att skriva tips

Söndagsplock vecka 44 – NaNoWriMo-special

november 1, 2020
Nedgången öde lägenhet, man ser ut genom öppna balkongdörrar på vacker vy. Svartvit.

Bild från Unsplash.

Hej. Idag är det första november och NaNoWriMo börjar. Som i national novel writing month, som numera är allt annat än national. Folk över hela världen antar  utmaningen att skriva 50 000 ord på en månad. Det är i längd som en kortare bok. På sidan jag länkade till finns forum (fast de flesta hittar nog sin Nano-gemenskap i andra kanaler) och ett statisikverktyg för att följa sina framsteg i projektet. Älskar det statisikverktyget.

Vissa väljer att bara kasta sig in, utan att ha en aning om vad man ska skriva om, och upptäcker vad deras hjärnor skapar om man hänger sig åt detta som en lång och vild brainstormingprocess. Andra planerar minutiöst i förväg och hoppas ha ett ganska välordnat romanutkast efter att månaden är slut.

Jag ska göra både och, egentligen. Jag vet riktning och vad jag vill göra – förstärka mittendelen av min roman. Inte låta spänningen byggas upp lika snabbt, bygga ut mer sidospår och fördjupningar kring dramaturgins huvudskelett. Jag har idéer om hur det ska vara annorlunda mot vad jag redan skrivit, men inte de enskilda scenerna klara. Genom att låta det flöda fram hoppas jag hitta dit.

Jag behöver inte 50 000 ord, det kanske skulle räcka med 30 000, men jag behöver en massa av text som jag sedan kan rensa i, och jag behöver ett flöde i sådan hastighet att min självkritik inte hinner slås på.

Att jag ska skriva allt det här under den kommande månaden kommer säkert påverka bloggen. Hur vet jag inte än. Kanske skriver jag mer om skrivande, kanske mindre. Kanske hinner jag inte skriva lika många inlägg. Kanske blir inläggen jag skriver sämre. Kanske blir de fantastiska.
Vilken förändring ni än märker: var förvissad om att den är övergående.

Och eftersom NaNo startar idag så är tipsen, som vi raskt ska gå vidare till, alla med fokus skrivande.

Svartvit bild på fönster.

Bild från Unsplash.

En podcast: Writing excuses

Writing excuses är en podcast där varje avsnitt är 15 minuter långt och berör någon aspekt av skrivande och skrivteknik. 15 säsonger finns ute hittills så totalt blir många goa timmar även om det är en kvart i taget. Perfekt att slå på ett avsnitt för en kvartspromenad runt kvarteret när man behöver en skrivpaus för att axlarna inte ska värka och för att man någon gång ska känna utomhusluft och se dagsljus. Säsong 10 är upplagd som en skrivkurs, där olika teman berörs i ordning från idé till redigering.

I slutet måste jag dö av Hannele Mikaela Taivassalo och dröm natten till idag av Anna Järvinen

Två boktips för skrivinspiration

Allt läsande föder mitt skrivande, som jag skrev i inlägget om hur jag hinner läsa böcker. I perioder när jag läser mycket skriver jag mer, och bättre. Men i perioder när jag skriver så mycket som jag gör under ett NaNoWriMo, när ord liksom ska explodera ur mig, kan jag ha svårt att läsa böcker som är för tjocka eller har för mycket handling. Det är som om jag inte får plats med att översköljas av någon annans litterära universum när mitt eget har tagit överhanden. Då gillar jag tunna böcker, gärna språkbetonade, ett sätt att flyta fram i ord och rytm utan att leva i någon annans värld. I slutet borde jag dö av Hannele Mikaela Taivassalo och dröm natten till idag av Anna Järvinen är två korta prosalyriska böcker som borde fungera bra för det syftet. Jag har skrivit om båda böckerna här. 

Anteckningsbok på säng i vackert ljus.

Bild från Unsplash.

Musiktips: 3 spellistor med musik att skriva till

Att skriva 50 000 ord innebär väldigt mycket tid i skrivandet. Och det i sin tur innebär att behöva skrivmusik för olika tillfällen, om man inte är en sådan som skriver i tystnad. Jag kan dirigera vart jag är på väg i mitt skrivande med musiken – hetsigt och vilt när jag måste eskalera och ta mig framåt. Milt och mjukt när jag behöver ha text med resonans och eftertanke. Här har jag skrivit om tre spellistor med musik att skriva till.

Laptop på skrivbord framför fönster i elegant miljö. Höst utanför.

Bild från Kugge skriver.

Ett blogginlägg: Skrivretreat på en herrgård hos Kugge skriver

Älskar när bloggar jag läser lägger upp bilder på skrivmiljöer som ger skrivsug. Kugges inlägg om ett skrivretreat på en herrgård tillfredsställer både behovet av att läsa om och behovet av att titta på härliga skrivupplevelser. Underbar miljö, låter som en fantastisk tillvaro och blir så sugen på att själv hitta en plats med bra skrivbord och vacker utsikt där jag kan checka in och hänge mig åt skrivande.

 

Så. Det var tipsen för idag. Kör ni NaNoWriMo? Eller har bestämt er för någon annan skrivrutin just nu? Kommentera gärna om ni vill, annars hörs vi nästa gång jag tittar upp ur min romanvärld.

*

Vill du läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg.

0

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Beatrice november 3, 2020 at 3:38 e m

  Så många bra tips! Jag har nog kanske gett mig in på NaNo ändå i år. Men inte med en roman i bakhuvudet. Utan kanske några kortare berättelser. Nån novell? Lite dikter? Jag vet inte riktigt vad det blir av alltihop, men jag har börjat ett dokument med allting i alla fall och är ikapp med vad som ”ska” skrivas för att vara i fas hela månaden ut. Kanske blir det något litet i slutändan som jag vågar publicera på bloggen eller nåt?!

  0
  • Reply Ulrika november 4, 2020 at 10:12 f m

   Ja, vad kul! Att ha ett sätt att låta skrivandet få komma igång mer, oavsett vilken form man väljer för just sitt NaNo, är så trevligt. hoppas du vågar publicera något!

   0
 • Reply Jennifer S november 4, 2020 at 12:24 e m

  Kanske kanske du kan dela ett utdrag ur något du skriver under månaden, som blogginlägg? Helt oredigerat? 🙂

  0
  • Reply Ulrika november 6, 2020 at 9:20 e m

   Hahahhaa, GUD vad det skulle se ut. men just därför vore det nog kul, ska klura på det! kan nog hjälpa att exemplifiera ett av mina favoritskrivtips: att ”fulskriva” för att släppa lös hjärnans kreativitet och ta sig framåt. bra idé!

   0
 • Reply Söndagsplock vecka 45: Nanowrimo-special del 2 - Nettelblad november 8, 2020 at 3:27 e m

  […] mig för att låta alla söndagsplocken under november månad ha tema skrivande. Det är ju national novel writing month, som jag skrev om mer förra veckan. Vissa av er älskar att nörda ner er i det här, och andra inte. Det är helt okej. Nu vet ni […]

  0
 • Reply ett utdrag. - Nettelblad november 13, 2020 at 11:05 e m

  […] jag skrev om NaNoWriMo fick jag den här kommentaren av Jennifer, med förslag på blogginlägg under den här intensiva […]

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 47: NaNoWriMo-special del 4 - Nettelblad november 22, 2020 at 5:36 e m

  […] Söndagsplock NaNoWrimo-special del 1 […]

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 48: NaNoWriMo-special del 5 - Nettelblad november 29, 2020 at 10:34 e m

  […] är den sista söndagen i november, och den sista söndagen under NaNoWriMo 2020 (jag har skrivit mer om nano här.) Därför är alla tips denna vecka skrivrelaterade, precis som de andra söndagarna under […]

  0
 • Leave a Reply