sånt jag läser tips

Söndagsplock v. 34

augusti 23, 2020

Söndag igen, efter första jobbveckan. Vad mosig i huvudet man blir av att komma in i jobbrutinen. Men numera har jag i alla fall, jämfört med typ alla andra år i mitt vuxna liv, etablerat rutiner och strukturer och saker som händer ordnat på samma sätt alltid. Det gör jättemycket för mitt huvud. Kanske skriver om det någon gång, kanske inte. För att man ska fatta vilken skillnad det gör hade man behövt fatta hur oorganiserad och ostrukturerad jag varit med vissa grejer typ hela livet, och det är en sådan öm punkt i min stolthet.

Känner redan att all text jag skriver känns färgat av en seg trötthet, allt blir lite sämre, för pladdrigt och utan tillräckligt dramaturgiskt driv. Tröstar mig att det nog är som med vin, det är bara ultranördarna som märker skillnaden på dyrast och medelprissatt.

Och sen har jag en plan om att ta ut komptimmar vissa eftermiddagar för att ge skrivandet mer plats. Ungefär som när jag köpt mig tid med jourkomp vid tidigare tillfällen, fast som kortare dagar istället för helt lediga veckor. Nå. Mer om det senare. Nu raskt vidare till tipsen.

Ett podcastavsnitt: Träning out of office från Träningspodden

Gillade Träningspoddens senaste avsnitt om träning i tider av coronauppluckrade rutiner och hemifrånarbete. Mina rutiner i livet är ju väldigt mycket samma i pandemitider jämfört med många andras, men tyckte det var intressant eftersom min träning alltid bygger på sånt som är väldigt pandemikompatibelt. Den handlar dels om transportträning med lådcykeln, dels om olika sånt som kan göras hemma när barnen somnat (en crosstrainer i garaget, lite kroppsviktspass).
Dessutom tycker jag de är bra i Träningspodden på att anpassa sig till många olika nivåer samtidigt. Har lyssnat sedan starten för fem år sedan, när Habanero var nyfödd och min träning bestod av långa barnvagnspromenader. Tycker de är så duktiga på att blanda nördigt träningssnack med mer folkhälsoallmängiltigt hälsosnack och tydliggöra skillnaden. Att alla inte behöver springa fjällmaraton men att alla mår bra av vardagsrörelse.

 

Hanna 1918 av Monica Borg-Sunabacka

Ett boktips: Hanna 1918 av Monica Borg-Sunabacka

Ägnat veckans läsning åt att läsa ut Lydia Sandgrens hypeade Samlade verk och har inte hunnit läsa något annat den här veckan. (Annars är jag en sådan som läser flera böcker samtidigt, men jag ska återkomma det i ett annat inlägg, liksom recension av Sandgrens bok). Här kommer istället en bok jag läste i våras för att recensera för lokaltidningen, och aldrig nämnde här. Hanna 1918 är en kapitelbok för barn om finska inbördeskriget. I centrum står 10-åriga Hanna, som bor i en by som delas av kriget.
Tyckte boken mycket väl gestaltade det märkliga och såriga med ett inbördeskrig, det bisarra i att personer man känner som bekanta ansikten plötsligt tillhör en fiendesida. Samtidigt gillade jag att den också väldigt mycket handlade om hur det är att vara tio år. Det fanns oväntat sinnlig stillsamhet, och känsla av att den hade kunnat utspela sig i nutid, för att vara en bok om ett historiskt inbördeskrig. Storasystern gillade den också, fast sa att jag ska skriva att Den passar bäst för större barn, eftersom det händer lite läskiga saker, kanske åttaårsåldern och upp till arton. Själv tror jag att någonstans 9-13 kan vara en lämplig ålder.

En låt: House of the rising sun med Alt-J

Alt-J är ett av mina favoritband. Deras musik är som en egen värld, jag har svårt att jämföra det med något annat. Ackordföljderna, instrumentvalen, sångarens mjuka röst. Lyssnade otroligt mycket på dem under graviditeten med Lilla Gubben, kan fortfarande slå på Something good och sköljas över att vara nygravid och totalt slut på sättet bara en nygraviditet kan göra en, eller lyssna på Taro och minnas hur jag höggravid och heltidsstuderande, med den låten på repeat, skrev första utkastet till romanen jag sju år senare skulle slutföra på nytt. (Det var en NaNoWriMo-grej från början. Kanske därför dramaturgin var helt stökig.)
Nu hittade jag den här covern de gjort av House of the rising sun, om man nu kan kalla det cover – det här är en sådan version där det pretentiösa tolkning verkligen kommer till sin rätt. Vackert är det i alla fall, på det säregna Alt-J-sättet, och den åkte in i min skrivspellista rätt omgående.

Ett blogginlägg: Tvätthålet och skolåret hos Malin Wollin

Tycker krönikören Malin Wollin är fantastisk i sin blogg på att blanda humor och livets allvar i ett och samma inlägg, ibland i en och samma mening. Precis som livet med barn måste bli, framförallt om man som Malin har fem stycken i blandade åldrar. Komiskt kletigt och livsavgörande ödesstort på samma gång. Det här inlägget om skolstartstider och vad som väntar alla hennes olika små tyckte jag var ett perfekt exempel på hur många nyanser som kan rymmas på så få rader.

Bubblarfakta: en gång för tusen år sedan när den här bloggen mest var klotter tipsade jag om Malin Wollins bok i ett inlägg. Malin Wollin hittade dit och var trevlig nog att säga tack. Sympatiskt tycker jag!

Det var alla tips den här veckan, nu ska jag dricka blåbärste, bada fotbad med lavendelolja, äta mörk choklad och börja läsa en ny bok. Har varit med om sämre söndagskvällar. Klart slut!

Liknande inlägg

– Söndagsplock vecka 33. Filosofiska rummet om språkets uppkomst, Samtalsfärdigheter av Erik Rautalinko, Moon med Kid Francescoli, morots- och zucchinibiffar med matvete från Portionen under tian, 08 hos Meyers.

Söndagsplock vecka 32. Autism – superkraft eller svaghet? I kropp & själ, Empty med Metric, Compassioneffekten av Christina Andersson, Ensam på en ö hos Flora Wiström.

– Söndagsplock vecka 31. Don’t Cry 4 Me av Bnny Rbbt, Regnmannen av Jonas Karlsson, podcasten Bokskrynklaren, Sopborsten och Grannfejden hos Visioner.

0

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Linnea augusti 24, 2020 at 1:27 e m

  Jag tycker också mycket om alt-J. Jag ska dock inte påstå att jag är särskilt insatt i deras diskografi för det är jag inte… Men det finns väldigt många låtar av dem som jag älskar. Och den här covern av House of the rising sun var ju väldigt fin den också. Så tack för tipset!

  0
  • Reply Ulrika augusti 24, 2020 at 2:13 e m

   Nä inte behöver man ha koll på hela diskografin för att få älska Alt-J. Men finns mycket bra!

   0
 • Reply Malin augusti 24, 2020 at 4:56 e m

  Jag älskar strukturer och rutiner och är alltid nyfiken på hur andra gör! Så jag hoppas du får feeling någon gång och skriver om dina här. Tänker att det är fler som nog skulle kunna uppskatta det. I alla fall jag, om inte någon annan! Tack för plocket, Ulrika 🙂

  0
  • Reply Ulrika augusti 24, 2020 at 9:07 e m

   kul att höra att det finns intresse! och tack, som alltid, för att du läser!

   0
 • Reply Elin augusti 24, 2020 at 7:16 e m

  Är djupt intresserad av att läsa om strukturer och rutiner! Känns som att de flesta som delar med sig av såna vardagspusselgrejer bara har det där i sig, och då relaterar jag EJ

  0
  • Reply Ulrika augusti 24, 2020 at 9:15 e m

   åh vad fint! har det INTE i mig. HOPP FINNS OCKSÅ FÖR OSS. Jag lovar!!!

   0
 • Reply Anna augusti 28, 2020 at 9:22 e m

  Tack för dina fina ord i min blogg! Det värmer verkligen.

  Jag gillar också strukturer och rutiner, tycker att det är lite svårt att få något vettigt gjort annars. Det blir lätt att man svävar iväg med något annat än det man egentligen tänkt göra.

  0
 • Reply Söndagsplock v 35 - Nettelblad augusti 30, 2020 at 9:07 e m

  […] Helt glömt att tipsa om denna mysiga studielivs-feel-good! Skulle recenserat den i en tidning men sedan kom coronakris och alla frilansrecensionerna drogs in och så glömde jag att säga något alls. Michaela von Kügelgen aka Kugge skriver om studentliv i Helsingfors. Inte vet jag något om att plugga i Helsingfors, och inte vet jag mycket om studentliv. På fem och ett halvt års studier fick jag tre barn, det fanns av naturliga skäl inte tid och rum för så mycket sånt. Men jag behöver inte veta nåt om studieliv för att kunna uppskatta  språket som flyter självklart och lätt, de trovärdiga karaktärerna som är väl gestaltade, och handlingen som stadigt tuffar framåt. En snabbläst, varm och lättsam bok som är perfekt att försjunka i när man vill glömma det mindre lättsamma omvärldsläget för en stund. Finns nu även som ljudbok! (Och bilden blev pressfotot på omslaget den här gången, för jag läste ju boken i mars så vet inte i vilken av alla hyllor och högar och andra bokförvaringar den finns… det var det här med ordning och struktur, va.) […]

  0
 • Reply Meny vecka 36 och 37: Snabblagad vegetarisk veckomeny för två veckor med inköpslista - Nettelblad augusti 31, 2020 at 10:00 e m

  […] Rutiner är intressant att läsa om, sa ni, också från någon som kämpar med dem (eller kanske allra mest från en sån?). Och inlägget om vilka kokböcker jag använder i min matplanering gillade ni också. Så när jag gjorde de kommande två veckornas matplanering och tillhörande inköpslista slog det mig att det här kanske är något som andra också kan ha nytta av. (Och för den som inte har det, och undrar, vad har hänt med Nettelblad-bloggen, varför är den plötsligt en käck självhjälpsbok av slaget som säger att om du förbereder kaffebryggaren för morgondagen innan du går och lägger dig kommer du att bli en harmonisk människa: räds inte. Melodramatiska inlägg om liv och tid och barn och skrivande kommer alltid att vara kärnkonceptet för den här platsen. De flödar bara inte lika snabbt och lätt innan jag har kommit in i de älskade rutinerna igen). Nu till matplaneringen. […]

  0
 • Leave a Reply