sånt jag läser

Böcker jag läste. april 2022.

maj 28, 2022

Lev lokalt Oskar och Maribel Lindberg, Grass for his pillow av Lian Hearn, Brilliance of the Moon av Lian Hearn, Across the nightingale floor (Över näktergalens golv) av Lian Hearn, Återhämtningsguiden av Niclas Almén

Jag läste saker i april, jag hann inte skriva om dem förrän nu. Kanske anar ni redan ett tema, att jag inte hinner skriva om saker som jag brukar.  Så kan det vara ibland. Våren dundrar fram och livet dundrar fram och ibland vaknar jag i vargtimmen och det är redan gryning för det har hunnit bli ljusa maj och jag går ut på balkongen och drar in doften av fuktig gräsmatta och en försommarmorgon som ännu inte vaknat till liv innan jag går in igen och försöker somna om de sista timmarna innan en ny vardagsdag börjar. Och så börjar och slutar det och börjar om igen, och jag skriver inget.

Men jag läser i alla fall, och det är jag tacksam för. Så många gånger som livet har blivit fattigt för att jag helt tappat kontakten med ord.

Det här är vad jag läste i april.

Lev lokalt av Oskar och Maribel Lindberg

Lev lokalt av Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg

Oskar Lindberg eller “Fantastiske Farbror Fri” gjorde en plan med sin fru om att sänka levnadskostnaderna, spara pengar och investera sig ut från att vara beroende av lönearbete. Idag kan de leva på avkastningen av sina investeringar och arbetar endast med sådant de tycker är roligt eller stimulerande. Men framförallt hittade de till en enklare livsstil som gav dem mer livskvalitet under åren när de prövade sig fram i hur lite man kan leva på. Om detta skrev de mycket i sin första bok Ut ur ekorrhjulet som kom ut för ett par år sedan.

I den här boken fokuserar de mer på en viss aspekt av den livsstil de hittat, nämligen hur man hittar en plats där vardagslivet har det mesta av det man behöver, hur man gör den plats på jorden där man befinner sig till sin. Istället för att ständigt drömma sig bort till det extrema som kräver långa ledigheter och resor, hur hittar man det som finns precis runt knuten? Eller hittar till en plats där “runt knuten” är just rätt knut för en själv?

Mysig bok som jag läste på en kväll medan jag själv levde lokalt och upplevde livskvaliteten i en av alla lekparkerna jag brukar cykla till med barnen för att sitta och läsa medan de rör på sig och alla är nöjda. (I idealfallet, när ingen får ett utbrott och skriker hela vägen hem min mamma är en glädjedödare HON TVINGAR BARN som respons på att man inte fick stanna för alltid). Det är ju en hårfin gräns när man skriver sådana här böcker om den egna livsstilen att de blir… självgoda, typ. Men det tycker jag inte den här var. Framförallt var den systematisk och kärnfull med intressanta perspektiv. 95% av dem har jag dock glömt bort efteråt, men det var nog inte bokens fel. En feel-good-ig bok som gjorde mig inspirerad och glad.

Läs mer;

Över näktergalens golv-böckerna av Lian Hearn: Over the nightingale floor av Lian Hearn, Grass for his pillow av Lian Hearn, Brilliance of the moon av Lian Hearn

Över näktergalens golv-serien av Lian Hearn: Across the nightingale floor, Grass for his pillow och Brilliance of the moon

Är det någon annan tidig 90-talist som också läste den här serien kanske? Jag minns att jag önskade mig första boken när jag sålde jultidningar, eftersom jag hoppades att mina föräldrar skulle köpa den från jultidningarna så att jag fick bättre försäljning. (Var en så otroligt dålig jultidningsförsäljare eftersom jag hatade att sälja, och prata, men jag älskade att få komma in och titta på människors hem. Hade gärna bara fått komma in och titta utan att behöva ägna mig åt det där försäljningsmomentet.)

I alla fall, upplägget är detta: fantasy i medeltida Japan-ish. (Författaren har tagit sig kreativa friheter och miljön är klart inspirerad av denna tid och plats men utan kraven på autenticitet som om det vore uttalat). En berättelse om att höra hemma överallt och ingenstans. (En av huvudpersonerna har tre blandade bakgrunder: han bär på både krigarblod och blod från den hemliga och mäktiga organisationen Släktet, med övernaturliga förmågor som går i arv, men är uppvuxen bland en förföljd religiös minoritet som anser att man inte bör döda, något som i övrigt är främmande i kulturen.). Berättelse om tonårskärlek, profetior, eleganta miljöer med vissa riter, ett land i inbördeskrigstumult.

De här tre böckerna har väldigt fint språk som passar stämningarna och miljöerna och väl utförd dramaturgi, både som enskilda böcker och som en helhet som en trilogi. Hantverket är på plats, helt enkelt, det känns genomarbetat. Sedan finns det saker jag stör mig på som vuxen, typ en av huvudpersonerna som alltid ska vara jättesnygg och jättesmart men som mitt i allt det blir lite… personlighetslös? Men fina böcker om man bara vill befinna sig någon helt annanstans en stund, och för den skrivande personen ett sätt att studera dramaturgi när det ska hålla både genom enskilda romaner och genom en serie.

Återhämtningsguiden av Niclas Almén

Nämen nämnde jag att jag varit lite trött och stressad eller? Den här boken handlar om just hur man kan förbättra sin motståndskraft i stressiga perioder genom att öka sin återhämtning och arbeta aktivt med den. Trösterikt när stressen kanske inte går att få bort. Jag läste den för ett år sedan när den kom ut. Då skrev jag om den i det här inlägget.
Men det var inför en recension, och det är alltid lite mer anspänning att läsa böckerna då tänker jag, jag behöver både uppleva dem och tänka på vad jag ska säga om dem egentligen.
Och är inte effekten med självhjälpsböcker ibland bara att man blir påmind om sådant man redan visste är bra men har slutat göra? Så var det med den här i alla fall, läste den en kväll och planerade sedan in små saker jag kunde strössla mina dagar med för att få samla energi.

 

Sådär. Det var vad jag läste i april. Sedan kom maj, och jag läste då också. Så himla mycket bra grejer faktiskt! Men det pratar vi om en annan dag.

P.S Ni var flera som skrev efter mitt förra inlägg att ni har blivit oroliga och tänkt på mig när jag inte skrivit. Tack för det, det gjorde mig så märkligt rörd. Att det finns en massa människor därute som undrar hur man har det, inte bara med en “konsuments” otåliga väntan på ytterligare något att ta del av, utan för att man genuint undrar och vill väl. Det gjorde världen lite varmare och vackrare på något vis. Tack för det!

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om böcker och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook eller Bloglovin’ för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.

+25

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply sardellen maj 30, 2022 at 9:45 f m

    ah jag läste absolut Näktergalens golv-böckerna. Minns dem som bra.
    och spelar ingen roll hur dålig dag jag har, skrattar alltid (inombords då) åt saker dina barn säger. “hon tvingar barn”, otroligt kul.

    jag har förresten bloggat lite! som vanligt mest en massa oregelbundet, pubertalt gnäll om killar men, men det är ju så det är!

    +1
  • Leave a Reply