sånt jag läser tips

Söndagsplock vecka 33

augusti 16, 2020

Söndag ytterligare en vecka, och det firar vi tydligen med en bild på en insjö i Österbotten där jag en gång sov i en bil en sommar när hettan aldrig lade sig, inte ens om nätterna. Gud så jag kan sakna att bada i en sjö mitt i ingenstans. Älskar sjöar.
Nå. Raskt vidare till tipsen.

Ett podcastavsnitt: Filosofiska rummet om språkets uppkomst

Mmm, när man är på humör för Filosofiska rummet kan det vara så himla härligt. Men jag måste vara på en viss våglängd, lagom lugn och samtidigt lagom aktiv i huvudet. Tycker det är perfekt underhållning att lyssna på när man sorterar udda strumpor, till exempel.
Extra förtjust blir jag förstås när de berör ämnen som fascinerar mig. Gillade därför mycket detta avsnitt om språkets uppkomst.

En bok: Samtalsfärdigheter av Erik Rautalinko

Kom över den här boken av en slump (en fördel med att läsa sådär mycket som jag gör nu när jag inte har smartphone längre – investeringen i varje enskild bok känns mindre, jag behöver inte vara så noggrann med vad jag plockar upp för snart kommer jag ändå läsa vidare på något annat. Det gör att jag stiftar mer oväntade och nya bokbekantskaper). KBT-psykolog med massa erfarenhet av att utbilda i samtalsteknik av olika slag som sammanfattat teknikerna i en bok. Det är en mycket nätt liten bok, men innehållsmässigt på ett vis väldigt omfångsrik. Den berör många olika typer av samtal. Kärnfull och oerhört konkret. För de läsare som har ett liknande yrke som jag, alltså ett där man behöver prata med mycket folk, tror jag att den kan ge mycket.

En låt: Moon med Kid Francescoli

Hade glömt hur mycket jag älskar Moon med Kid Francescoli. Kom på det igen. Går nu på repeat. Perfekt för den där blandningen av det melankoliskt nostalgiska och kraftfyllt framåtblickande som jag tycker finns i sensommaren. Perfekt skrivlåt dessutom, instrumentell och känslosam och ändå med ett driv.

 

Ett recept: Morot- och zucchinibiffar med matvete och citronsås

Plötsligt händer det. Det där att man lagar ett recept och HELA FAMILJEN tycker det är jättejättegott och vill ta en extra portion. Inte många kvällar. Men kvällen med de här morot- och zucchinibiffarna, då jäklar. Succé!

(Bild från bloggen Meyers.)

Ett blogginlägg: 08 hos Meyers

Ni vet väl vid det här laget att jag älskar alla som använder bloggformatets potential till att låta texten ta plats. Som låter bloggarna bli en plats för berättande, sociala mediernas version av att läsa böcker. Samlar på sådana bloggar. De har olika stilar och olika ämnen, precis som böcker man gillar kan ha olika stil och olika ämnen, men har det gemensamt att de har egna, levande språk som får bre ut sig.
Njuter således av Elsa Meyer som på sin blogg Meyers skriver vilt och brett och levande. Sprakigt och intensivt. Vardagsbetraktelser från ett liv som storstadsungvuxen med en extra gnista i formuleringarna. Gillade till exempel det här inlägget.

 

0

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Elsa M augusti 18, 2020 at 9:26 f m

  Åh tack så jättemycket för de fina orden!!

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 36 - Nettelblad september 13, 2020 at 7:54 f m

  […]  Söndagsplock vecka 33. Filosofiska rummet om språkets uppkomst, Samtalsfärdigheter av Erik Rautalinko, Moon med Kid Francescoli, morots- och zucchinibiffar med matvete från Portionen under tian, 08 hos Meyers. […]

  0
 • Leave a Reply