att skriva

tre om text.

maj 19, 2024

Det är en kväll i maj.  Barnen på studsmattan, jag vid köksbordet, balkongdörren på glänt ut mot trädgården och ljuden. Doften av vitsippsmattor, av nyklippt gräs – från andras gräsmattor, inte min.

För så kom och gick ytterligare en helg då jag prioriterade böckerna och skrivandet framför att ta hand om måsten, fast det är inte ens sant, det är en av dessa orimligt hårda domar som författas efter rättegångarna i mitt huvud. Jag tvättade, städade, upplöste stridigheter, jag höll i ett barnkalas, jag handlade mat, jag lagade den, jag pratade om livet med ungar på väg att växa upp, men jovisst stämmer det: det fanns tidpunkter jag hade kunnat lägga på att göra ytterligare sådant som borde göras, på att rensa ogräs och klippa gräsmattan.

Men ingen gick hungrig och ingen tog skada.
Och nu är det söndag kväll, och jag tänkte att jag skulle göra något roligt, inte avsluta helgen med en plikt.
Så jag ville skriva om några saker jag tyckt om. Sådana som har med text att göra.
De här kvällarna i maj tänker jag så oerhört mycket på text.

1. Skrivboken av Kristina Ohlsson

En bok om skrivande som lyckas hålla ett oupphörligt driv (något jag förstått är kännetecknande för Kristina Ohlssons författarskap i stort – det andra kännetecknet är att hon är så produktiv!).
Första halvan handlar om den egna vägen till att skriva på heltid. Andra halvan om Ohlssons skrivprocess och tekniker hon använder i sitt skrivande.

Tar med mig mycket, bland annat termen ”fantasikranen” och att hitta de situationer där ens egen fantasikran vrids på. Kristina Ohlsson beskriver hur det börjar forsa ur hennes fantasikran när hon verkligen skriver, och att det därför inte blir meningsfullt för henne att försöka tänka fram en utarbetad plan för berättelsen innan hon börjar skriva – det är ju i skrivandet hon är kreativ! Det kunde jag känna igen så mycket. Hur idéerna kommer först när jag sätter mig och börjar skriva.

En kul bok är det också.

2. Podcasten Texten

Flora Wiström intervjuar författare och andra skrivande människor om deras skrivprocesser och relationer till textskapande. Genomarbetat, intressant och med något att ta med sig från varje avsnitt. Rekommenderas att lyssna även om man inte läst den specifika författaren (eller läst men inte gillar hens texter…). Här är inte fokus på personen i sig, utan den skrivande människan i relation till texten. Referenser till författarens böcker görs snyggt utan spoilers. Som en present varje fredag! Hittas här.

3. Albumet Kontragarde med 1900

En av mina favoritartister, 1900, har släppt nytt. Instrumentellt och egensinnigt som alltid. När 1900 är som bäst tar musiken mig till en annan plats, något mer tidlöst och uppluckrat. Låter hur pretentiöst som helst men vet inte hur jag ska beskriva det bättre. Gör det hur som helst till utmärkt skrivmusik!

Öppna ett fönster mot skymningen, lyssna på Kontragarde, skriva tills en het dag övergår i nattens svalka. Sånt vill jag göra! Hoppas jag hinner, eller jag menar – hoppas att jag fortsätter att göra sådant, trots att jag inte hinner.

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om skrivande och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna min Facebook-sida för att inte missa nya inlägg.
Mina texter bortom bloggen hittar du här.

+28

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Jagborhär maj 19, 2024 at 10:36 e m

  Nä men tre jättebra tips, skrivboken tror jag skulle vara rolig att läsa, jag som funderar så mycket på hur man skriver fantasi, och så har hon en fantasikran.

  0
 • Reply Egenheter maj 23, 2024 at 7:39 f m

  Har du läst Karolina Ramqvists ”Det är natten” som handlar om hennes relation till författandet? Jag återkommer till den ungefär en gång per år och det är nog det bästa jag har läst på temat om att vara en författande person.

  0
  • Reply Ulrika maj 23, 2024 at 10:17 f m

   Ja det har jag, vid flera tillfällen faktiskt! (Är rätt intresserad av Karolina Ramqvists författarskap, och upplever hennes böcker väldigt olika vid inläsning genom åren). Väldigt välskriven, en del igenkänning för min del men också för tydligt när jag läser den hur olika relationen till skrivandet kan vara (jag tror min relation till mitt skrivande skiljer sig mkt från Ramqvists relation till sitt, och det är ju egentligen inte konstigt att det är så – skrivande människor har ju också olika personligheter som präglar skrivandets roll i ens liv).

   +1
  • Reply Ulrika maj 23, 2024 at 10:26 f m

   Och tack för tipset förresten, blir alltid glad över sånt!

   0

  Leave a Reply