att skriva

Att skriva krönikor, del 1: Idéer och ämnen

januari 17, 2019

Skriva krönikor

Det här är första delen av min guide till att skriva krönikor. Jag kommer att gå igenom det steg för steg. I den här delen går jag igenom vad en krönika är hur och man kommer på ett ämne att skriva krönikor om genom att hjälpa hjärnan på traven när det gäller att hitta idéer. I kommande delar går jag igenom hur man hittar strukturen för sin krönika, hur man kan jobba med språk och gestaltning i en krönika och hur man får jobb som krönikör. De tre första delarna avslutas med en skrivövning.

Här hittar du de andra tre delarna av den här guiden:

Jag som gjort den här guiden har skrivit krönikor för olika uppdragsgivare sedan 2013, och det är därför jag tror jag har något att säga om saken. Här kan du läsa mer om att arbeta med mig.

Nu kör vi igång!

Skriva krönikor

Vad är en krönika?

En krönika är en kortare text med utgångspunkt i det personliga. Med “det personliga” menar jag inte att alla krönikor handlar om väldigt privata saker. Men skillnaden mellan till exempel en krönika och en artikel är att krönikan ska vara subjektiv medan artikeln strävar efter att vara objektiv. I en bra krönika är avsändaren tydlig. I krönikan kan språket vara friare, och man får gärna uttrycka åsikter. En krönika är vanligen mellan 1500-5000 tecken lång. De flesta krönikor jag skriver är 3000 tecken långa.

Vad är bra ämnen för en krönika?

Vad som är bra krönikeämnen beror på vad syftet med krönikan är. En del av er som läser den här guiden behöver skriva en krönika som en skoluppgift, och till er säger jag att ett bra ämne är ett ämne DU känner för, som du kan engagera dig i. En krönika blir levande av åsikter. Vad gjorde dig senaste arg, ledsen eller förvånad? I händelserna som berör oss finns fina frön till krönikeämnen. Jag kommer att skriva mer om det strax.

Andra av er som läser vill hitta ämnen för för krönikor eftersom ni vill jobba med att skriva krönikor. Då gäller först och främst samma sak som ovan: välj ett ämne som du själv blir engagerad av. Leta efter det som väcker känslor.
Men om din ambition är att tjäna pengar på dina krönikor, bör du också fundera på om du har någon särskild kunskap eller nisch som inte alla besitter.
Jag skriver till exempel krönikor om böcker, och krönikor om att jobba som läkare. Genom att ha ett eller flera områden som är just dina nyckelområden, blir det lättare i ett senare skede att pitcha in din texter till en uppdragsgivare.

Hur hittar jag idéerna till krönikeämnen?

Hur kommer man på idéer? Tja, man kan förstås sitta och vänta på att få inspiration. Men om du ska skriva en skoluppgift har du säkert ett datum när du ska vara klar, och det är inte säkert att inspirationen kommer innan dess. Och vill du få skriva krönikor återkommande i tidningar kan du inte räkna med att inspirationen ska komma varje gång lagom till deadline. Att lära sig att komma på något att skriva om månad efter månad, år efter år är en av de sakerna som skiljer en professionell krönikör mot hobbyskribent. Många människor kan skriva medryckande texter när de är inspirerade, färre kan leverera ens helt okej texter på regelbunden basis.

Därför är det smart att använda olika strategier för att hjälpa inspirationen och kreativiteten på traven. Några metoder du kan använda, som jag går ned under egna rubriker nedan, är:

  • Hitta känslan
  • Hitta snackisen
  • Hitta mängden

De här strategierna fungerar för att hitta på krönikeämnen, och de funkar också för att komma på idéer för andra typer av texter.Skriva krönikor

Hitta känslan

Den här metoden handlar om att hitta upplevelser och situationer som berört dig starkt. Välj en känsla – ilska, sorg, glädje, förvåning och så vidare. Försök minnas när du senast kände den känslan riktigt, riktigt starkt. När blev du sist så arg att du ville skrika eller smälla igen en dörr? Så ledsen att du bara ville ligga i sängen och gråta? Så glad att att du liksom studsade fram? Så förvånad att du inte visste vad du skulle säga? Tänk igenom situationen, skriv gärna ner vad du minns av den. Chansen är stor att du har en bra ämnesidé för din krönika här.

Skriva krönikor

Hitta snackisen

Den här metoden handlar om att vända sig utåt i stället för inåt. Vad talas det om just nu? Vad finns på nyheterna, på sociala medier? Vilken är serien som alla ser eller podden som alla lyssnar på? Vill du skriva krönikor regelbundet är det smart att ta del av många olika sorters intryck, gärna av många olika slag. Läsa tidningar och bloggar och lyssna på poddar och välj gärna ämnen som är utanför din sfär eller som folk omkring dig inte redan pratar om, för att fånga upp sånt som är utanför din bubbla.
Tänk på att din krönika inte är ett referat eller en artikel – fundera vad just du tycker om snackisen du vill skriva om. Vad är din personliga twist eller tolkning som sätter ett nytt perspektiv på det alla pratar om?

Hitta mängden

Ibland när vi försöker komma på idéer står det helt still. Ofta beror det på att vi förkastar idéerna så snart vi kommit på dem, ibland så snabbt att vi knappt är medvetna om dem. Det är anledningen till att brainstorming är så effektivt. Det är ett sätt att lura hjärnan att komma på idéer den annars skulle filtrera bort. En effektiv brainstorming är lättast att få till om man gör det under ganska kort tid, till exempel fem eller tio minuter. Sätt en timer och ha som mål att skriva upp så många möjliga ämnesidéer för din krönika som möjligt under den tiden. Du kan behöva påminna dig om att allt ska med, att inget ska utvärderas eller avfärdas i det här skedet. Ju fler idéer, desto bättre.

Skrivövningar: Ämnesidéer för krönikor

Här kommer två förslag på hur du kan kombinera metoderna ovan för att komma på ett ämne att skriva krönikor om:

  • Tänk på något det pratas mycket om nu – en nyhet, en teveserie, en bok. Sätt en timer på tio minuter. Skriv en lista på så många saker som möjligt med den här snackisen som gör dig arg.
  • Sätt en timer på fem minuter och skriv ned så många tillfällen du kan då du har varit riktigt glad.

Du kan förstås byta ut känslan eller ändra tiden då du skriver. Poängen är att du ska hitta ett sätt som får igång din kreativitet, och ger dig uppslag till vad du skulle vilja skriva om.
Håll kvar i den idén och inspirationen – i nästa del kommer jag att gå igenom hur du kan vidareutveckla din idé till ett första utkast.
Lycka till så länge!

Alla inlägg i min krönikeskola:

Fler inlägg om att skriva:

 

Sugen på att läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg!

 

 

(Psst! Alla bilder i det här inlägget kommer från Unsplash. Klicka på bilderna för att komma till fotografen.)

+5

You Might Also Like

11 Comments

  • Reply Mirjam januari 17, 2019 at 7:33 f m

    Åh, det här ser jag fram emot att läsa mer om. Jag känner att jag har mycket att lära när det gäller att skriva krönikor. Skrev några stycken när jag studerade men tyckte aldrig att jag riktigt lyckades med dem. Som du säger så är det svårt att få till ett vettigt innehåll på förhållandevis få ord, och att hitta rätt balans mellan det där lite humoristiska och det allvarliga. Så jag tänker suga åt mig som en svamp av dina tips.

    +2
    • Reply unettelblad januari 20, 2019 at 8:21 f m

      vad kul att du ser fram emot inläggen! krönikor tycker jag verkligen är en av de svåraste textformerna på många sätt – som vanligt ser man ofta de korta texterna som övningsstycken när de tvärtom är jäkligt svåra. Men å andra sidan behändiga att ägna sig åt tidsmässigt, så på så sätt är det ju lätt att få in att skriva dem. tack för att du kommenterar!

      0
  • Reply Att skriva krönikor, del 2: Struktur – Nettelblad februari 11, 2019 at 7:24 e m

    […] Hej hej! Det här är det andra inlägget i inläggsserien om att skriva krönikor. Här finns del 1, om att hitta sina idéer. […]

    0
  • Reply Att skriva krönikor, del 3: Språk och gestaltning – Nettelblad april 28, 2019 at 4:20 e m

    […] här är tredje delen i min inläggsserie om att skriva krönikor. Här är del 1, om att hitta ämnesidéer för sin krönika. Här är del 2, som handlar om struktur och dramaturgiska principer när man skriver […]

    0
  • Reply Att skriva krönikor, del 2: Struktur med treaktsmodellen - Nettelblad september 4, 2020 at 3:35 e m

    […] Hej hej! Det här är det andra inlägget i inläggsserien om att skriva krönikor. Här finns del 1, om att hitta sina idéer och ämnen. […]

    0
  • Reply Att skriva krönikor, del 3: Språk och gestaltning - Nettelblad september 5, 2020 at 9:31 f m

    […] här är tredje delen i min inläggsserie om att skriva krönikor. Här är del 1, om att hitta ämnesidéer för sin krönika. Här är del 2, som handlar om struktur med […]

    0
  • Reply Att skriva krönikor, del 4: Jobba med att skriva krönikor - Nettelblad september 5, 2020 at 12:40 e m

    […] Att skriva krönikor, del 1: Idéer om ämnen […]

    0
  • Reply Vad är berättande bloggande? - Nettelblad september 16, 2020 at 8:53 f m

    […] Att skriva krönikor, del 1: Idéer om ämnen […]

    +1
  • Reply Noor december 19, 2020 at 7:54 e m

    Hej !
    Jag har en uppgift i skolan att skriva en krönika.
    Men jag vet inte hur jag ska börja med första meningen.
    Kan jag få hjälp.

    +4
    • Reply Ulrika december 19, 2020 at 8:10 e m

      Hej! I det här inlägget som du kommenterat ger jag olika tips på hur du hittar idéer till krönikan. Om du har en idé men funderar kring hur du ska skriva om din idé tipsar jag om nästa del i serien, som handlar om struktur: https://ulrikanettelblad.se/att-skriva-kronikor-del-2-struktur/
      Där får du tips på hur man skapar en bra början, mitt och ett slut på en krönika.
      Ett tips med inledningsmeningar är att välja något som man tror kan få någon annan att haja till och väcker känslor. Något som är spännande, eller oväntat, eller upprörande. Lycka till!

      0
  • Reply En skrivprocess, del 1: Idén och igångsättningen - Nettelblad juli 27, 2021 at 3:45 e m

    […] Att skriva krönikor, del 1: Idéer om ämnen. Om att hitta idéer när man skriver krönikor, men en del går nog att tillämpa på alla sorters skrivprocesser. […]

    0
  • Leave a Reply