tips

Söndagsplock v 35

augusti 30, 2020

Då var också vecka 35 år 2020 snart slut. Detta år som de säger är så märkligt, och det är det väl, det är klart att det är, men för just mig på många sätt inte märkligare än många andra år i mitt liv. Jag tycker att jag alltid hamnar i märkligheter. Blir gång på gång överraskad det här året, när alla andra plötsligt är i samma fas, ett slags utmattad misstro inför verkligheten, en legitim orsak till melankoli, en gemensam upplevelse av att å ena sidan befinna sig mitt i historiska skeenden och å andra sidan upptäcka att de flesta historiska skeenden är sega som sirap.

Nå. Raskt vidare, som alltid, till tipsen.

Ett podcastavsnitt: Ett liv utan likes från Teknikens under

Kommer någon av er ihåg bloggen Atilio? Sandra som fotograferade med sådan känsla och var tidig och proffsig med mycket, från rörligt material  till att göra podcast. Hon hade också i flera omgångar en instagram som växte sig stor. Redan då skrev hon mycket om att hitta balansen i sociala medier och influencerskap, att inte dras med på fel sätt. Och nu är hon en av de som intervjuas i  avsnittet Ett liv utan likes från podcasten Teknikens under. Avsnittet, som är från förra året, handlar om att välja bort sociala medier, som privatperson eller att som i Sandras fall hoppa av något som skulle kunna vara en karriärsväg. Jag har ju inte smartphone, som ni vet, och tycker det är väldigt intressant med tankar kring hur man väljer sitt digitala deltagande (eller egentligen deltagande i allt som finns här i världen) och på vad man lägger sin tid. Dessutom härligt att lyssna igen på Sandras röst, som kan vara en av de mest lugnande stämmor som finns. Tröttnar hon på att jobba på Ica rekommenderar jag inläsare av meditationer till någon avslappningsapp som nästa karriärssteg.

Nationen av Michaela von Kügelgen

Ett boktips: Nationen av Michaela von Kügelgen

Helt glömt att tipsa om denna mysiga studielivs-feel-good! Skulle recenserat den i en tidning men sedan kom coronakris och alla frilansrecensionerna drogs in och så glömde jag att säga något alls.
Michaela von Kügelgen aka Kugge skriver om studentliv i Helsingfors. Inte vet jag något om att plugga i Helsingfors, och inte vet jag mycket om studentliv. På fem och ett halvt års studier fick jag tre barn, det fanns av naturliga skäl inte tid och rum för så mycket sånt. Men jag behöver inte veta nåt om studieliv för att kunna uppskatta  språket som flyter självklart och lätt, de trovärdiga karaktärerna som är väl gestaltade, och handlingen som stadigt tuffar framåt. En snabbläst, varm och lättsam bok som är perfekt att försjunka i när man vill glömma det mindre lättsamma omvärldsläget för en stund. Finns nu även som ljudbok!
(Och bilden blev pressfotot på omslaget den här gången, för jag läste ju boken i mars så vet inte i vilken av alla hyllor och högar och andra bokförvaringar den finns… det var det här med ordning och struktur, va.)

En låt: Salzburg av Worakls

Hur många gånger har jag inte hamnat i skrivflow till den här låten? Instrumentellt, elektroniskt, dramatiskt och skrivvänligt när det är som bäst. Salzburg av Worakls är inte en låt för när man ska sitta och peta och finredigera, men om man ska flödesskriva ut sig ett första utkast, och framförallt om man vill låta käääänslorna flöda… då är den magisk. Dessutom typ sju minuter lång, vilket är ganska perfekt för att göra som en skrivövning om man har fastnat i sin text. Slå på låten, lova dig själv att inte sluta skriva så länge den spelar, dra upp på maxvolym och skriv allt som kommer till dig. Gör det bara!

Kesolasagne Linneas skafferi

Bild från Linneas skafferi, klicka på bilden för att komma till hennes blogg.

Ett blogginlägg: 5 vardagshjältar från Linnéas Skafferi

Har ju skrivit ett inlägg om hur jag matplanerar, och det är mest recept från samma kokböcker hela tiden. Det är skönt med sådant jag lagat tusen gånger om, så hjärnan kan tänka på annat under tiden. Men jag älskar att läsa matbloggar, kanske som avkoppling mer än i jakt på recept att laga. Linneas skafferi är min favorit. Här känns allting mysigt och tryggt, som att matlagningen är en del av en skön vardag som ska rulla och att den vardagen rullar fint. En blogg som känns snäll på samma sätt som mjuka lakan, kanelbullar, tecknad film. Det här inlägget med recept på 5 vardagshjältar att laga nu när vardagen och hösten rullar igång igen innehåller flera enkla recept där jag faktiskt är sugen på att prova flera stycken.

*

Sådär, det var det. Nu ska jag storhandla för två veckor framåt. Hej hopp och trevlig vecka till er!

Liknande inlägg

 • Söndagsplock vecka 34. Träning out of office från Träningspodden, Hanna 1918 av Monica Borg-Sunabacka, House of the Rising Sun med Alt-J, Tvätthålet och skolåret hos Malin Wollin.
 •  Söndagsplock vecka 33. Filosofiska rummet om språkets uppkomst, Samtalsfärdigheter av Erik Rautalinko, Moon med Kid Francescoli, morots- och zucchinibiffar med matvete från Portionen under tian, 08 hos Meyers.
 •  Söndagsplock vecka 32. Autism – superkraft eller svaghet? I kropp & själ, Empty med Metric, Compassioneffekten av Christina Andersson, Ensam på en ö hos Flora Wiström.
0

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Kugge augusti 30, 2020 at 8:12 e m

  Åh vad kul att läsa dina tankar om boken! Nu finns den ju som ljudbok också!

  0
  • Reply Ulrika augusti 30, 2020 at 9:07 e m

   Ja, men det gör den ju! Lägger in det i texten också så ingen missar 🙂

   0
 • Reply Åsa augusti 31, 2020 at 12:15 e m

  Jag lyssnade precis på Kugges bok via Biblio, blev klar i lördags. Jag som typ levde det där studielivet och var nånstans mellan Astrid och Saga med drag av Micke kände igen mig mycket trots att jag pluggade i Sverige och inte i Finland, men det var nog bra att ha liiite insikt och erfarenhet i den finlandssvenska ankdammen för att hänga med i allt 😉

  0
 • Reply Hur hinner man läsa böcker? - Nettelblad september 10, 2020 at 10:25 e m

  […] Michaela von Kügelgens Nationen för lättsam finlandssvensk studentfeelgood, som jag skrivit mer… Korta kapitel, behagligt format, går att plöja snabbt och lätt med bra flow. […]

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 36 - Nettelblad september 11, 2020 at 2:34 e m

  […] Söndagsplock vecka 35. Ett liv utan likes från Teknikens Under, Nationen av Michaela von Kügelgen, Salzburg av Worakls, 5 vardagshjältar från Linnéas Skafferi. […]

  0
 • Leave a Reply