att skriva tips

Söndagsplock vecka 47: NaNoWriMo-special del 4

november 22, 2020

(Bilderna i det här inlägget kommer från Unsplash.)

Då var det söndag igen. Här hade jag skrivit att det var den sista söndagen i november, men det var fake news, SORRY. Kollade på fel almanacksblad på datorn, hehe. Så inne i mitt skriv är jag, så borta från världen.

2020 börjar i alla fall att närma sig sitt slut. Jag fyller snart 28.
Kanske är det någon av alla dessa insikter om tid som borde väcka en känsla hos mig, men det finns nog mycket annat som både bekymrar och exalterar mig mer.

Och än är det november, och jag skriver. Liksom alla de tidigare söndagarna i november handlar mina söndagsplock om skrivande, nästa vecka blir den sista. De tidigare veckorna hittar ni här:

En podcast: Peppe möter – en podd om nya böcker

I Peppe möter hörs intervjuer med aktuella författare på finlandssvenska förlaget Schildts&Söderströms (det är deras podd). Härliga och alltid rejält pålästa Peppe Öhman talar med författare om skrivprocess och författarskap. Här hörs till exempel Karin Erlandsson och Ellen Strömberg, men tycker det är intressant oavsett om man har läst författaren eller ej. Avsnitten har bra driv och är korta, typ 20 min, så det passar bra för en liten pauspromenad eller snabb matlagning mitt i en skrivdag.

En spellista: NaNoWriMo 2020

Undrar ni vilka låtar som jag plockat samman för att hitta stämningen i mitt projekt? Klart ni gör. Den här spretiga lilla blandningen är fylld av låtar som har precis känslan jag letar efter i scenerna, tonen som ska genomsyra allt. Ett slags musikaliskt moodboard, typ.

En skrivrelaterad dokumentär: J.K Rowling – A year in the life

Återkommer till den här dokumentären med några års mellanrum, oftast när jag är djup inne i skrivprojekt och liksom har svårt att ta in något annat än sådant som är skrivrelaterat. Följer J.K Rowling det år som sista Harry-Potter-boken kommer ut. Den stora behållningen är hur nära och intim dokumentären är, hur den tränger inpå stora livshändelser och hur de formar ett skrivande. Bitvis väldigt finstämd, liksom… värdig. Och inspirerar till skrivande.

Ett blogginlägg: 10 julklappar till författare och andra skrivande människor

Fundersam på julklappsönskningar? Tänkt att det skulle vara något relaterat till skrivande? Nå spana in det här inlägget med julklappstips för skrivande människor hos Kugge skriver. Mina favoritönskepunkter skulle givetvis vara punkt 6, ett miniretreat för skrivande, eller helt enkelt punkt 10: skrivtid.

Det var det för den här söndagen. Nu ska jag städa, laga ugnspannkaka, ligga på soffan och läsa böcker. Och ladda för kvällen skrivpass. Tack för alla kommentarer förresten, älskar dem som vanligt även om jag är långsammare än vanligt med att svara.
Ha en trevlig vecka!

 

0

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Christina november 22, 2020 at 10:40 e m

  Hallå :-). Nästa söndag är det inte december ännu, det är den 29 november och första advent!

  0
  • Reply Ulrika november 22, 2020 at 10:50 e m

   vaa??????? DU HAR JU HELT RÄTT! kollade på novembers almanacka. vilken tur att jag blev uppmärksammad!

   0
   • Reply Christina november 22, 2020 at 11:10 e m

    Det är väl härligt när man plötsligt får några dagar extra till skänks 🙂 ? Det visar bara verkligen att du kunnat fokusera ordentligt på ditt skrivande och kunnat släppa tankarna på oväsentligheter!

    0
 • Reply Mikael Öhman november 23, 2020 at 5:15 e m

  Tack för tipset om podcasten “Peppe möter”. Den visade sig vara alldeles utmärkt.

  0
 • Leave a Reply