att skriva

en grej.

maj 23, 2021

När jag skrivit de sista raderna för den här gången tar jag fram en flaska skumpis från Amalias Limonad och dricker den sakta på balkongen i sval majskymning. Framför mig brer sig solnedgången ut sig, molnen overkligt rosa över horisonten, jag undrar hur många varianter på ljus och solnedgång och skymningar jag har beskrivit i min bok och om något av det är begripligt.
Skriva så intensivt att man nästlar sig in i sin egen text.
Ibland, på slutet, har jag undrat om jag kommer att skära bort något essentiellt, lägga till något obegripligt, om jag kommer att skicka den här texten till andra och de kommer att fråga efter det riktiga dokumentet för det här är bara ord, knappt meningar längre, obegripliga för någon annan.

Säkert finns det mer saker som borde göras. Men jag kan inte göra dem utan någon annans blickar först. Jag tycker inte om att släppa in, tycker om att ha min text ifred, men det är dags.

Jag lägger ut en annons efter testläsare i en Facebookgrupp för skrivande människor, och ett underbart gäng anmäler sig. Men nu lägger jag också ut samma förfrågan här, för jag vet att en mängd av blickar på min text kommer att hjälpa mig att hitta en ny egen.

Så alltså. Hej. Vill du läsa och ge feedback på ett manus på ca 55 000 ord? Jag skulle beskriva det såhär:
Boken är en drömsk coming-of-age-historia som sträcker sig över flera års tid men i huvudsak utspelar sig under en avgörande sommar. Laura växer upp på en isolerad liten ö med en sjuka mamma. En dag flyttar den jämnåriga pojken Tim in i det öde grannhuset bredvid Lauras, det som stått tomt i decennier, och det blir början på en djup och nästan fanatisk vänskap, som vänskap i stor ensamhet kan vara. När Tims systers vän Chrissy en sommar kommer till ön uppstår spänningar i vänskapen och det blir en sommar som förändrar Laura och hennes tillvaro.
Boken drivs mycket av språk, formuleringar, stämningar och har vissa inslag som liksom gränsar till det mytiska eller till magisk realism. En del experiment med språk och form och passar kanske dig som gillar att läsa Monika Fagerholm, Jeanette Winterson, Joyce Carol Oates. Den är ganska mörk, så inget att läsa om man redan är lite skör och sorgsen, det är nog viktigt att veta.

Jag är ute efter feedback i stora drag: vad man uppfattar händer i boken, händelseförlopp som känns oklara, ämnen man skulle önska att jag vidareutvecklade. Jag skickar med några specifika frågeställningar till bokmanuset som handlar om det jag önskar respons kring.

Är du intresserad av att läsa? Skriv en kommentar här nedanför, skicka pm på Facebook eller maila på unettelblad snabela gmail.com.
Berätta gärna lite om vad du annars tycker om att läsa, det är en lite säregen bok så det är viktigt för mig att den landar hos någon jag tror skulle tycka om den här typen av roman. Roligare för både mig och dig som vill läsa, tänker jag.

Nu ska jag vila ett tag, städa hus, klippa gräs, tvätta strumpor, göra allt sådant som inte blir gjort när allt man gör är skriver och allt annat bleknar i jämförelse.
Och kanske köpa något mer att skåla i.
Skål och grattis till mig. Vi hörs på andra sidan vilan, och firandet.

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om skrivande och här hittar du mina bästa inlägg. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Bloglovin’ eller Facebook.

(Bilden kommer från Unsplash.)

+1

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Alex i münchen maj 24, 2021 at 8:12 e m

  Jag läser den gärna.

  Läser det mesta. Gillar spännande berättelser med udda detaljer, (Murakami tex), gillar inte att läsa manliga författare som skriver om deprimerade kvinnor, gillar när en bok känns äkta så man funderar ”har det hänt eller inte?”
  Kan skriva 55000 ord om vad jag gillar och ogillar men du läser ju hos mig ibland och har sett mina boktips. Läser iaf gärna din bok med feedback.

  0
  • Reply ulrikanettelblad maj 24, 2021 at 8:33 e m

   Kul! skickar ett mail!

   0
 • Reply ulrikanettelblad maj 28, 2021 at 9:59 f m

  Haha jamen jag förstår helt vad du menar! Jag tror i och för sig inte att mitt berättande är just lika upphugget, det är nog mer lättillgängligt än Fagerholm i att liksom hänga med. Men mer att det finns sådana där konstiga inslag som kanske inte är 100% realistiska. kanske är jag lite för beskyddande mot boken nu när den ska ut i världen, men vill liksom inte att den hamnar hos någon som typ gillar mina berättelser om barnen och förväntar sig en glad och humoristisk historia om familjeliv… Vet inte vad jag rantar om här egentligen men spännande att du fortsätter “utmana” dig med Fagerholm, glöm bara inte att det liksom inte är finare att gilla ett visst sorts skrivande än ett annat! även om viss litteratur kan vara acquired taste som är värt att hänga i, typ som avokado/mögelost/vin.

  0
 • Reply ulrikanettelblad maj 29, 2021 at 7:47 f m

  Kul! Jag skickar ett mail! Skulle säga att den inte kvalar in på magisk realism fullt ut, inte som de sydamerikanska författarna, det är nog mer att det finns små detaljer här och var som inte fullt kan förklaras, men de är mer en stämningsgivare i bakgrunden än en del av handlingen, typ. Äsch du får se helt enkelt! Slänger iväg ett mail, tack!

  0
 • Reply Amanda juni 1, 2021 at 6:57 e m

  Jag läser jättegärna om jag får! Jag tror vi har ganska liknande boksmak. Har åtminstone läst flera böcker du tipsat om och gillat det mesta, som t.ex. Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal.

  0
  • Reply ulrikanettelblad juni 2, 2021 at 12:19 e m

   Kul! Jag skickar ett mail!

   0
 • Reply Platser - Nettelblad juli 9, 2021 at 1:55 e m

  […] blicken rakt fram, ser ut som sjön på östra sidan av Ön i den fiktiva plats jag skapade för min roman, sjön där Chrissy har sin fest i slutet av boken, sjön där den här scenen utspelar sig. […]

  0
 • Reply En skrivprocess, del 1: Idén och igångsättningen - Nettelblad juli 27, 2021 at 3:45 e m

  […] jag börjar har det gått en månad sedan jag skickade iväg mitt stora skrivprojekt. Jag har gett alla jag älskar all kärlek jag har, jag har läst böcker till förbannelse. Jag […]

  0
 • Leave a Reply