Mat

Ett gott liv. en god gröt.

juni 26, 2021

 

Havregrynsgröt med frysta hallon, mjölk och jordnötssmör. Svartvit bild.

Jag tycker om att äta goda saker, allra mest tycker jag om att äta goda saker som jag kan äta hela tiden. Goda frukostgrötar. Mellanmål som mättar lagom, efter-träningen-mums som gör att en dödstrött kropp reser sig igen. Det är gott med glass och charkbrickor och råbiff och chips och pizza men det ligger oftast i deras natur att man inte äter dem hela tiden, och sådant kan skapa en rastlöshet i mig, ett slags orolig beslutsångest. Om jag inte ska äta det hela tiden, när ska jag äta det då? När är det dags för glassen i frysen, bullen i skåpet, godiset i skålen?  Den ligger och pockar i huvudet på uppmärksamhet.
En god gröt, däremot. Den kan man äta varje morgon utan några funderingar. Bli lika lycklig varje dag.

Jag minns en gång på en fest när jag var tjugo och skulle förklara för någon hur fantastisk min chokladbollsgröt var.
Den gick ut på att man blandade ner massiva mängder kokos, kakao men också – för smörig krämighet – cashewnötter i sin havregrynsgröt. Som en chokladboll, till frukost, varje morgon!
På den här tiden var jag helnykterist så det var inget svamligt fyllesnack, bara ett rent och skärt grötevangelium som jag ville sprida till vem som helst som kunde lyssna. (Jag gick inte så mycket på fest när jag var tjugo, kanske är detta en av orsakerna.)
“Men är det inte enklare att bara äta en chokladboll då”, sa festdeltagaren när min evangeliska predikan var över. Tydligen blev han inte frälst.
Och jag tänkte att det måste man väl förstå att inte kan man äta en chokladboll till frukost varje morgon, då är man ju hungrig igen långt innan lunchtid.

Varje morgon hela den här våren har jag ätit den här gröten, den magiska gröten, en blandning av sötma och strävhet, krämighet och textur, kyla och värme, denna gröt som är en fest för alla sinnen:
man gör helt vanlig havregrynsgröt. I mikron, på spisen, hur man nu brukar göra den.
Sedan öser man över frysta hallon, ni vet sådana där man köper på påse. Värm dem inte eller nåt, de ska vara krispiga och kalla i kontrast mot den varma gröten, det är en del av tjusningen!
Ringla sedan över rikliga mängder jordnötssmör, jag rekommenderar crunchy för att få maximal fest-för-alla-sinnen-effekt.
Och så någon mjölk till, mjuk och len mjölk som lägger sig kring all denna ljuvlighet.

Denna gröt!
Låt pandemin ta slut, låt festerna börja, så att jag kan ge mig ut och sprida dess budskap.

Läs mer:

Alla mina inlägg om mat hittar du här och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Bloglovin’ eller Facebook.

 

+16

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Landstigningen - Nettelblad juni 27, 2021 at 11:17 e m

  […] blir rörd över morgongrötens kavalkad av sensoriska upplevelse, jag blir rörd över doften av en sommarmorgon på cykeln på […]

  0
 • Reply Johanna september 2, 2021 at 10:34 f m

  Mmmm ja gott! Jag gör med mycket kokosolja i, ett ägg för mer mättnad och sedan honung + jordnötssmör vid servering. Och frysta hallonen! Läste någonstans att havregrynsgröten blir till himmelsgröt om man kör havregrynen i en mixer innan, och alltså gör gröten på havremjöl.

  0
 • Leave a Reply