tips

Söndagsplock vecka 36

september 6, 2020

Svartvit rosatonad barn i stol trädgård

Hej! Söndag igen. Lugnet efter stormen efter flera dagar av vabb med barn som klättrat på väggarna. SYFTET MED ATT SE PÅ FILM ÄR INTE MILLIMETERRÄTTVISA, SYFTET MED FILM ÄR ATT MAMMOR SKA FÅ DRICKA KAFFE IFRED!!! kan det ha rutits i ett svagt ögonblick av tveksam pedagogik som inte direkt ger en årets-mama-utmärkelse. Men idag kom lugnet. Barn som lekte själva. Kaffe som dracks på balkongen. Min favoritårstid, mitt favoritväder, klart och soligt.

Det händer mycket på bloggen och med bloggen nu. En del om ni ser, en del som är sådant som bara finns i mina planeringsböcker och i tankarna som snurrar medan jag gör annat. Så mycket bra idéer man kan komma på medan man sorterar tvätt, kokar äppelkompott av fallfrukten, putsar speglar. Om man bara tillåter det tomrummet att få vara tomt, inte alltid måste fylla det med något, så att tankarna kan få plats.

Har i alla fall uppdaterat om-mig-sidan och justerat om bland mina bästa inlägg.  Skulle egentligen också vilja gå en fotokurs, designa om hela bloggen, liksom bara få bygga allt så det ser ut som min vision och inte som en blek aning av vad det hade kunnat vara. Men det är väl tjusningen med en viss sorts kreativitet. Man ser något framför sig som är större än vad man kan åstadkomma just nu, och strävar dit.

Har ni några tankar om bloggen, till exempel vad ni gillar bäst eller skulle önska mer av, skriv gärna en kommentar. Eller om ni bara vill säga hej går det också bra. Har kommit så mycket nykomlingar hit, är så nyfiken på er!

Nu vidare till tipsen.

Svartvitt fönster Österbottens landsbygd

Ett podcasttips: Staden

Hur kan jag ha missat podcasten Staden, som funnits ända sedan 2013? Med utmärkt ljudkvalitet redan från början, eftersom det redan från början varit en professionell podcast, gjort i samarbete mellan Arkitektur förlag och Sveriges arkitekter. Kulturjournalisten Dan Hallemar och urbanhistorikern och arkitekturskribenten Håkan Forsell snackar städer. I de flesta avsnitt med utgångspunkt ur en specifik stad, som kan vara allt från Kiruna till Moskva. Det är allmänbildande, tankeväckande, djuplodande utan att vara tradigt. Otroligt bra att lyssna på om man känner sig skör. Det är intressant nog för att fånga tankarna men totalt ångestbefriat. Återkommer med min best-of-lista när jag lyssnat igenom samtliga 118 avsnitt.

Språkens historia av Tore Janson

Ett boktips: Språkens historia – en upptäcktsresa i tid och rum av Tore Janson

Ytterligare material på temat ångestbefriat men intressant. Kanske låter som om jag är ständigt orolig. Det är jag inte, september är fantastiskt vackert och fallfruktsäppelkompotten är så himla god. Men ingen har väl undgått att vi lever i en samtid som stundtals tynger?
Språkens historia av Tore Janson är hur som helst en mycket mysig kvällslektyr. Tore Janson har varit professor i latinska språk och i afrikanska språk och skrivit mycket populärvetenskap om språk. I den här boken tar han oss genom stora språkgruppers historia och kopplar den till andra historiska skeenden, och belyser på så sätt hur språk och övrig historia samverkar. Allmänbildande och mysigt. Boken är från 2010 men det är ju sådana ämnen som inte blir inaktuella så snabbt.

Svartvit hav sett från färja

En spellista: Skriva, instrumentellt elektroniskt

Satte ihop en ny skrivspellista för när jag vill djupt in i fokus och vill ha instrumentell musik. De flesta spellistor med instrumentell musik tycker jag liksom har ganska lugna, sega och lite snälla låtar? Jag vill ha sådant som är mörkt, mycket, mastigt och elektroniskt. De flesta låtar på listan är helt instrumentella, några har lite text men inte så mycket. Kanske plockar bort någon om jag märker att sången stör för mycket. Men en fantastisk lista att sätta på och köra en pomodoro-session till, till exempel, sjunka djupt och hetsigt in i sin text.

Österbotten lantutsikt genom fönster

Ett blogginlägg: Smugglare av Ileea

Tyckte det här skönlitterära inlägget hos Ileea var så välskrivet, och med det där lite främmande (för mig) som jag tycker så mycket om i finlandssvensk litteratur. För mig är det alltid fascinerande med de här texterna som är skrivna på mitt modersmål och som skildrar en värld som är kulturellt annorlunda. Från att jag hänfördes av Monika Fagerlund som en ung läsare, vidare genom Tove Jansson (till exempel den här underbara novellsamlingen) och vidare i modernt finlandssvenskt som finns att läsa nu. Tycker det här inlägget har det där lite råa, karga som jag älskar hos många av de finlandssvenska författarna också.

Klart slut, trevlig vecka!

Liknande inlägg

 • Söndagsplock vecka 35. Ett liv utan likes från Teknikens Under, Nationen av Michaela von Kügelgen, Salzburg av Worakls, 5 vardagshjältar från Linnéas Skafferi.
 • Söndagsplock vecka 34. Träning out of office från Träningspodden, Hanna 1918 av Monica Borg-Sunabacka, House of the Rising Sun med Alt-J, Tvätthålet och skolåret hos Malin Wollin.
 •  Söndagsplock vecka 33. Filosofiska rummet om språkets uppkomst, Samtalsfärdigheter av Erik Rautalinko, Moon med Kid Francescoli, morots- och zucchinibiffar med matvete från Portionen under tian, 08 hos Meyers.

Sugen på att läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg!

0

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jennifer Sandström september 6, 2020 at 2:41 e m

  Tack för poddtipset. låter som något som kan passa mig.

  Och tycker din bloggdesign är skön att läsa iaf. Stilren och ändå trivsam. Så ha ingen brådska med att designa om

  0
 • Reply Ileea september 6, 2020 at 10:53 e m

  Så roligt att Smugglare föll dig i smaken såpass att du ville tipsa vidare om den! Och tack också för de fina orden om texten.

  Det är fascinerande att läsa om främmande kulturell kontext trots ett välbekant språk, eftersom just den kulturella utgångspunkten (här: villaavslutning) för mig är så absolut självklar – jag hade inte ens tänkt så långt som att det för andra kan vara något okänt. Se där får man perspektiv på sin egen text!

  0
  • Reply Ulrika september 7, 2020 at 6:59 f m

   åh och det är ju just det! Texten är givetvis inte skriven på ett sånt sätt att det skulle vara något främmande, den är ju självklar om något bekant.
   Ordet “villa” i den kontexten är ju typiskt finlandssvenskt och lägger för mig ett lager av främmande, jag vet ju vad ni menar men för mig betyder det ju egnahemshus. Och klart det säkert finns en svensk upplevelse av att “åka hem från sommarstugan” men jag uppfattar ändå att detta villaavslutning är en annan upplevelse. Det är väl en blandning av både språkliga egenheter och erfarenhetsmässiga erfarenheter som ger det lätt främmande. Fint var det nog oavsett om den är i självklar kulturnära miljö eller ej!

   0
 • Reply Johanna Eneland september 11, 2020 at 8:58 f m

  Bloggtankar! Jag är nyis på din blogg, men gillar väldigt. Vanligtvis lämnar jag bloggar med mycket text fort, oftast inte för själva texten då jag älskar att läsa och älskar välskrivet, utan för att de är fula och svårlästa. Här stannade jag till i första skedet just för att texten var läslig. Haha… jag menar att du använder en font som ögat gillar, som är svart, som är på vit bakgrund. Som det ska va, helt enkelt! 🙂 Jag ser dåligt, särskilt på skärm, så det är sjukt viktigt. Du delar upp texten bra med.

  Älskar faktiskt ditt bildspråk. Passar med texten. Svartvitt, lite old school och drömskt. Jag är en sucker för det estetiska, vill liksom inte bara ha blogg med kul innehåll, måste dras in i den visuellt med. Ska ärligt säga att din blogg inte är den typiska för mig att dras in i, men den gjorde ju det. Tror du ändå lyckades förmedla ditt innehåll rätt fort genom typsnitt, header och den inramning du har i sin helhet. Ändå på något vis genomtänkt?

  Nu ville du kanske ha förslag på förbättringar… ursäkta det gick ju inte bra för mig. 😀 Jo, en lite mer tilldragande sidopanel! Mer innehåll där. Mer klickvänligt att utforska i form av lockande bild till olika inlägg du gillar extra, eller tänker att vi borde gilla extra. Ja men lite som UnderbaraClara har då. Fast DIN stil.

  Tänker att du skulle ha en logo med som lyfter din sida och dig. Ser en ganska minimalistisk, cool och lite tidlös… Testa Designhill.com, fick min där och det var kuuuuul och blev asnöjd. 😀

  0
  • Reply Ulrika september 11, 2020 at 7:42 e m

   TACK! Vad skönt att det funkar med text och bildspråk, jag har ju varit lite begränsad i det tekniska så fått välja och leta lite vad jag prioriterar. Skönt att det landar och stämmer överens med innehållet. Blir också jätteglad av att höra dig säga mer spännande sidopanel – det är en av de sakerna jag skulle vilja ha, har spanat just på Underbaraclara och hur hon skapar en värld där man kan dröja sig kvar länge på ett självklart sätt. Vet inte riktigt hur jag ska bygga det och om jag ska ta hjälp av någon och så vidare, men skönt att veta att någon annan tänker liknande!

   TACK för din kommentar! <3

   0
 • Reply Söndagsplock vecka 49 - Nettelblad december 6, 2020 at 10:04 e m

  […] av om jag lyssnar på exempelvis en psykiatri- eller medicinrelaterad podd. Samma känsla som med podcasten Staden, som jag tipsade om i det här inlägget.  Dock varning för att Vesuvius-avsnittet kan kännas lite makabert, som när forskaren engagerat […]

  0
 • Leave a Reply