tips

Söndagsplock vecka 42

oktober 18, 2020

(Alla bilder i inlägget kommer från Unsplash, om inget annat anges).

Har jag någon söndag de senaste månaderna varit så nära att inte publicera ett söndagsplock? Nej.
Har det hänt något dramatiskt den här dagen som förklarar varför det var så svårt just idag? Nej. Förvisso haglade det, och snöade, men jag kan inte säga att det gjorde varken till eller från. Idag var bara den sortens söndag när allt gick segt. Tog sig framåt, det gjorde det, men långsamt.
Har å andra sidan både hunnit matplanera och handla för två veckor och dammsuga hela huset, så kan ju inte säga att jag varit totalt lamslagen och passiviserad.
Om jag funderade på att bara inte skriva ett söndagsplock när jag skrivit ett varje vecka i hur många veckors tid som helst, med motiveringen att det knappast är någon annan än jag som kommer att tänka på om det uteblir? Aldrig.
Få saker triggar igång något i mig som en obruten kedja, jag tänker inte låta den här söndagen bli den brutna länken.

Nu raskt vidare till tipsen.

En podcast: Forskarpodden

I Forskarpodden intervjuas en forskare om sitt område i varje avsnitt. Alla forskare är vid Uppsala universitet, det är väl egentligen en sådan där informationsavdelningspodd som liksom ska lyfta just det som sker vid det egna universitet, men hur som helst: intressant, blandat, allmänbildande och på svenska. Hittade till den när jag lyssnade efter någon svensk vetenskaspodd och har hittills lyssnat på avsnitten om katastrofpsykiatri i relation till corona och AI och maskininlärning. Gillar att det är gott och blandat inom alla möjliga områden, och att man får höra längre resonemang om forskningsprojekten, att det liksom finns tid och utrymme. Och så älskar jag att höra folk bli engagerade om ett ämne de fascineras av, och så blir det ju av naturliga skäl ofta om en forskare intervjuas.

En låt: Prickly Pear av Portico Quartet

Prickly pear av Portico quartet kommer jag tillbaka till med jämna mellanrum. Den väcker en känsla hos mig som jag annars inter upplever, jag vet inte ens vilket namn jag ska ge den eller vilken blandning av känslor det egentligen är. Det är en låt som går att vara både väldigt glad och väldigt ledsen till, som om man plötsligt ser allt i både sin skörhet och sin klarhet, som om allting kan få plats. För mig är det en väldigt tröstefull låt. Ibland lyssnar använder jag den som man hade kunnat använda bikten som katolik. Jag kommer med alla mina fel och allt som tynger mig, jag lyssnar på Prickly pear på repeat i en kvart, och när jag stiger ur det känns det som om jag är renad.
Jamen ni förstår ju. Lyssna på det, låt det skölja över er, se vad det gör med er.

En dokumentärserie: Estonia – fyndet som ändrar allt

Den nysläppta Estoniadokumentären, som finns på dplay, har redan rönt en del uppmärksamhet. Välförtjänt, eftersom nya fynd kring Estoniakatastrofen framkommer i dokumentären och nu kommer att leda till nya utredningar. Vill slå ett slag för hur välgjord jag tyckte dokumentären var rent dramaturgiskt och liksom estetiskt, rent bortsett från den enorma researchen och risktagandet för att få fram de nya uppgifterna. (Dokumentärfilmaren riskerar fängelse i upp till två år, eftersom han genomfört robotdykningar vid Estonias vrak vilket är förbjudet enligt svensk lag.) Den byggs upp så väl, det blir pedagogiskt och lätt att följa, det blir spännande och gripande, och bild och ljud och dramaturgi smälter samman fint. Rekommenderas starkt.

Bild från Julia Angelback/Modern hemmafru.

Quiet time – en timmes egentid hos Modern hemmafru

Quiet Time – en timmes egentid

Jag följer ju typ en miljon bloggar som sinsemellan är väldigt olika. Julia Angelbacks Modern hemmafru är en av dem. På ett sätt lever vi väldigt olika sätt, och på andra sätt inte, men det tänker jag är en del av tjusningen med att få läsa om andras tillvaro. Jag är inte så intresserad av någon som lever precis som jag. Däremot är jag intresserad av folk som går egna vägar, på olika vis, och verkar bekväma i det. Det får jag uppfattningen att Julia, som är hemma på heltid med sina barn även efter föräldraledigheten, är. Hur som helst: den stora behållningen av denna blogg för mig är olika smarta tips på hur man kan hålla barnen sysselsatta, bygga rutiner eller på andra sätt skapa en behagligare tillvaro för både barn och vuxna där hemma. Behövs ju ibland även om man inte är hemma på heltid med de här barnen. I det här inlägget skriver hon om hur hon infört en lugn stund mitt på dagen då barnen leker med sitt och hon gör sitt. Tyckte det var väldigt intressant att läsa om hur de tänkt och hur det funkar.

 

Minsann, då var vi i mål. Det blev ett söndagsplock denna vecka också.
Nu: ha en riktigt trevlig vecka.
Vi hörs.

*

Vill du läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg.

 

 

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply