att skriva

3 spellistor med musik att skriva till

oktober 9, 2020

Musik och mitt skrivande sitter ihop – det tror jag inte att jag är ensam om att känna. Rätt sorts musik kan dra igång mitt skrivande när inspirationen inte finns. Annan hjälper mig att fortsätta framåt när jag är trött men vill rida på en våg av inspiration bara lite till. Musiken sätter stämningar. När jag fortfarande utforskar ett projekt sätter jag samman en spellista med vissa låtar som ska passa stämningarna i texten jag vill skriva. Ibland är det instrumentellt, ibland är det långsamt, ibland är det dundrande, ibland är det lågmält, ibland är det känslor som svämmar över.

En gång i tiden hade jag en idé om att jag ville vara någon som skriver till stillsam och lugn pianomusik. Jag tänkte att det automatiskt skulle göra mig till någon som fick en vacker handstil och planerade mina böcker med en noggrant uppspaltad synopsis.
Sedan lärde jag mig att acceptera att jag inte skriver på det sättet.

Här är i alla fall tre spellistor jag brukar skriva till, beroende på vilken sorts låtar jag behöver. Ni som följer mina söndagsplock har kanske sett dem förut.

Skriva, instrumentellt elektroniskt – för när orden behöver flöda

Många instrumentella spellistor för att skriva är lugna och harmoniska och förvillande lika hotellobbymusik eller typ ett spa-soundtrack. Eftersom mitt sätt att skriva är ganska lite blanka golv och ansiktsbehandlingar och ganska mycket dundra fram som om det inte finns någon morgondag behöver min instrumentella skrivspellista matcha det. Här är det elektroniskt och hisnande, mörkt och intensivt, plottrigt blandat med monotont. Kanske smyger det sig in en enstaka sjungen fras, men instrumentellt är huvudregeln.

Melancholia – stillsamt med känsla

En isländsk musiker har lyckats samla typ de vackraste melankoliska låtarna jag vet. I den här spellistan är det lugnt, för när man vill skriva långsamt och med eftertanke, men känslosamt. Tolv timmar av låtar från blandade genrer med skört, sorgesamt och fyllt av känsla. Utmärkt lista som sällskap genom långa skrivpass när allting liksom inte kan vara dundrande electronica.

morning of the execution – mina inspirationslåtar

Behöver alltid ha en spellista som kan få igång mig när jag tror att inspirationen är död. Som är full av låtar som jag kan slå på, blunda, lyssna och så drar de igång mina ord. Ibland är det för att låtarna är så bra, ibland har jag lyssnat på dem under en viss period i livet som varit särskilt känslosam, ofta är det en kombination. Ofta fungerar samma lista ett år eller två, sedan börjar låtarna liksom sakta tappa sin effekt, och så skapar jag en ny istället. (Den här listan var min skrivinspirationslista i flera år, till exempel, men sedan hade jag lyssnat på låtarna så många gånger att det enda de gjorde för mig var att påminna om hur det var att vara Ulrika 2015/2016, inte att börja skriva).
Morning of the execution heter i alla fall min jag-vill-locka-hjärnan-att-tro-att-det-enda-den-är-skapt-för-är-att-skriva-spellista just nu. Mycket bra låtar hittas här. Den slaviska läsaren vet redan att namnet på spellistan kommer från ett favoritcitat ur en av mina favoritböcker, The Stone Gods av Jeanette Winterson:
I was optimistic, in that morning-of-the-execution-way when, quietly reading a book, you look up to find the hangman waiting, and go with him, feeling every final step with the intensity of new life.”

Det var det. Klara, färdiga, lyssna, skriv.

*

Vill du läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg.

 

0

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Amanda oktober 12, 2020 at 6:22 e m

  Åh, tack för tipset! Jag har alltid skrivit i total tystnad, men måste prova om det skulle passa för mig att skriva med musik i öronen. Det väcker ju säkert också inspirationen när man letar efter sånger som kunde passa till ens text.

  0
  • Reply Ulrika oktober 12, 2020 at 6:25 e m

   En fördel med att skriva med musik är att de tökar möjligheterna att inte störas av annat – att man kan gå in i musikbubblan i ett annat rum i huset och dra upp volymen så man inte hör barnljud, tex 😉 Så kan vara väldigt småbarnskompatibelt!

   0
 • Reply Söndagsplock vecka 44 - NaNoWriMo-special - Nettelblad november 1, 2020 at 11:23 e m

  […] Att skriva 50 000 ord innebär väldigt mycket tid i skrivandet. Och det i sin tur innebär att behöva skrivmusik för olika tillfällen, om man inte är en sådan som skriver i tystnad. Jag kan dirigera vart jag är på väg i mitt skrivande med musiken – hetsigt och vilt när jag måste eskalera och ta mig framåt. Milt och mjukt när jag behöver ha text med resonans och eftertanke. Här har jag skrivit om tre spellistor med musik att skriva till. […]

  0
 • Leave a Reply