sånt jag läser

Böcker jag läste i mars

april 1, 2021
Svartvit bild på kvinna som ligger och läser på hotellsäng i motljus.
Den stora skrivboken, Beviset, Den tredje lögnen av Agota Kristof. Pojken av Karin Erlandsson. Sammetsdiktaturen av Anna-Lena Laurén. Diva av Monika Fagerholm. Återhämtningsguiden av Niclas Almén. Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal. Missdåd av Karin Erlandsson.

Mars var en njutningsfull läsmånad. Jag avslutade några böcker jag läst under längre tid och plöjde andra på mindre än ett dygn. Jag lyckades välja att läsa för att koppla av i stället för att distrahera mig med sådant som egentligen inte hjälper mig att vila. Jag läste facklitterärt och skönlitterärt, sparsmakat och bombastiskt. Här är böckerna jag läste i mars:

Den stora skrivboken, Beviset, Den tredje lögnen av Agota Kristof.

Den stora skrivboken-trilogin av Agota Kristof

Den här boken innehåller tre tunna böcker som tillsammans utgöra en trilogi: Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen. Böckerna utgavs första gången på 80-talet och är skrivna av den ungerska författaren Agota Kristof, som i ung vuxenålder flydde Ungern för Schweiz och skrev sina böcker på franska. De skildrar krig och efterföljande diktatur, mänskligt mörker och mänskligt ljus – fast ibland blir läsaren osäker på om ljuset faktiskt finns där, eller om det är fantasier som människorna i mörkret skapar för att klara av sin verklighet. Här finns många obehagliga scener som jag är ambivalent inför, och en myllrande lek med verklighet och fiktion. Den stora behållningen är det avskalade, precisa språket som har en alldeles säregen karaktär. Kommer med en längre recension snart!

Läs också:

 • Söndagsplock vecka 25. Tipsar om Vi kom över havet av Julie Otsuka, också den språkligt intressant och mäktig i det kortfattade.
Sammetsdiktaturen av Anna-Lena Laurén.

Sammetsdiktaturen av Anna-Lena Laurén

Efter min recension av Mina ryska vänner och beskrivning av min östfascination fick jag minst fem tips om att läsa Anna-Lena Lauréns Sammetsdiktaturen. Laurén är finlandssvensk journalist bosatt i Ryssland sedan 2006 och är korrespondent för flera tidningar och har gett ut flera böcker om att leva och bo i Ryssland. Där Mina ryska vänner är poetisk, personlig och litterär och med fördel kan läsas i ett svep, är den här essäsamlingen om livet i Ryssland rak och rapp och humoristisk och mindre personlig. De enskilda essäerna kan läsas helt fristående. Längre recension kommer även här!

Läs också:

Diva av Monika Fagerholm.

Diva av Monika Fagerholm

Poetisk uppväxtskildring med tusen lager. Språket och berättande bryts upp, sanning eller fantasi är svårt att urskilja, ett eget världsskapande av en särskild sort. Läste om denna för min serie med böcker som inspirerat mitt skrivande, och recensionen hittar ni här.

Läs också:

 • Skrivandet? Skrivandet. Så är minnet slut. Jag vet inte riktigt hur det var. Allt det som hände och det som inte hände alls.
Återhämtningsguiden av Niclas Almén.

Återhämtningsguiden av Niclas Almén

Psykologen Niclas Almén skriver konkret om hur vi kan minska stressens negativa effekter genom att öka vår återhämtning, inte minska stressfaktorerna. Högaktuellt i denna tid av stress och oro vi inte kan styra över i form av coronapandemin, samtidigt som pandemin och restriktionernas effekter har minskat ned återhämtande lustfyllda aktiviteter för många. Boken är lite långrandigt skriven ibland för min smak, men budskapet inspirerande. Första halvan innehåller teorier och tips kring att få mer återhämtning, andra halvan är ett konkret program vecka för vecka för ökad återhämtning. Ett annat boktips på samma tema är Reload: så blir du återhämtningssmart av Henrik Fexeus och Catharina Enblad som kom för några år sedan.
Längre recension finns i nästa nummer av Affärsmagsinet Forum som utkommer 8.4 – jag skriver bokrecensioner för dem en gång i månaden. Här kan du läsa mer om vilka typer av frilanstexter jag skriver.

Läs mer:

 • Jobba med mig. För den som läser detta och undrar varför jag inte redan skriver text för er också!
Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal.

Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal

Suggestivt och tight om tre systrar, en charterö, en fladdrigt dysfunktionell mamman och att behöva bära ett ansvar man är för liten för. 20-talets bästa läsupplevelse skrev jag i min recension, och tankarna kring den här boken dröjer sig kvar. Rekommenderas starkt.

Läs också:

Missdåd och Pojken av Karin Erlandsson.

Missdåd och Pojken av Karin Erlandsson

Jag har tidigare skrivit om Karin Erlandssons barnbok Pärlfiskaren och hennes bok om att skriva, Alla orden i mig.
Missdåd och Pojken är två deckare i finska Österbotten, i samma miljö och med i hög grad samma karaktärer. Eftersom Alla orden i mig delvis beskriver processen med både Missdåd och Pojken har jag varit sugen på att läsa dem ett tag. Miljön är tidigt 90-tal på mindre ort i Österbotten. Nyexaminerad journalisten Sara Kvist kommer för att arbeta på lokaltidningsredaktion. Under midsommaraftonen dör en kvinna, ett misstänkt mord, och berättelsen är i rullning.
Mord- och våldsberättelserna i både Missdåd och Pojken är egentligen böckernas svagaste del – i slutändan övertygar de mig inte. Är man ute efter en riktigt pusslig pusseldeckare ska man nog söka något annat. Men här finns ett exakt, avskalat språk – på ett sätt samma kvaliteter som i Agota Kristofs böcker, fast de i övrigt är helt olika berättelser. Varje mening bär en exakthet, när så få ord används måste varje ord vara avgörande, och det innebär en mycket skicklig gestaltning. Lätta att läsa men ändå med litterär tyngd, bra kom-igång-läsning om man vill ha något med både flyt och litterära kvaliteter.

Läs mer:

Kvinna i solljus läser Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal.

Sådär mina vänner. Vad har ni läst i mars? Var det en härlig eller ohärlig läsmånad? Har ni några lästips att dela med er av?
Och glad påsk!

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om böcker och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook eller Bloglovin’ för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.

0

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply K april 3, 2021 at 9:32 f m

  Åh! Så kul med böcker.

  Läste ut en skrivbok igår. Att skriva, av Steven King. Helt bisarrt bra!

  Annars har jag läst Vinterviken, Trollkarlens hatt, Pärlfiskaren (från att ha sett här/ gudomlig!), Duktig pojke, Pojkarna, Häxan och Lejonet, Rassel prassel strössel, Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt och även en liten barnbok om Freja som fjällvandrar.

  0
  • Reply ulrikanettelblad april 8, 2021 at 1:18 e m

   Gillar också Att skriva, men undrar om översättningen är bättre i den nya utgåvan? Jag har en jättegammal pocketutgåva från tidigt 00-tal som jag köpte som barn. otroligt fult omslag (en suddig bild på Stephen King, som dessutom inte är ett bra porträtt) och översättningen är jättekonstig så blir lite åksjuk av att läsa den typ.
   Låter som en mycket bra läsmånad!

   0
 • Reply Elin april 3, 2021 at 11:07 e m

  Jag har njutit av Delia Owens Där kräftorna sjunger och Ester Blenda Nordströms En piga bland pigor. Därefter har det inte varit en så bra läsmånad. Har känt mig lite rastlös och haft svårt att hitta rätt, hoppat från bok till bok. Nu i april hoppas jag på att kunna koppla av och verkligen få dras med i en berättelse igen.

  0
  • Reply ulrikanettelblad april 8, 2021 at 1:19 e m

   Hoppas du hittar någon bok att svepas in i under april, ibland är det ju sådär att man hoppar lite mellan utan att hitta riktigt rätt!

   0
 • Reply Böcker jag läste i april - Nettelblad juni 24, 2021 at 3:24 e m

  […] böcker jag måste stressläsa och på skärm, så jag kommer att prata omd de andra två.Jämfört med mars läste jag alltså mycket färre böcker. Det har att göra med olika saker: i mars läste jag ut […]

  0
 • Reply Böcker jag läste. februari 2022. - Nettelblad mars 6, 2022 at 12:23 e m

  […] års skrivdagbok. Författat av Karin Erlandsson som skrivit brett, produktivt och blandat – österbottniska deckare, barnboksserien Legenden om ögonstenen, nyutkomna kollektivromanen Hem om åländska kvinnor […]

  0
 • Reply Böcker jag läste. mars 2022. - Nettelblad april 18, 2022 at 7:35 e m

  […] Böcker jag läste. mars 2021. […]

  0
 • Leave a Reply