Enklare liv Mat

Sommarmaten

juni 12, 2021

Sommar, hetta, orkar inte tänka på mat, än mindre stå vid spisen och laga den. Sista veckorna inför semestern, vill dra till havet efter jobbet, låta kvällarna kännas lediga fast det är vardag. Inte röra i grytor och fräsa i stekpannor.
Och sedan, när det är semester, vill jag inte att semestern ska ägnas åt att känna sig som personalen på ett bättre hotell, ständigt på tårna för att vara redo med nästa måltid.

Såhär tänker jag om sommarmat och semestermat:

  1. Minimal ansträngning gäller.
  2. Upprepning är inte farligt, tvärtom skapar det känslan av en tradition.
  3. Det är härligt att utgå från att maten ska kunna ätas ute.
  4. Barn kan göra jättemycket själva.

Har därför påbörjat följande tradition, som kvalar in på alla punkter: den egenplockade pastasalladen.
Fyller helt enkelt kylen med olika grejer man kan ha i en pastasallad. Storkokar makaroner, skär en massa tomat och gurka, sköljer kikärtor och vita bönor ur tetra (brukar koka egna men VEM vill göra det när det är tjugofem grader varmt ute??? kommer inte att hända), öppnar soltorkade-tomater-burkar, skär upp fetaost i kuber… ja ni fattar. Allt finns i skålar i kylen.
Hemkomna från skola och dagis och jobb får alla i familjen plocka fram varsin glasmatlåda med lock, och så fyller man den med de ingredienser man själv vill ha. Var och en är ansvarig för sin matlåda, man packar den med en gaffel i sin badväska (man är ansvarig för sin handduk och sina badkläder med, minns punkt fyra!).

Goda grejer att ha i pastasalladen kan vara:

  • soltorkade tomater
  • kronärtskockshjärtan
  • oliver
  • mozarellabollar
  • fetaost
  • stekt zucchini
  • stekta champinjoner
  • picklad rödlök (gillar framförallt sådan där snabbpicklad i limesaft)
  • kikärtor/vita bönor/kidneybönor
  • rökt tofu
  • babyspenat
  • coleslaw
  • kokt ägg
  • stekt ägg!
  • goda nötter (jag gillar hasselnötter mest, mmm)
  • avokado

    MEN! Ett bonustips här är att inte använda hela artilleriet på en gång. Jag rekommenderar en bas av ingredienser som alltid finns där och någon specialare här och där. Tycker barnen smakar mycket mer på grejer om det kommer lite nymodigheter då och då, och “vi äter ju samma sak hela tiden”-tjatet får mindre tyngd med variation över tid. Tycker för övrigt att man gärna kan ösa på kostnadsmässigt här, jag som ju annars är rätt sparsam i mycket inklusive matbudgeten. Dels för att det är gott, dels för att det ändå kommer att bli sjukt mycket billigare än att beställa take-away eller äta på strandrestaurangen varje gång man inser att man inte orkar laga mat.

    Det är ju ingen revolution att man kan äta pastasallad på sommaren, eller att plocka ihop mat själv, men hur som helst är det ett system som kan vända sega eftermiddagar till fina utemiddagar. Skönt att slippa gnället om att maten bara innehåller äckliga saker (plocka inte dem i din låda nästa gång då, liksom). Skönt att samtidigt kunna götta ner sin middag med alla grejer man själv gillar men kanske ingen annan. Skönt att sitta på en strand, titta på hav, känna håret fuktigt efter ett bad, huden ljummen av sol, och äta sin middag. En alldeles vanlig tisdag eller så.

Det var vad jag hade att säga om sommarmaten, det här undantagsätandet i en undantagstid. Vill ni veta vad jag har att säga om vardagsmaten kan ni läsa det här.

Och kolla in Mega-Vego-kokboken förresten! Där finns recept på “pasta i tusen skålar” som just är typ en uppdelad pastasallad, med många bra tips på fyllningar och goda grejer att stoppa i.

Läs mer:

Alla mina inlägg om mat hittar du här och om ett enklare liv här.  Här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Bloglovin’ eller Facebook.

Under juni roar jag mig förresten med att försöka skriva ett inlägg om dagen. Har du något önskeinlägg? Hojta till och kanske blir din dröm besannad! (Ska försöka beta av en del av önskningarna från det här inlägget i alla fall 🙂 ).

+1

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply My juni 13, 2021 at 2:52 e m

    Tror jag sett dig läsa Eufori på nån bild? Mycket nyfiken på vad du tycker om den!

    0
    • Reply ulrikanettelblad juni 14, 2021 at 10:01 f m

      Ja, läser den just nu! Fixar recension när det är klart!

      0
  • Reply Karin juni 14, 2021 at 4:59 e m

    Jag kör samma taktik fast med potatis! Varvar krämig eller oljig potatissallad med ungsrostade!

    0
    • Reply ulrikanettelblad juni 14, 2021 at 5:21 e m

      Aah, ja, det tror jag kan vara riktigt härligt! Gick just och funderade på det idag när jag upptäckte några potatisar som bör förbrukas i kylen.

      0
  • Reply Glimtar, juni 2021 - Nettelblad juni 21, 2021 at 10:08 e m

    […] blir semestern innan semestern, vi packar vår sommarmat och drar. Våra stammisstränder ligger en och en halv kilometer bort, två kilometer bort, fyra […]

    0
  • Reply Ett gott liv. en god gröt. - Nettelblad juni 26, 2021 at 10:46 e m

    […] Sommarmaten. Barn kan själva och vuxna ska vila. […]

    0
  • Reply Struktur för kaotiker, del 1: Hur man skapar rutiner för vardagen - Nettelblad augusti 18, 2021 at 3:49 e m

    […] Sommarmaten. Mat-life-hack för snabba utflykter. […]

    0
  • Leave a Reply