Mat sånt jag läser

Bokrecension: Kaosvego av Sara Ask och Lisa Bjärbo

april 8, 2021
Kaosvego av Sara Ask och Lisa Bjärbo

En kokbok kom i min brevlåda, den kom i precis rätt tid. I dessa ljusa kvällar när jag vill ut med barnen i en lekpark, inte stå vid spisen. När jag är djupt inne i mitt skrivprojekt och vill göra en planering för redigering av de kommande scenerna, inte rulla bönbollar. När svårighetsnivån höjs i min ryskkurs och jag vill plugga kasusböjningar och glosor, inte locka fram svårfångade långdragna smaker ur en sås som måste koka för evigt.
När jag bara vill älska alla jag älskar och låta konversationer föras till sitt slut vid middagsbordet, låta själva ätandet ta tid som om hela kvällen ligger framför oss, inte komma till det bordet utmattad efter att man bakat sitt eget hamburgerbröd och fyllt det med krångliga biffar och inse att nu måste vi lägga på ett kol för snart är det dags för läggningsrutinen att börja.

Stökigt matbord, bild i vegetariska kokboken Kaosvego av Sara Ask och Lisa Bjärbo.
Bild på uppslag med recept ur vegatriska kokboken Kaosvego av Sara Ask och Lisa Bjärbo.

Ni vet ju redan att jag gillar Mera-Vego-böckerna av dietisten Sara Ask och barn-och-ungdomsboksförfattaren Lisa Bjärbo. Familjevänliga vegetariska recept, roliga och varierade smaker, och en varm och mjuk stämning. Böcker där mat ska vara god och lagom lätt att laga och genvägar är tillåtna, framförallt om det gör att man har tid att sitta vid köksbordet och samtala kring den. De lyckas med den fina balansen att ge tips på hur man kan peta in lite mer näring, variation och mättnad i sin maträtt utan att använda ett språk som skapar en hets kring att följa vissa kostregler slaviskt och äta “nyttigt”. Dessutom är texterna som beskriver recepten skrivna i en trygg, varm och humoristisk ton.

Beskrivning av receptet Matig soppa med tomat, potatis, fänkål och apelsin ur vegetariska kokboken Kaosvego av Lisa Bjärbo och Sara Ask.
Beskrivande text till receptet Våffelsemlor ur vegetariska kokboken Kaosvego.

I Kaosvego ligger fokuset på de snabba recepten. Maten som kanske kan bli alternativet till att beställa pizza eller köpa take-away, eller att äta gröt och mackor till middag. (Här finns förvisso ett recept på gröt, men med en särskild touch för att ge den lilla extra middagsnjutningen och tillfredsställelsen). Recepten är varierade i smakerna, vilket jag uppskattar – just när det ska gå snabbt är det så stor risk att hamna i samma hjulspår tills man till slut inte vet om man äter söndagens, tisdagens eller torsdagens middag.

Uppslaget Solorätter ur vegetariska kokboken Kaosvego av Sara Ask och Lisa Bjärbo.
Tipsuppslag 5 x Gott mellan två bröd ur vegetariska kokboken Kaosvego av Sara Ask och Lisa Bjärbo.
Recept på Mazarinkaka ur vegetariska kokboken Kaosvego av Lisa Bjärbo och Sara Ask.

Utöver snabba vegetariska middagsrecept finns ett kapitel med rätter som passar särskilt bra att laga om man bara är en person som ska äta, tipsuppslag med till exempel sådant som är gott att wrapa eller stoppa i hamburgerbröd, och ett kapitel med snabblagade efterrätter.
En bok för den som vill laga snabbt, för att hinna äta långsamt.

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om mat, här hittar du alla mina inlägg om böcker,  och här hittar du mina bästa inlägg. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Bloglovin’ eller Facebook.

+1

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply