sånt jag läser tips

Söndagsplock vecka 49

december 6, 2020

Hej, nu är det söndag igen, snart är de inte så många kvar, det här årets söndagar. Den här veckan har jag bloggat mindre än vad jag tänkt mig. Beror tyvärr inte på något bombastiskt det är min födelsdagsvecka-arrangemang, utan bara det där Underbaraclara kallar dagar man vaknar i källaren. Varit på ett trögstartat humör, saknat ett vanligt luststyrt driv. Som ett barn av min tid började jag genast leta orsaker och åtgärder: kanske har jag åldersångest trots allt och ogillar födelsedagsfyllandet? Kanske måste jag äta D-vitamin? Byta karriär? Sluta skriva? Börja yoga dagligen? Sluta vara sparsam och börja konsumera som om ingen morgondag finns?

Men egentligen behöver jag ju inget av det där. Jag behöver bara konstatera att vissa dagar och vissa veckor dröjer det innan man vevas igång. Det kan vara helt fine, det går oftast över, det går över på ett mindre ansträngande sätt om man bara låter det hända istället för att se det som ett bevis på att någonting är fel.

Och så kan man låta sig starta lite trögt, men inte helt stanna, för då kan man fastna i det där segstartade. Och lagom till söndagen åtminstone orka skrapa ihop sig till ett gäng söndagstips. Nu raskt vidare till dem.

Ett podcastavsnitt: Investigating the historic eruption of Mount Vesuvius i Science Weekly

Älskar podcasts som är bildande kring ämnen jag absolut inte behöver kunna någonting om. Lyssnar därför på nästan alla avsnitt av Science Weekly från The Guardian. De intervjuar forskare och vidgar perspektiv om allt från covid-19 till alger i alperna till… tja, historiska vulkanutbrott. Framförallt för lite låga dagar eller om man har prestationsångest tycker jag det är så skönt att få bejaka sin nyfikenhet men inte kunna drabbas av vänta-jag-måste-pausa-och-lyssna-om-så-jag-inte-missar-nåt som jag kan drabbas av om jag lyssnar på exempelvis en psykiatri- eller medicinrelaterad podd. Samma känsla som med podcasten Staden, som jag tipsade om i det här inlägget. 
Dock varning för att Vesuvius-avsnittet kan kännas lite makabert, som när forskaren engagerat snackar om hjärnor som omedelbart förångas av hettan, typ.

Patrik och pensionärsmakten av Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv

(Bild från Schildts&Söderströms).

Ett boktips: Patrik och pensionärsmakten av Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv

Jag ska erkänna det: veckans boktips har jag inte läst själv. Ska man peka på något som gjort att jag haft sådana där källardagar så är det kanske att jag läser för lite. Ska gå igenom tipsen i inlägget om hur man hinner läsa böcker igen och börja om, livet blir så mycket bättre när jag bokslukar.
Hur som helst: denna “äventyrsroman för 6-9-åringar”, enligt förlagets beskrivning, älskar Storasystern något oerhört. Hon hälsar även att gränsen absolut inte behöver gå vid nio år och att alla som gillar spännande, välskrivna, roliga och intressanta böcker kan läsa denna bok. Hon lyssnar på den som ljudbok, och säger att den finlandssvenska författarinläsningen är ett starkt plus. “Om man gillar ettan, kan man se fram emot att läsa tvåan, eller min favorit – trean! ÅÅÅH den är så bra”, hälsade hon också när jag frågade vad jag kunde skriva om jag tipsar om boken. driv. Så fint att se ett barns ögon lysa när hon pratar böcker.

Storebror läser för lillasyster

Ett blogginlägg: Verklighetsförvrängningar och sådana episoder hos Naleis Nätt

En av mina favoritbloggare Linnea bloggar varje dag under 21 dagar och ingen hade väl kunnat vara lyckligare än jag. Linnea har förmågan att kunna skriva om lite vad som helst och knyta ihop det på ett sätt som alltid gör det intressant att följa. Samt att hålla en estetik i bilder och bloggdesign som känns tydlig, det hänger liksom ihop. Det är typ som att se en lågbudget-indiefilm som är bättre än alla stora produktioner man har sett det senaste decenniet, man ba det är ju såhär det ska va. Det krävs inte resurser, bara lite KÄNSLA. (Kategorier som är allitterationer, bara en sådan sak…). Hade kunnat länka vilket inlägg som helst på sistone men tipsar om det här kring att under korta ögonblick plötsligt uppleva ljud som aggressiva. Tyckte det var så extremt intressant.

 

Sådär. Nu avslutar vi den här veckan. Adjöken!

 

 

0

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Linnea P. december 6, 2020 at 11:31 e m

  Men HJÄLP jag vet inte vad jag ska säga, så otroligt fint!!! Det här screenshottar jag rakt i min forever-mapp både digitalt och i hjärtat. Tack Ulrika. ♥

  0
  • Reply Ulrika december 13, 2020 at 9:44 e m

   <3!!!! you're welcome, coola indiebloggare!

   0
 • Reply Jennifer S december 7, 2020 at 11:25 f m

  Haha fnissar lite åt att leta orsaker till varför man mår som man mår – och känner igen mig. Min kille brukar påminna mig om just det där, att ibland bara mår man som man gör, utan anledning och det är ingen big deal!

  0
  • Reply Ulrika december 13, 2020 at 9:44 e m

   tänker att det är baksidan med att vara någon som är konstruktiv och tar ansvar för hur man mår? man vill liksom inte bara skylla på livets allmänna jävlighet, utan hitta något som man kan göra en åtgärdsplan och en målbild för förändring för? eller så är det iaf för mig.

   0
 • Reply Ett eget rum - Nettelblad januari 10, 2021 at 2:08 e m

  […] städar. Småsyskon slänger sig på golvet utanför och skriker i förtrytelse. Hon lyssnar på Patrik och pensionärsmakten-böckerna och nynnar för sig själv. Efter en timme eller två hämtar hon dammsugaren. Dammsuger metodiskt, […]

  0
 • Leave a Reply