sånt jag läser

2 barnbokstips för sommarlovet

juni 23, 2020

I den här familjen älskar vi att läsa, så är det bara. Jag blir som lugnast och nöjdast i livet när jag håller på med text. Att skriva den, läsa den, läsa högt för någon annan. Det smittar av sig förstås. Våra kvällsstunder med läsning är högtidsstunder. Då börjar jag själv varva ner från laga-middag-stress och tandborstningsrace. Pulsen sjunker, ord framför mig, ett trött litet huvud eller två på min arm.
Även om man inte läser lika mycket som vi gör så är sommarlov och semester ofta mer lästid, va? Man hinner ju liksom lite mer, även om man aldrig hinner det man tänkt. Här är två tips från sådant vi läst på sistone.

För en nyfiken sexåring: Så funkar det! Fordon och farkoster


Om Lilla Gubben är tjurig finns det två favorittrick att ta till: ge honom något som höjer blodsockret eller fråga om vi ska läsa “Fordonsboken”. I Så funkar det! Fordon och farkoster av Mats Wänblad finns mängder av fakta för den fordonsintresserade. Inte många fordonsfrågetecken kvar efter att man plöjt igenom detta. Vad definierar ett fordon, hur funkar olika slags motorer, hur är båtar byggda och vilka specialattiraljer har en djungeljeep jämfört med en vanlig bil? Detaljerad och omfattande. Bra bilder. Jag trodde att Lilla Gubben skulle vara för ung för den här boken, och det är han nog egentligen textmässigt, men hans oerhörda fordonsbesatthet och de fina bilderna har gjort den till en favorit ändå. Vi är på andra varvet.
Hittas till exempel här.

För åttaåringen som älskar äventyr: Pärlfiskaren


Längtat efter att ha rätt tillfälle att läsa denna. Nu fick det bli en sommarlovsbok för mig och Storasystern. Klassisk äventyrsberättelse i fantasymiljö. Välkonstruerat och spännande, men den stora behållningen för mig är språket och stämningarna. Som med riktigt bra böcker riktade till barn, finns här lika mycket för vuxen som för barn att njuta av. Jag älskar när det finns ett riktigt bra äventyr för barnen och något mer för den som ska läsa. Det här är en bok som nästan läser sig själv när man läser den högt. Språket är så behagligt, det liksom flyter fram att läsa, och det finns en melankoli och karghet i det som inspirerar i mitt eget skrivprojekt just nu. Här finns undertoner, mystik, melankoli och längtan. Så glad att vi är igång och att det finns tre böcker till efter denna!
Hittas till exempel här.

 

Sugen på att läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg!

0

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Mirjam Ekström juni 27, 2020 at 12:43 f m

  Åh, Pärlfiskaren har jag velat läsa ända sedan jag läste Karin Erlandssons skrivbok Alla orden i mig (som jag kan rekommendera för övrigt, om du inte läst den redan). Blev inte direkt mindre sugen på att läsa den efter din beskrivning!

  0
  • Reply Ulrika juni 27, 2020 at 7:28 f m

   ÄLSKAR “Alla orden i mig”! Alltså, har läst den säkert tio gånger. har ett väldigt liknande sätt att arbeta i mina skrivperioder, och kanske bete mig överlag, känner typ extremt mycket igen mig när en lat dag är att göra 50 tunnbröd och städa typ. blev på något vis så glad att Pärlfiskaren var så jäkla bra i sig själv, att det liksom är en bra bok och inte bara att jag gillar den för att jag läst skildringen av hur häftig den var att skriva.

   0
 • Reply Två bra böcker om skrivande - Nettelblad juli 13, 2020 at 10:13 f m

  […] författare bosatt på Åland som skrivit bland annat Pärlfiskaren som jag skrev om i mina barnbokstips för sommarlovet, och deckare som utspelar sig i Österbotten. Jag hade inte läst något annat av Erlandsson när […]

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 30 - Nettelblad augusti 9, 2020 at 10:05 e m

  […] Har ju tidigare tipsat om boken om fordon som den vetgirigaste av smågubbar älskar med hela sitt …. När vi hittade en bok om kroppen av samma författare på biblioteket var kärleken ett faktum. En annan mamma hade faktiskt tänkt låna den till sitt barn, men sa att det var okej att Lilla Gubben satt och tittade i den medan hon plockade på sig fler böcker. När hon kom tillbaka tjugo minuter senare satt han fortfarande och bläddrade. Det verkar som han blir gladast av den, sa hon och vi bar hem den som en skatt. Så funkar det!: Kroppen inifrån och ut av Mats Wänblad är detaljerad och tydlig, med många liknelser och pedagogiska grepp och många roliga och fina illustrationer. Enda problemet är att det är lite demoraliserande för känslan av kompetens när jag pausar min läsning för att berätta lite mer och förtydliga – man tycker ju trots allt att kroppen är ett ämne jag borde behärska – och Lilla Gubben bara suckar och säger: “Okej mamma. Men läs nu vad som faktiskt står.” […]

  0
 • Reply 15 tips på podcastavsnitt att lyssna på - Nettelblad januari 22, 2021 at 3:42 e m

  […] produktiva och passionerade finlandssvenska/åländska Karin Erlandsson, som skrivit bland annat Pärlfiskaren-serien och underbara skrivboken Alla orden i mig. Så inspirerande, och en skrivprocess som på många […]

  0
 • Leave a Reply