sånt jag läser

vad jag läste. 2022.

december 26, 2022

Pojke läser bok i barnrum med discoljus

2022 var inget roligt år. För den som läser ofta här tror jag inte det har gått att undgå.
Men läste böcker gjorde jag ändå. Kanske är det då man behöver den som allra mest, även om det är svårt att hitta dit ibland.

Antal lästa böcker under 2022:
Vet inte. Räknar inte! En hel del, men färre än året innan.

Vilken typ av böcker läste du?
Romaner, populärvetenskapliga böcker, enstaka bokmanus som andra skrivit och som jag gav feedback på. (Ett som jag blev SÅ exalterad över, ett skrivande jag hoppas starkt att få läsa utgivet någon dag).

Vilken månad läste du flest böcker?
Det var nog ganska jämnt, men oktober (och vilka bra böcker sen!) och mars (inte lika golvad av de böckerna).

Selfie i spegel med kvinna som läser bok, svartvit bild

Vilken månad läste du minst?
Januari. Huvudet var en sörja. Och september, det skrev jag aldrig ens om.

En ny genre för året?
Nä, inget.

Några omläsningar?
Läste om Alla orden i mig av Karin Erlandsson,  Störst av allt av Malin Persson Giolito,  Harry Potter and the Deathly Hallowsoch Under näktergalens golv-böckerna. Och Ut ur ekorrhjulet: så blir du också ekonomiskt frioch Kalmars jägarinnoroch The Beachoch Flickvännen av Karolina Ramqvist.

En bok som fick dig att gråta?
Tror ögonen tårades till Arv och miljö av Vigdis Hjorth.

En bok som fick dig att skratta?
Samma som på frågan ovan.

Pojke som läser, svartvit bild

Några böcker som fick dig att vilja skriva?
Arv och miljö av Vigdis Hjorth.
Gift av Tove Ditlevsen.
Dagarna dagarna dagarna av Tone Schunnesson.

Och självklart: Kickstarta ditt skrivande och hitta din skrivrutin av Michaela von Kügelgen.

Ett fint läsminne från 2022:
Att läsa Gift av Tove Ditlevsen på ett tyst och stilla tåg klockan sju på morgonen, på väg upp mot Umeå, med kaffe i ena handen och boken i den andra och vetskapen om att en ensam vecka med en vän däruppe låg framför mig.
När jag satt på Konditori Fågelsången och drack gräddkaffe för att få i mig mer energi när aptiten svek mig och uppslukades av en bok igen för första gången sedan dödsbeskedet. Det var den sortens ögonblick som stannar i en, när ljuset lyser på ett särskilt sätt, när den sköraste svärtan för några sekunder byts mot en visshet om att det finns något annat, att mörkret kan spricka upp som en åskmolnshimmel.

Bästa läsplatsen 2022?
På olika caféer i Uppsala medan jag ätit en bulle. Kanske har hälften av mitt energiintag hösten 2022 utgjorts av olika bullar? Kanske har 95% av min sinnesro hösten 2022 utgjorts av läsning.

I vilken form läste du böcker 2022?
Fysiska böcker. Och några bokmanus utskrivna på papper.

Vilken var den första boken du läste 2022?
Minns inte vilken som blev den första, men det här var i alla fall böckerna jag läste i januari.

Sprängaren av Liza Marklund

Och vilken var den sista?
Nu fuskar jag ju och gör den här listan innan året är riktigt slut. Men antingen är det Sprängaren av Liza Marklund, eller så blir det Kackerlackorna av Jo Nesbø. Blev akut boklös på annan ort och fick plocka vad jag hittade i hyllan.

En bok du köpte men aldrig läste?
Madame Bovary, kom bara halvvägs. Men ska återuppta det hela!

Vilken var de bästa böckerna du läste 2022?
Arv och miljö av Vigdis Hjorth. Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist. Gift av Tove Ditlevsen. Ut ur min kropp av Sara Meidell. Hem av Karin Erlandsson.

Och om du bara får välja en?
Arv och miljö.

Vad har du för förväntningar på bokåret 2023?
Att jag får fortsätta att skriva om böcker på ett intressantare sätt på bloggen. Känner att jag har börjat hitta den riktning jag famlat efter – att foga in böckerna som en del av berättelsen. I huvudet tänker jag att det är analogt med när jag hittade ett annat sätt att skriva om skrivandet, som serien om mina refuseringar, att istället för det uppradande sakliga sammanfattandet ska det finnas ett berättande och en nerv. Och så önskar jag att mitt läsande ska hänga ihop med ett skrivande, men jag vet inte om det är att be om för mycket.
Och kanske att söka mer aktivt efter böcker jag tror att jag skulle tycka om. Släppa slumpmässigheten i läsandet ett slag och ge mig på jakt.

Vilka kommande böcker ser du fram emot att läsa?
Vet inget om den kommande utgivningen, men på min läslista har jag Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijnevelds och Om bara av Vigdis Hjorth.
Kom gärna med boktips!

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om böcker och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.

+25

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Susanna december 26, 2022 at 1:24 e m

  Åh vad jag också blev drabbad av Arv och miljö. Och som du skriver, både skratt och tårar. Tycker det låter fantastiskt att du börjat landa i ett upplägg kring litteratur i bloggen, ser så mycket fram emot att läsa. Kan varmt rekommendera Hjorts Är mor död!

  +1
  • Reply Ulrika januari 2, 2023 at 3:08 e m

   älskar böckerna som ger både skratt och tårar! de som rymmer den där mörka humorn och det varma i det svåra, som Arv och miljö. Tack för rekommendationen och för att du läser!

   0
 • Reply Hannas krypin december 26, 2022 at 2:17 e m

  Härligt att läsa om alla böcker som du läst. De senaste åren har jag knappt läst något fast jag egentligen är en riktig bokmal. Älskar att försjunka ner i en intressant bok och stänga ute allt annat för en stund.

  +1
  • Reply Ulrika januari 2, 2023 at 3:08 e m

   Det är så mycket som pockar på uppmärksamheten ju, tycker det är lätt att tappa sitt läsande. rekommenderar att hitta någon bladvändare som många gillat i en genre man tycker om att läsa, är man väl inne i att sträckläsa något spännande går läsningen mer av farten sen!

   0
 • Reply sardellen december 28, 2022 at 9:58 f m

  kul, ser mycket framemot att läsa om ditt läsande också nästa år. håller med om att du hittat ett väldigt speciellt sätt att skriva om ditt läsande. annars hoppas jag alltid över bokrecensioner i bloggar, det är oftast så tomt och långt ifrån själva personen.

  Om jag bara får rekommendera en bok från förra året: Future Perfect, Mara Lee.
  Framförallt första delen är väldigt, väldigt speciell.

  +1
  • Reply Ulrika januari 2, 2023 at 3:07 e m

   Tack för boktips, för att du läser och vad roligt att du ser hur jag jobbat med skrivandet om läsandet! håller med om att det ofta lätt blir helt separerat från orsaken att man läser bloggen – att man vill åt nåt med personen eller berättandet. (har själv känt att bokinläggen blev sådana men ändå harvat på, tänkt att jag hittar väl till ett annat sätt att skriva det efter ett tag). ska skaffa hem Future Perfect asap!

   0
 • Reply Bloggen, bloggen, bloggen. - Nettelblad januari 3, 2023 at 2:27 e m

  […] skulle tänka kunde berättas fram på det sättet, typ inlägg med tips eller guider eller sånt. Skrev lite om det i inlägget om årets läsning. Jag vill samla upp otippade berättelser och märkliga små historier, jag vill skriva om sådant […]

  0
 • Leave a Reply