att skriva

Hur får man inspiration?

oktober 14, 2020

Svartvit kvinna i fönster.

Plötsligt händer det – att hitta inspiration i skrivandet

De där ögonblicken när det flyter. Att blunda, låta fingrarna flyga över tangenterna, världar flöda ut ur ens inre, en obegriplighet i att det var jag själv som kunde skapa dem. När ordens rytm sjunger fram sig själv. När jag kan känna resonansen, tyngden, flödet i min text med en nästan fysisk närvaro.
När mina ord börjar kännas i min kropp och mina berättelser blir en del av mig på samma sätt som mina små barn var (och är) en del av mig fast de inte längre bodde i min mage.
Om man springer får man ibland uppleva runner’s high, om man skriver får man ibland uppleva sin writer’s high. Inspirationen och stunderna av fullständig visshet och klarhet. De utgör inte majoriteten av tiden. En maratonträning byggs inte av att bara springa när man har feeling och en bok skapas inte av att bara skriva när man får inspiration.
Men när det händer är ens skrivande värld hel.

Det finns saker man kan göra för att öka de där ögonblicken, lättare hitta till sin inspiration, och idag tänkte jag ge några tips.

Svartvit äng

“Nu bara måste jag skriva” – Hitta dina inspirationstriggers

En parfymdoft på stan, och du är tillbaka till en tonårsförälskelse. En låt på radion på gymmet, och i omklädningsrummet tänker du på den-sommaren-den-känslan-den-tiden-det-livet då du brukade lyssna på den där låten och du måste skynda dig hem för att skriva. En säregen dödsannons i tidningen som skvallrar om ett märkligt liv, och din hjärna börjar spinna berättelsetrådar kring vad det märkliga livet kan ha inneburit. Ett fotografi i ett fotoalbum du hittar på en loppmarknad, och du börjar fantisera kring historien om människorna på bilden. En gråtande tjej på bussen med mascararänder över kinderna, och du får lusten att skildra den känslan.

Inspiration till berättelser finns överallt. Ibland märker vi inte ens vad det var som fick oss sugna på att skriva. Att bli uppmärksam på i vilka situationer du oftast får lust att skriva kan vara ett sätt att hitta vad som väcker inspiration hos just dig.
Några exempel på olika kategorier av inspirationstriggers är:

 • Sådant som påminner om känslomässiga perioder i ens liv. Vissa dofter från en speciell tid i livet, att besöka platser man befunnit sig på under intensiva livsskeden, att lyssna på låtar från en viss tid.
 • Sådant som visar brottstycken ur andras liv. Gamla fotografier (jag gillar till exempel instagram-konton som lost in history, man kan ta vilket foto som helst i flödet och göra som skrivövning att skriva berättelsen bakom det). Dödsannonser i tidningar, som jag nämnde ovan. Små notiser i tidningar (det är ofta där inspirationen till berättelserna finns). Tjuvkika på folk på olika typer av platser. Barer, flygplatser, tågstationer är fantastiska ställen att kolla på folk som agerar och interagerar och fantisera kring deras berättelser. Nu är det ju corona med de begränsningar de innebär, så vill även slå ett slag för alla platser där man kan krypa upp i ett fönster och titta på folk som passerar utanför. Bra smittlägesavstånd och perfekt för en skrivande människas roll.
 • Andras språk. Men det är en så viktig del i skrivinspirationen att det fick en egen rubrik.

Någon annans ord på hjärnan – läs dig till inspiration i ditt skrivande

Precis som man kan få en låt på hjärnan upplever jag att man kan få ett språk på hjärnan. Om jag läser en bok med tydlig ton och känsla färgar den mina tankar, och även mitt skrivande. Att läsa sitter ihop med att skriva, åtminstone för många av oss. Att läsa mycket och intensivt och varierat och slukande är ett sätt att hela tiden vara fylld av språk och text och skrivande. Dessutom kan man samla sina skrivinspo-favoriter, böcker man kan återkomma till och bara läsa några sidor ur när man vill komma in i en viss skrivkänsla. (Som jag nämnde i det här inlägget kommer jag att publicera en inläggsserie så småningom med just mina skrivinspirationsböcker, men du behöver förstås hitta de som inspirerar just dig).
Men hur ska man hinna läsa om man knappt hinner skriva? Det är svårt att hinna det man vill, och ibland kanske det helt enkelt inte går. Men min erfarenhet är att det skrivande jag hinner med blir så mycket mer njutbart om jag också hinner med att läsa. Här finns ett inlägg om hur man hinner läsa böcker.

Det är många kilometer till ett runner’s high – lägg tid på skrivandet

Man springer många kilometer som mest handlar om att nöta in spring i benen. Man skriver många tusen ord som är att slita fram texttänket i hjärnan. Om man hatar varje minut som inte är high och inspiration kanske man inte fortsätter, och det är okej. Alla behöver inte springa ett maraton, alla behöver inte skriva en bok (eller någon text över huvud taget). Men man behöver inte heller ifrågasätta sitt skrivande om man inte njuter av det varenda minut. Det tror jag att det är få som gör. Det finns många transportsträckor i en skrivprocess som i bästa fall är minst tillfredsställande, i värsta fall fyllda av frustration. Man kan jobba med sin prestationsångest för att få mer av det tillfredsställande och mindre av det frustrerande. Man kan jobba med tipsen ovan för att försöka få fler stunder av den där ljuvliga inspirationen.
Men jag tänker att hur mycket man än jobbar på att bli inspirerad, så finns det stora delar av skrivandet som inte kommer att vara på det sättet. Men precis som det är lättare att bli hög ju mer man springer, desto lättare blir det att hamna i stadium av inspiration om man skriver. Rent statistiskt måste det ju öka chansen att komma i ett skrivflow om man faktiskt sätter sig och skriver, jämfört med att inte göra det.

Så skaffa dig ett utrymme för ditt skrivande. Kanske är det tio minuter om dagen. Kanske är det en timme i veckan. Försök gärna göra det till en rutin – precis som magen lär sig när den ska vara hungrig om man äter regelbundet lär sig hjärnan när den ska vara inspirerad om man skriver regelbundet.
Bered dig på många gånger då det känns som om ingenting händer, och texten är död.
Bered dig på många gånger då det känns som om allting händer, och du lever.

*

Vill du läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg.

 

0

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mirjam Ekström oktober 17, 2020 at 11:30 f m

  Så fint (och inspirerande!) inlägg. Jag fascineras av hur man kan nå det där tillståndet av inspiration, då det känns som att allt omkring en triggar en att vilja skriva – en låt på radion, ett kort samtal med någon eller egentligen vad som helst. Känns som att när man är mottaglig för det kan allt skapa skrivlust. Och ibland det motsatta – ingenting verkar frammana inspirationen. Ibland glömmer jag bort att det är något man, åtminstone till viss del, kan styra över själv. Blir lätt så att jag ser det som något mystiskt som jag bara snällt får invänta. Men åtminstone kan man ju ge sig själv rätt förutsättningar för att känna inspiration.

  0
  • Reply Ulrika oktober 20, 2020 at 3:34 e m

   Jamen exakt! Tänker att “förälskelse-dating-äktenskaps”-liknelsen för skrivande funkar bra här också. Man kan inte forcera fram kärlek, men man kan utsätta sig för risken att bli förälskad genom att träffa folk, kanske dejta, osv osv. På samma sätt kan man utsätta sig för sådant som ökar chansen att bli inspirerad!

   0

  Leave a Reply