Resor

Vykort från Helsingfors, oktober 2023.

oktober 29, 2023

Det ljuder ett larm genom kvällen. som ett brandlarm låter det, ett gammalt. Som på film. Skallrande toner dundrar genom mitt sömnsaknande sinne när vi rör oss längs öde gator omgivna av betong i jakt på att köpa lördagsgodis. Det var party på färjan till Helsingfors inatt. Vi var inte festen, vi ville bara sova, vi var en del av minoriteten som vill ha färjan som transportmedel, medan promillehalten stiger hos majoriteten som är där för att känna att de lever eller för att glömma bort att det är just det de gör.

Jag känner mig som när jag arbetat natt. Koffein har tagit mig igenom den här dagen, ingen begränsning av antalet koppar kaffe för att jag ska kunna göra det jag kom hit för att göra. För att jag skulle kunna ta ett steg efter det andra och svara på frågan och le mot kameran och berätta hur känns det.
Och nu, kvällen, koffeinet går ur kroppen men en säregen uppvarvning finns kvar.

Google maps leder oss mot vägar avstängda på grund av vägarbete och trappor uppför och trappor nedför och i de här kvarteren är allting grått och fyrkantigt som en kuliss för en film om Sovjet och så, ledda av Google maps, träder vi rakt in i larmet, kanske är det ett inbrottslarm? Från huset vi passerar, det skräller mot pelarna av betong, ekar över den öppna öde parkeringen, ett tempel av grått, jag tänker när vi går emot det att tänk om jag leder oss in i bränder och explosion men är för trött, och för lycklig, för att känna någon egentlig oro

och ovanför oss en svart himmel som blir lila av stadens ljus och det doftar isande klar natt på denna plats som är tjugo minuters spårvagnsresa från centrala Helsingfors och där jag aldrig befunnit mig förut och när vi rör oss bort från larmet är det barnens skratt som ekar mellan husen och jag kommer att minnas när skådespelaren läste min text och stegen upp på scenen och blommorna och böckerna men bäst kommer jag att minnas detta:
efteråt
när allt var gjort som skulle göras
när det bara var vi.

Och vi hittar butiken, ingången ser ut som dörren till en container men det står ingång på finska och pilar pekar och tur är väl det för annars hade jag inte vågat gå in av rädsla för att något larm skulle utlösas även här men dörren är inte låst och vi kommer in en bakväg men det står kundkorgar bredvid och ingen ingång verkar vara rätt i denna butik och det finns inget system, inget butiksvarv för att få folk att köpa mesta möjliga, det finns bara livsmedel utspridda och det finns bara mitt trötta lyckliga sinne och det finns bara mina barn som går och väljer lördagsgodis i en annan stad dit de har rest med sin mamma för hennes skull fast nu är det äntligen dags för den del av resan som är för deras skull och vi ska ligga i vårt hotellrum ikväll och se på tv och imorgon ska vi vakna till en ny klar dag över betongen, en soluppgång vi ska betrakta från åttonde våningen, kall och blek, och vi ska gå på lekland och äta på restauranger, vi ska inte göra Helsingfors men vi ska göra små ögonblick som vi kommer att minnas, mer än allt det väldiga ska vi minnas allt det minimala,
essensen buren av de små detaljerna.

Och sedan ska vi hem.

*

Men!
Jag kom till Helsingfors för att ta emot ett stort jäkla pris.
Men mer om det en annan dag.

Läs mer:

Helsingforshistorier (alla är från 2018):

Här hittar du alla mina inlägg om resor och här hittar du mina bästa inlägg. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa bloggens sida på Facebook.

 

+65

You Might Also Like

44 Comments

 • Reply Ida oktober 29, 2023 at 10:22 f m

  Wow, grattis till priset! Finns novellen att läsa någonstans?

  +2
 • Reply Beata oktober 29, 2023 at 10:32 f m

  Stort grattis Ulrika! Jag känner dig inte men känslan är liksom ändå lite så- att någon man ”känner” vunnit ett pris 💖 Jag vet iaf att det är otroligt välförtjänt. Måste också säga att författarporträttet på dig var otroligt snyggt!!

  +2
  • Reply Ulrika oktober 29, 2023 at 11:41 e m

   Åh så snällt! Och på nåt sätt ”känner” man ju varann via bloggarna, det tycker jag. Fotot är taget av duktiga Christoffer Relander: https://www.studiorelander.com/

   +1
   • Reply Beata november 2, 2023 at 2:05 e m

    Ja jag håller med, det blir som en känsla av att känna varandra <3

    0
 • Reply Amanda oktober 29, 2023 at 10:51 f m

  Åh grattis Ulrika! Vad stort och fint. Och vad mysigt att ligga i en hotellsäng med de man tycker om och äta godis efter.

  0
  • Reply Ulrika oktober 29, 2023 at 11:41 e m

   tack Amanda! <3

   +1
 • Reply sardellen oktober 29, 2023 at 12:13 e m

  men wow! grattis! och vad mycket pengar, otroligt!

  +1
  • Reply Ulrika oktober 29, 2023 at 11:43 e m

   tack! och ja, rätt sjukt faktiskt!

   +1
 • Reply Malin oktober 29, 2023 at 2:23 e m

  Grattis till priset!

  +1
  • Reply Ulrika oktober 29, 2023 at 11:43 e m

   Tack Malin!

   +1
 • Reply Ajli oktober 29, 2023 at 3:53 e m

  GRATTIS! och som vanligt skriver du också här prisvärt material :’)

  +1
  • Reply Ulrika oktober 29, 2023 at 11:43 e m

   åh, tack!

   0
 • Reply L oktober 29, 2023 at 6:17 e m

  Stort grattis!

  0
  • Reply Ulrika oktober 29, 2023 at 11:43 e m

   tusen tack!

   0
 • Reply Julia oktober 29, 2023 at 8:34 e m

  Stort grattis! Vilken prestation! Jag blev så nyfiken på att läsa din novell. Om den publiceras någonstans får du gärna dela den med oss.

  0
 • Reply Malin oktober 29, 2023 at 10:49 e m

  Grattis Ulrika! Wow vad coolt att du och ditt skrivande vunnit ett så fint pris! Mycket välförtjänt! Som flera andra i kommentarsfältet vill jag gärna läsa din novell om det är möjligt. Grattis igen!

  0
 • Reply Mikael Öhman oktober 29, 2023 at 11:58 e m

  Grattis! Och väl unt! Efter att ha följt din blogg i rätt många år så får jag säga att jag inte är ett dugg förvånad.

  0
  • Reply Ulrika november 1, 2023 at 11:04 e m

   Stort tack! Och tack för att du läst (och kommenterat!) under alla dessa år!

   0
 • Reply Malin oktober 30, 2023 at 1:20 f m

  Stort grattis!!! Du skriver otroligt här på bloggen så supernyfiken på novellen.

  0
 • Reply Tove oktober 30, 2023 at 10:22 e m

  Åh hurra och grattis till dej!

  0
  • Reply Ulrika november 1, 2023 at 11:04 e m

   tack så mycket!

   0
 • Reply Agi oktober 30, 2023 at 11:25 e m

  Hjärtliga gratulationer. Ska genast läsa novellen. Det ör en fröjd att läsa din blogg, du skriver innerligt och vackert.
  Din Laura tyckte jag också om. Fortsätt att skriva!

  0
  • Reply Ulrika november 1, 2023 at 11:05 e m

   Stort tack för dina fina ord, och för att du hängt med så länge!

   0
 • Reply Emelie oktober 31, 2023 at 8:54 f m

  Stort grattis till priset Ulrika!!

  0
  • Reply Ulrika november 1, 2023 at 11:05 e m

   Tack, Emelie!

   0
 • Reply Hanna oktober 31, 2023 at 7:17 e m

  Stort grattis, Ulrika, så jävla välförtjänt!

  0
 • Reply Kajsa Rotkirch oktober 31, 2023 at 7:32 e m

  Hej, läste precis om dig och priset du vunnit, grattis!, i Ålandstidningen, och blev nyfiken på dig. Gick in på din blogg och läste texten om Helsingfors, och där blev jag fast. Ditt sätt att skriva tilltalade mig, så nu ser jag framemot att krypa ner i sängen, och läsa i din blogg, medan regnet piskar på utanför. Du har en ny följare 😊

  0
  • Reply Ulrika november 1, 2023 at 11:05 e m

   Hej Kajsa! Vad glad jag blir att du dels hittade hit, dels ville bli kvar. Vilken mysig bild du målade upp av stunden för din läsning!

   0
 • Reply Flora november 2, 2023 at 7:47 e m

  Största grattis och bra jobbat Ulrika!!! Så glad för din skull!

  0
  • Reply Ulrika november 4, 2023 at 11:33 e m

   tusen tack!

   0
 • Reply Post partum - Nettelblad november 4, 2023 at 11:35 e m

  […] så vann jag en stor novelltävling (det var Solveig von Schoultz) och jag kom hem och det var som att komma hem från BB med ett andra […]

  0
 • Reply Elvy november 5, 2023 at 1:45 e m

  Jättestor grattis till priset Ulrika! Vad kul!

  0
 • Reply Glimtar, oktober 2023 - Nettelblad november 21, 2023 at 8:26 e m

  […] går till en pressfotografering i hemlighet.  Vi ska ta författarporträtt för Solveig von Schoultz-tävlingen men jag får inte berätta än att jag har vunnit. Det är en av de första kalla dagarna, den är […]

  0
 • Reply sånt jag läste. oktober 2023. - Nettelblad november 24, 2023 at 9:35 e m

  […] låg i hytten på färjan, uppjagad som ett skrämt djur, jag skulle på prisutdelning. Jag hade inte sovit och allt var utanför min bekvämlighetszon. Glädjen fanns ju mest och […]

  0
 • Reply Glimtar, november 2023 - Nettelblad december 4, 2023 at 9:04 e m

  […] var jag trött, efter pris och resande. Sedan var jag på resande fot igen, för hösten hade redan sina resor planerade, inte visste jag […]

  0
 • Reply Casa de Laura. - Nettelblad december 22, 2023 at 7:35 e m

  […] ipads, laddare och en tavla som Storasystern hade hjälpt mig att slå in. Det var en canvas av ett fotografi jag tog en gång på kvällen efter att jag vunnit ett pris. Min vän skrev till mig då, efter att ha sett mitt inlägg. Hon gratulerade mig men frågade […]

  0
 • Reply Låtar, 2023: Caramelldansen - Nettelblad december 27, 2023 at 12:16 e m

  […] Belöningen kommer efteråt. […]

  0
 • Reply Glimtar, mars 2024 - Nettelblad april 12, 2024 at 8:30 e m

  […] det här är en annan vår, det kom andra vårar. Jag blir intervjuad om min Tåget, min novell, den som vann ett pris. Min vän intervjuar. Hon är den sortens människa som på ett alldeles otvunget, naturligt sätt […]

  0
 • Reply Vykort från Stockholm, april 2024 - Nettelblad april 13, 2024 at 3:18 e m

  […] Vykort från Helsingfors, oktober 2023. […]

  0
 • Leave a Reply