att skriva

3 tips för att komma igång med skrivandet + 3 skrivövningar

april 3, 2021
Ulrika Nettelblad skriver i skrivblock på hotellsäng, svartvit bild.

Påskaftons kväll och kanske är det nu du inser det fantastiska i påsken: Att lördagskvällen får kännas som en söndagsafton fast man har två lediga dagar kvar. Så mycket möjlig skrivtid! Men hur kan man sätta igång?
Eller så har du överskattat vad man hinner och orkar på fyra dagars ledighet och tänkt att du både ska storstäda huset, springa en mil, bygga goda relationer till familjen och skriva en roman. I så fall kanske du behöver släppa skrivplanerna för helgen och istället planera hur dina skrivdrömmar kan få ta plats i din vardag, så inte varje ledighet fylls av stressen att jaga det du längtar efter.
Oavsett vad du behöver kommer här tips på tre sätt att få igång med skrivandet. För dig som drömmer om att skriva och samtidigt kanske ifrågasätter de drömmarna. Tänker men om jag vill skriva, varför skriver jag inte?

Ulrika Nettelblad som skriver på laptop på hotellsäng, svartvit bild.

1. Skapa en vana utan prestationskrav

Man får sjunga i duschen utan att behöva bli en världsstjärna och man får skriva utan att lyckas skriva en roman. Om du längtar efter att skriva men det aldrig blir av, kan det handla om att kraven på vad du ska åstadkomma har blivit så stora att det blir oöverstigligt. Närma dig skrivandet genom att ge det plats i ditt liv. Skrivande behöver inte berättigas av något annat än lusten att skriva. Det behöver inte “bli” något. Och även om du vill att det ska bli något, så är det något som kan komma i ett senare skede. Börja med att skapa en vana där du skriver. Det kan vara korta skrivövningar, fritt flödesskrivande, små scener som du inte vet hur de hänger samman.
Ge dig en tid och en plats och låt målen komma senare.

3 tips för att etablera en skrivvana:

 • Gör den regelbunden. Jag älskar vad som händer med mitt skrivande när jag strävar efter att skriva varje dag. Även om många strödagar faller bort gör regelbundenheten att jag är inne i min text och mitt skrivmindset. Precis som med regelbunden träning gör regelbundet skrivande att startsträckan varje gång inte blir lika lång.
 • Koppla vanan till något. Efter att mina barn är i säng brukar jag ta en kopp kvällste. När jag slår på vattenkokaren vet jag att det är dags att ta fram datorn och sätta mig med romanprojektet. Kanske kan du koppla väckarklockans signal på morgonen med att du ska skriva några minuter? (Det händer inte i mina kaosmorgnar kan jag garantera, men ditt liv kanske ser annorlunda ut). Eller kan skrivandet få plats när du väntar i bilen medan barnet är på fotbollsträning? Eller vid köksbordet direkt efter att du städat undan middagsdisken?
 • Gör den enkel att utföra. Det är roligare att ha målsättningen att skriva tio minuter och ibland sitta en halvtimme än att kräva trettio minuter och oftast bara hinna tio. Gör vanan liten och känn dig ofta duktig.

Läs mer:

 • Halvtimmen. Det går inte fort, men det är inte heller bråttom. En halvtimme om dagen i tropisk hetta.
Ulrika Nettelblad skriver i skrivblock på hotellsäng, svartvit bild med sepiatoner.

2 Använd dig av skrivövningar

Vissheten om att man kan skriva vad som helst kan vara förlamande. Vad som helst är så stort att det blir överväldigande. Skrivövningar är fantastiska för att sätta igång kreativiteten, eftersom de ger ramar och begränsningar. För den som ändå dras med känslan av att det borde bli något av det man skriver kan det vara skönt att ha en konkret uppgift.

3 skrivövningar för att komma igång med skrivandet:

 • Skriv en kort text där följande ord ingår:
  nymåne
  pappa
  dagg
  äppelpaj
  rök
  läder
  Tillägg: Du kan göra samma övning men kombinera den med flödesskrivande, dvs sätta en timer på 10-20 minuter och bestämma att du skriva så mycket du kan under den tiden, och försöka få in dessa ord.
 • Leta reda på en låt du lyssnade på mycket som tonåring.
  Sätt den på repeat och skriv om de minnen som låten väcker. Fokusera på alla dofter du kan komma ihåg från den tiden.
 • Skriv en text som börjar med meningen: “Hon kunde inte sluta springa.”

Läs mer:

3 Läs böcker

Om man knappt hinner skriva, hur ska man då hinna läsa böcker? Jag fattar, tiden är knapp. Men skrivande flyter så mycket lättare om man också läser. Om du ska springa blir det lättare om du har ett par skor att springa i, om du ska skriva blir det lättare om du har en bank av språk och historier i hjärnan att ta avstamp i från. De gånger jag har skrivkramp är det ofta att läsa mer, inte skriva mer, som slutligen lossar den. En bra nyhet är att det funkar fint att kombinera en läs- och en skrivrutin. En uppvärmning inför varje skrivpass kan vara att läsa i en bok.
Vad ska man läsa då? Vad som helst. Både litteratur du älskar och litteratur du hatar kommer att lära dig skrivandet. En riktigt dålig bok kan få dig att tänka men det där kan jag göra bättre själv. Och sedan sätta dig ner, köra igång, och göra det bättre själv.

Läs mer:

Laptop i skarpt ljus på hotellsäng. Svartvit bild.

Sådär. Det var allt för den här gången. Lämna gärna egna tips på att få in skrivande i livet i kommentarsfältet. Om du har nytta av det här inlägget – dela det gärna vidare, eller tryck på hjärtat.

Läs mer:

 • Första gången. Om att skriva en berättelse i oändligt många omgångar. Om att landa i skrivandet, inte resultatet.

Här hittar du alla mina inlägg om skrivande och här hittar du mina bästa inlägg. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Bloglovin’ eller Facebook.

0

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Milane april 4, 2021 at 10:57 f m

  Något som funkar bra för mig är att skriva på post-it-lappar. Har en hög på skrivbordet och en på nattygsbordet. Det gör det smidigt att skriva ner något litet, en mening bara, en tanke, kanske ett citat ur en bok jag läser. Att det fysiska formatet är så begränsat gör det enkelt att skriva! Och så är det spännande att efter några veckor titta igenom den lilla högen lappar jag samlat på mig. Ofta hittar jag nåt där som jag vill spinna vidare på.

  Tack för ett inspirerande inlägg!

  0
  • Reply ulrikanettelblad april 8, 2021 at 1:19 e m

   Vilket bra tips! Så fint att kunna hjälpa sig själv att sänka nivån på vad som “räknas” med olika sådana metoder, att fokus blir skrivandet som aktivitet och inte produkten. Och tänker precis som du säger att begränsningarna sedan säkert föder en kreativitet.
   Tack för att du läser!

   0
 • Reply elise april 4, 2021 at 9:11 e m

  TACK!!

  0
  • Reply ulrikanettelblad april 8, 2021 at 1:20 e m

   tack för att du läser!!

   0
 • Reply Josefina april 6, 2021 at 2:40 e m

  Fantastiskt bra inlägg! Tack!

  0
 • Reply Dejta din roman: 5 tips för att bli klar med en bok - Nettelblad februari 16, 2022 at 2:06 e m

  […] 3 tips för att komma igång med skrivandet + skrivövningar. Alla som skriver vill inte, kan inte och behöver inte skriva en roman. Här är tipsen för dig som vill komma igång som skrivande person oavsett vad målet är. […]

  0
 • Leave a Reply