Försiktigt och trevande. Är med i styrelsen i Ålands litteraturförening och vi arrangerar något som heter Poesirondellen varje månad. Som en bokcirkel fast för en dikt – man träffas en timme och läser en dikt tillsammans, flera gånger och på olika sätt, och pratar om olika aspekter av den. Det är ett otroligt sätt att läsa poesi på, och känns som en flykt från hela vår tid på något vis. Lugnet, fokuset, det blir ett slags kulturell medveten närvaro. Mycket inspirerande för skrivandet!

Några omläsningar?
Ja! Läser ofta om böcker. Några i år var Diva av Monika Fagerholm, Alla orden i mig av Karin Erlandsson, Maskrossång av Hilde Hagerup, Störst av allt av Malin Persson Giolito, Man kan inte säga allt av Peter Pohl.

En bok som fick dig att gråta?
American dirt av Jeanine Cummins. Men hade feber också, oftast då jag gråter mest när jag läser.

En bok som fick dig att skratta?
Öhm, min ryska grammatik kanske? Kan fnissa lite för mig själv när något komplicerat djävulskap klarnar när jag pluggar ett språk. Helt normalt beteende givetvis.

Svartvit bild på Ulrika Nettelblad som läser bok på en balkong

Några böcker som fick dig att vilja skriva?
Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal.
Alla orden i mig av Karin Erlandsson.
Störst av allt av Malin Persson Giolito.
Maskrossång av Hilde Hagerup.
Diva av Monika Fagerholm.
Den stora skrivboken av Agota Kristof.

Ett fint läsminne från 2021:
När jag tog in på hotell för att få läsa och skriva ifred. Julikvällsläsning på mina föräldrars balkong. All högläsning med barnen, alla gånger jag fått känna att vi verkligen är en familj där man läser. (Nej, det gick visst inte att välja bara ett minne…)

Bästa läsplatsen 2021?
2021 har jag njutit av att så många platser kan vara läsplatser, att man alltid kan ha en bok med i väskan som kan hjälpa en att rota sig var man än hamnar.

Citat ur Eufori av Elin Cullhed

(Ur Eufori av Elin Cullhed.)

(Ur Diva av Monika Fagerholm.)

I vilken form läste du böcker 2021?
Vanliga fysiska böcker, utom Pesten av Albert Camus som jag skulle läsa för bokcirkeln i Ålands radio och behövde få tag på snabbt, så den läste jag som e-bok.

Vilken var den första boken du läste 2021?
Tänk om – en studie i oro av Roland Paulsen. Gillade skarpt!

Och vilken var den sista?
Ett träd med vida grenar: de indoeuropeiska språkens historia av Ola Wikander! Gillade också skarpt!

En bok du köpte men aldrig läste?
Har nog läst alla böcker jag köpt, men jag köper inte jättemycket böcker eftersom jag får en del recensionsexemplar.

Vilka var de bästa böckerna du läste 2021?
Skönlitteratur:
Vi röstar om vi saknar mamma
av Nina Pascoal.
Maskrossång av Hilde Hagerup.
American dirt av Jeanine Cummins.
Den stora skrivboken av Agota Kristof.

Facklitteratur:
Tänk om – en studie i oro av Roland Paulsen.
Ett träd med vida grenar: de indoeuropeiska språkens historia av Ola Wikander.
Mina ryska vänner av Johanna Melén.
Sammetsdiktaturen av  Anna-Lena Laurén.

Och om du måste välja en?
Maskrossång av Hilde Hagerup. Facklitterärt vet jag inte, de är jämnbra tycker jag!

Citat ur Maskrossång av Hilde Hagerup

(Ur Maskrossång av Hilde Hagerup.)

Vad har du för förväntningar på bokåret 2022?
Att mitt läsande fortsätter. Att jag får skriva några bokrecensioner i tidningar men läsa mycket fritt förutom det. Att jag hinner lyfta fler böcker här och hittar ett sätt för det.

Vilka kommande böcker ser du fram emot att läsa?
Har otroligt dålig koll på vårens utgivning jämfört med vad jag brukar. Tipsa mig!

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om böcker och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook eller Bloglovin’ för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.

 

+12

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Böcker jag läste. januari 2022. - Nettelblad februari 20, 2022 at 11:31 f m

  […] jag sammanfattade läsningen under 2021 skrev jag att jag ville skriva om böcker på ett annat sätt i år. Mindre av dessa […]

  0
 • Reply Böcker jag läste. februari 2022. - Nettelblad mars 6, 2022 at 12:21 e m

  […] sånt jag läste. 2021.  […]

  0
 • Leave a Reply