Enklare liv

5 tips för att leva billigt och spara pengar

februari 6, 2021

När barnen kom levde vi på CSN och lägsta föräldrapenningen. Golvet myllrade av ungar klädda i omatchande kläder vi fått från vänliga grannar, affärernas extrapriser var jackpot. Vi gick inte på något babysim och åkte inte till några lekland men jag tillbringade många långa dagar i en inhägnad lekpark utanför vår lägenhet medan jag läste kurslitteratur och biblioteksböcker och barnen lekte.
Jag kände mig aldrig fattig. Jag kände mig ofta fri. Den känslan har jag försökt hålla kvar in i ett liv med andra ekonomiska förutsättningar.

Därför är det här ett inlägg om att spara pengar och leva billigare, men det är ett inlägg med utgångspunkt i hur det är att välja en enklare livsstil som kostar mindre. Jag är fullt medveten om att det finns människor som inte har det valet. Även du som behöver klara dig på små inkomster av nöden kan ha nytta av det här inlägget, men kanske blir du förbannad och tänker: det är lätt att välja om man har ett val.
Och jag håller med dig. Så är det. Men nu: vidare till inlägget.

Läs mer:

tappa tänder

Varför leva billigt?

Jag försöker leva betydligt billigare än vad min ekonomiska situation skulle tillåta mig. Varför gör man så?
För att det får mig att känna mig rik på ett sätt som konsumtion inte gör. Det ger mig friheten att känna att jag inte är beroende av min inkomstnivå.  Det gör att jag har marginaler om jag blir utan inkomster.

Det gör att mina val blir medvetna. Med ramen att hålla nere kostnaderna njuter jag mer av det jag väljer att lägga pengar på. Att leva billigare och enklare höjer min livskvalitet. Det är ingen uppoffring utan ett mål i sig.
Dessutom upplever jag att jag blir bekvämare i att investera i dyra saker jag verkligen vill ha när jag vet att jag inte småblöder pengar på en massa saker som inte ger mig njutning.

Mitt mål är inte mest pengar på banken när jag dör, utan att använda de pengar jag har på sådant jag upplever som meningsfullt.

Här har jag samlat fem strategier som ger mig lägre omkostnader på ett sätt jag tycker är trivsamt. Kom gärna med egna tips i kommentarsfältet!

Svartvit bild på skribenten i vit skjorta och jeans med kamera framför ansiktet. Sitter på en säng.

Tips 1: Köp ingenting – shopping som funktion, inte aktivitet

Min grundinställning är att inte köpa saker. Jag har ingen regel för det, inget köpstopp ett visst antal dagar eller något sådant. Men jag har lagt mig till med vanan att inte konsumera för sakens skull.
Jag köper grejer om det finns ett behov. Jag är medveten om att det behovet sällan är akut. Jag kan utvärdera det över tid och se om det är ett verkligt behov eller bara ett sug.

Många människor har vanan att slentrianhandla grejer för att täcka ett annat behov. Man kanske är ledsen eller vill fira eller så vill man bara göra något som bryter rutinen.
Jag tror att man kan må bättre genom att möta de behoven på andra sätt. Man kanske behöver en lång varm dusch. Eller ligga i sin säng och kolla på teveserier. Eller sova. Eller dansa vilt i sitt vardagsrum med sina ungar.Då är det vänligare mot sig själv att ge sig de sakerna i stället för en ny tröja.

Jag tänker att inköp ska fylla en funktion, att föremålet eller tjänsten man betalar för ska tillföra någonting man behöver, men att shoppande inte ska vara en aktivitet eller sysselsättning.

Läs mer:

Tips 2: Köp second hand

Jag försöker att köpa allt second hand. Samma sak gäller här som med det första tipset: jag har inga strikta regler eller någon extrem utmaning som innebär att jag har totalt förbud mot nyköp. Men jag har försökt skapa en vana som sitter i ryggmärgen. En grundinställning: ska jag köpa något letar jag i första hand begagnat. Det gäller små saker som gummistövlar, och stora saker som min kamera. Väldigt många saker tappar massor i pris bara för att förpackningen varit öppnad.

Men då får jag ju inte exakt vad jag vill ha, kanske någon tänker. Och så kan det ju vara – vill du ha en specifik produkt av en viss modell och märke med vissa detaljer exakt rätt kan det vara svårt att få det. Då kanske det är värt att köpa nytt. Men det kan också vara värt att fundera över om du verkligen är finsmakare nog att uppfatta skillnaden, eller om reklamen har fått dig att tro att detta är det enda rätta.

Jag visste till exempel när jag köpte min kamera att det under en lång tid framöver inte kommer att vara utrustningens kapacitet som begränsar mig. De mer avancerade funktionerna kan jag skaffa mig om och när jag behöver dem.

Den här punkten underlättas av att följa det första tipset. Om man inte köper så mycket grejer, har man tid och energi att lägga på de inköp man gör.

Med det sagt händer det förstås även mig att galonvantar plötsligt är mystiskt försvunna och att spöregnet piskar ned och att mitt modershjärta är på väg att brista vid tanken på frusna blöta barnfingrar en hel lång dagisdag. Då akutköper jag nytt. Jag söker ju livskvalitet, inte gulagarkipelag.

Utflykt med barn, äta mat ute

Tips 3: Matplanering

Jag planerar alltid maten i förväg.  Det blir billigare och gör det lättare att fatta genomtänkta beslut. Dessutom minskar en bra matplanering risken för svinn, som är en stor kostnad i många hushåll. Här är mina bästa tips för att få en matplanering att fungera:

 • Utgå från vad ni faktiskt äter och brukar laga. Att styra upp en planering om man tidigare spontanhandlat från dag till dag blir så lätt ett enormt projekt där man tänker att man från och med nu bara ska laga fantastiskt avancerad och perfekt mat. Så skriver man en meny och handlar för den men kommer hem från jobbet och är fortfarande samma trötta människa som inte orkar göra egen falafel i en timme, och beställer take away. När jag matplanerar numera har jag som kriterium att vardagsmaten ska ta mellan 20-40 minuter att laga, och jag tänker igenom vilken dag i veckan jag kommer ha mest ork att prova något nytt eller göra något pyssligt. Matplaneringen ska underlätta, inte diktera vilken ambitiös person man borde orka vara.
 • Laga mat så att det räcker till matlåda dagen efter. Ni har nog alla sett beräkningar någon gång på hur mycket pengar en matlåda kan spara. Det är inget fel med att äta lunch ute (om vi bortser från pandemin förstås), ibland behöver man andra intryck eller träffa kollegor eller vad det nu kan vara, men låt det då vara ett behov som uppfylls, inte ett slentrianbeteende.
 • Planera in restdagar. Jag planerar alltid 1-2 dagar per vecka då vi äter rester. Antingen direkt som de är eller lite omgjorda (det kommer ett inlägg framöver med mina bästa ta-hand-om-resterna-tips).
 • Nödmat istället för takeaway. Skaffa dig några trogna nödrätter som alltid funkar när det är kaos och se till att ha ingredienserna hemma för dem. Mina är ugnspannkaka med keso och frysta hallon, den här tomatsoppan, och majscarbonara eller ärtcarbonara. Tänk på att de här rätterna inte behöver vara bäst på alla sätt. De kan vara lite onyttigare och dyrare – de kommer sannolikt ändå vara nyttigare och billigare än att beställa hem pizza.
Läs mer:

Tips 4: Identifiera behov och lev enklare med gratis njutningar

Reklam handlar om att spela på behov vi har, och få oss att tro att en viss produkt är den enda lösningen för att tillfredsställa de behoven.
Att leva enklare och billigare handlar för mig om att kunna ge mig själv vad jag behöver och att jag väljer sättet att göra det på. Det finns så oerhört mycket njutningar som inte kostar pengar.

I våras ville jag känna att livet kändes mer som en semester. Då började jag varje dag med att ligga och läsa bok fem minuter i sängen innan jag steg upp, för morgonläsning känns som sommarlov för mig. Och om kvällarna lagade vi middag och slängde ned i en glasmatlåda från Ikea tillsammans med våra vanliga tallrikar och bestick, stoppade allt i lådcykeln och åkte till stranden och åt där. Ingen specialutrustningar, ingen nyköpt produkt, inga särskilda kostnader men väldigt mycket livskvalitet.

I höstas kände jag mig som om allting snurrade i samma cirklar, inte framåt mot något jag ville utan runt runt på samma fläck. (Inte en helt unik känsla i pandemins sega historiska tristess.). Så jag anmälde mig till en ryskkurs på distans via Dalarnas Högskola. Nu sitter jag varje tisdagskväll på Zoom och tänker på rysk grammatik och hårda och mjuka vokaler och det känns som att något händer.

Jag behöver mycket konditionsträning för att min hjärna ska må bra så jag cyklar dagligen, men jag har inget gymkort. Jag behöver träna mina stackars skrivaxlar, jag kör styrkepass och yogapass från Youtube. Och så vidare.

Låt inte produkter diktera dina behov, låt dina behov diktera om du behöver några produkter och i så fall vilka.

Läs mer:

 

Lådcykel/Lastcykel utan el

Tips 5: Se över dina måsten och experimentera

Följer man de första fyra punkterna får man naturligt lägre kostnader. Det är stora vanor som ger stora effekter, och därför är de basen i en billigare livsstil. Med det sagt kan det vara roligt att experimentera med att pressa kostnaderna och plocka bort så mycket man bara kan. Att utmana tanken om vad man måste ha för att leva ett trevligt liv kan vara ett sätt att spara pengar, men också att börja njuta och uppskatta vissa grejer man har, eftersom man inte tar dem för givet utan ser dem som ett aktivt val. Ungefär som en dusch känns som en lyx efter en vandring men en självklarhet i vardagen. Några saker man kan se över här är till exempel:

 • Måste du ha abonnemang för streamingtjänster? För hur många? Hela tiden?
 • Måste du ha en bil? Månadskort för kollektivtrafik? Vilka transporter vore möjliga att byta ut mot att gå eller cykla? Hur stor skillnad blir det i tid? Om du räknar in att du får motion på samma gång, blir det då en tidsförlust?
 • Måste du ha en ny telefon/dator/ipad? Hur bra måste den verkligen vara? Måste den vara av ett visst märke?
 • Måste du dricka alkohol? Äta godis? Dricka kaffe?

Men kom ihåg: det är den stora tendensen som påverkar mest. Att säga upp sitt Spotify premium kommer inte att spara lika mycket per månad som att inte spontanshoppa kläder när du känner dig trött efter en lång arbetsvecka.

Själv har jag kommit fram till att jag trivs med att leva utan smartphone, att jag hellre har streamingtjänster för teveserier bara ibland (jag brukar ha en streamingtjänst i 1-2 månader och sedan säga upp den och vara några månader utan), att jag hellre har lådcykel än bil, att jag gärna dricker kaffe men inte alkohol. Men också att jag hellre köper cappucino än vanlig bryggkaffe 9 gånger av 10 om jag dricker kaffe på café, och att dyrare soltorkade tomater är godare än de billiga.

Det fina med  att vara vuxen är när man själv får välja.

Läs mer:

Bonus: Tips för läsning och lyssning om att leva billigare och enklare

Här är tips på poddar och böcker som inspirerat mig till de här tankarna.

Och kom gärna med era bästa tips i kommentarsfältet!

Här hittar du alla inlägg i kategorin enklare liv och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook  för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.
Mina texter bortom bloggen hittar du här.

 

 

+17

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Johanna februari 6, 2021 at 2:49 e m

  Åh, wow så likt vi tänker kring detta. : ) Jag gör ungefär detsamma som du, men ett tips kan jag lägga till och det är att prata om sådant du behöver med andra. Jag har vid tillfällen råkat nämna att vi varit i behov av vinterkläder till barnen och att det nu är svårt att besöka second hand-butiker för att slippa köpa nya svindyra overaller. Vips har jag fått overaller, tröjor med mera till skänks från bekanta som snappat upp detta! Och visst skänker jag själv gärna då jag hör att någon söker ett föremål. Tycker det är toppenfint att kunna dela med sig och byta saker med varandra.

  Har ett till boktips, en bok jag verkligen älskade och fick så många nya tankar i huvudet av: Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete av Åsa Axelsson

  0
 • Reply peppe februari 8, 2021 at 8:42 e m

  Vilken otroligt bra och ambitiöst inlägg! Tack för detta.

  0
 • Reply Sophia Miracolo februari 10, 2021 at 9:37 e m

  Vilken härlig läsning och vilken fantastisk blogg! Hit hittade vi efter det fina omnämnandet ovan – tack snälla för tipset om Bortom ekorrhjulet-avsnittet där vi medverkade 🙂 Budskapet att livskvalitet inte betyder höga levnadskostnader ligger oss oerhört varmt om hjärtat. Precis alla (inklusive planeten) har något att vinna på att skifta fokus och se bortom det vi traditionellt anser definiera ett gott liv. Tack igen! Med vänlig hälsning, Sophia (Live Slow Run Far)

  0
 • Reply Camilla (Kurrebo-förälder) februari 12, 2021 at 5:51 e m

  Superintressant inlägg och instämmer så väldigt mycket. Sen finns det ju miljöaspekten också, jag älskar verkligen att sparsamhet och miljövänlighet går hand i hand. Kan rekommendera bloggen ”minimalisterna” också. Jag känner själv hur mycket lättare det är att strukturera vardagen och få koll på sina prioriteringar när man minimerar sin konsumtion och rensar ut överflöd, därför har jag fastnat för minimalismen.

  Jag tänker också att vi människor mår bättre av att anamma en sparsam livsstil, även om vi inte måste? Kanske en rest från stenåldershjärnan? Folk som lever över sina tillgångar brukar inte må bra enligt min erfarenhet.

  0
 • Reply Tove februari 12, 2021 at 11:47 e m

  Mitt bästa tips är att baka sitt egna bröd. Det är tusen gånger godare och väldigt mycket billigare än att köpa bröd. För att orka hålla på med detta har jag köpt en degblandarmaskin för några tusen kronor. Det får det vara värt. Innan maskinen bakade jag på 5dl vätska men nu kan jag baka på en liter, och då behöver jag inte baka lika ofta. Ja, baka bröd alltså – det äger!

  I övrigt håller jag med om det du skriver. Jag har aldrig använt shopping som en aktivitet utan jag köper saker när jag känner att jag behöver det. För det mesta är det barnkläder, och mat. Kläder till mig själv är jag inte så intresserad av men varje sommar försöker jag ändå köpa mig en ny klänning eller så, för det känns lite trevligt… Min dator är några år gammal nu, funkar finfint. Smartphone levde jag utan till 2016, och det kändes hel-bra. Jag skaffade den jag har nu (min första alltså) när min son var några månader och det största syftet var att enklare kunna skicka bilder på sonen till svärmor i Spanien (som inte förstår det här med dator och mail) och även till mina föräldrar som vi då bodde långt ifrån. Nu har jag vant mig vid smartphone och kommer troligtvis inte byta tillbaka. Innan min smartphone hade jag en helt ok Sony Ericson som man kunde ta bilder med och så, men sedan dog den och då hade jag två stycken 300-kronors-mobiler efter varandra. Den första från Claes Ohlsson och den andra från Elgiganten… Den senare kunde man ta bilder med men det fanns bara plats för två bilder totalt, eftersom den hade så lite minne. Det ”jobbigaste” var att man inte kunde ta emot mms och att folk ändå skickade mms, och att man inte kunde kolla när bussen skulle gå (+ att Umeås busstidtabeller då var SÄMST). Det jag använder min smartphone till nu är väl mest att skriva till folk och ringa till folk utomlands – gratis. Och dels Mobilt Bankid, betala bussbiljetter (fast jag åker sjukt sällan buss), ta kort, skicka bilder och surfa… Dock är det tusen gånger bekvämare att surfa fr datorn.

  Jaja.. Nu är det sent och jag borde sova. Bra blogg du har! Läser mer en annan dag!

  0
 • Reply Struktur för kaotiker, del 1: Hur man skapar rutiner för vardagen - Nettelblad augusti 18, 2021 at 3:52 e m

  […] 5 tips för att leva billigt och spara pengar. Ett liv för att hålla, ekonomiskt och på andra vis. […]

  0
 • Reply Böcker jag läste. april 2022. - Nettelblad maj 28, 2022 at 11:28 f m

  […] 5 tips för att leva billigt och spara pengar. […]

  0
 • Reply Sommarmaten - Nettelblad juni 15, 2022 at 9:26 e m

  […] Tycker för övrigt att man gärna kan ösa på kostnadsmässigt här, jag som ju annars är rätt sparsam i mycket inklusive matbudgeten. Dels för att det är gott, dels för att det ändå kommer att bli sjukt mycket billigare än att […]

  0
 • Leave a Reply