sånt som inte får plats i andra kategorier

2021.

januari 4, 2022

2021 är ett år som innehåller två olika liv. Den här hösten har varit oändligt svår, jag har skrivit om det här och här, jag har skrivit om hur kris skapar en fullständig närvaro. Suddar ut allt det andra som är ens liv, äter upp dagar tills det som är kvar av ens tillvaro är någonting som förändrats till något mindre, bara det inzoomade och lilla. Det livet som var mitt den här våren och den här sommaren är fascinerande och avlägset. Kanske gör det en sådan här sammanfattning svårare än vanligt. Och samtidigt hoppfull. Det livet jag levde då var knäppt och neurotiskt och orsofyllt och hattigt och bombastiskt på alla sätt som ett Ulrika-liv är, men det var levande och fantastiskt och det var mitt. Att skriva om det påminner mig om att så kan det också vara att leva. Och för första gången på mycket länge förstår jag varför det kan vara intressant att läsa min blogg, när jag för en gångs skull ser alltihop utifrån. Det var ett säreget litet liv jag levde en gång, det var så sprakande. En gång kanske jag lever det igen.

Gjorde du något 2021 som du aldrig gjort förut?

Genomdrev du någon stor förändring?
Jag skaffade mig ett dagligt skrivande, som jag höll i under stora delar av året. Det var så jag blev klar med min roman.
Men har svårt att minnas nu om det var så revolutionerande, även om det kändes så då.

Svartvit bild på flicka som tittar ut genom fönster på hytt på Eckerölinjen.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja! En av de få vänner som någonsin nämnts på bloggen i modern tid och som alltid känts som en storasyster i vänskapsform, den som står för verklighetsförankringen och insikterna om hur världen utanför mitt huvud är funtad. Så glad att just hon har fått ett barn, det kommer att bli toppen.

Vilket datum från år 2021 kommer du alltid att minnas?
22 oktober.

Dog någon som stod dig nära?
Nej, men nästan.

Svartvit bild på två syskon. Av det ena ses ryggsäck och keps, av det andra mest ett par fötter i sandaler.

Vilka länder besökte du?
Sverige.

Bästa köpet?
En begagnad prickig klänning från Baum und Pferdgarten, omlott i tunt tyg som sveper in mig, något att bo i under heta sommardagar och ändå känna sig lite fin. Den jag har högst upp i inlägget. Den är mörkblå med lite gulaktiga prickar, sånt ser man ju inte hos folk som envisas med att ha bloggen i svartvitt.
Och städhjälp, under hösten.

Tre barn framför fönster med hjärtan på. Ett barn får stå på ett annat barns knä för att kunna titta in i ett fönster. Svartvit bild.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Ja. Nybakat bröd och doften av gräs i maj, snöfall och mörkerkurragömma, långa springturer i sommarhetta runt en sjö medan jag lyssnade på podcaster om skrivande, att läsa dagstidningar, att skriva, att plugga ryska, att se barnen lyckliga och lugna.

Saknade du något under år 2021 som du vill ha år 2022?
Ja, mycket.

Vad önskar du att du gjort mer?
Tagit pauser. Skrivit. Borstat håret. Gått till frisören. Yogat.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Skjutit upp att ta tag i disken. Det blir ju alltid mycket värre om matresterna hinner torka in? Ska man (jag) bli över trettio år innan man förhåller sig till det?

Ulrika Nettelblad läser Eufori av Elin Cullhed.

Favoritserier från året som gått? 
Ni vet ju vid det här laget att jag är mer av en boktjej. Men den här hösten har jag faktiskt sett en del på teveserier, fast inget golvade mig. (Inte ens Maid, som alla verkar hylla, jag tyckte den hade en hel del som var riktigt bra men också en massa som mest kändes som skum utfyllnad?) Men jag såg för första gången på Gilmore girls och gillar. Bra att se på och studera för att lära sig hur man kan jobba med karaktärsbyggande.

Bästa boken du läst i år?
Facklitteratur: Tänk om – en studie i oro av Roland Paulsen.
Skönlitteratur: Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal.

Här finns alla mina inlägg om böcker. 

Största musikaliska upptäckten?
Vet inte. Det var kanske inget år av hisnande upptäckter. Men jag behåller min skrivspellista som jag lade in här redan förra året. Det är inget mjukt med instrumental musik och lugnt klassiskt, det är en lista med allt som gett mig mycket känslor, som spelats på repeat, som skapar nåt som drar igång nåt i huvudet på mig. Den är spretig och knäpp och blandad och för många kanske den inte skulle funka att skriva till, men det är en plats att hitta mycket bra och mycket märklig musik.

Vad var din största framgång på jobbet 2021?
Jag jobbade två månader på akuten (alltså inte psykakuten utan akutmottagningen för kroppsliga tillstånd) som en sidotjänstgöring i min specialisering. Det var utanför min bekvämlighetszon helt klart – det är två år sedan jag jobbat inom akutsjukvård på den kroppsliga sidan, jag gick alltid med ett konstant imposter syndrome då och att komma tillbaka som lite sämre och okunnigare än när jag var på topp var inte något som gjorde gott för mitt ego. Däremot gjorde det gott för mina kunskaper. Att våga göra något som blottar mina sämsta sidor för att det ger så mycket mer att utveckla dem än att göra något jag redan kan var en framgång.
Här har jag skrivit om vad jag jobbar med. 

Största framgång på det privata planet?
Har övat mycket på flexibilitet, att hitta nya planer när andra går i stöpet.

Svartvit bild på Ulrika Nettelblad som läser bok på en balkong

Största misstaget?
Det klarnar nog med mer perspektiv.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Ledsnare.

Vad spenderade du mest pengar på?
Saker som skulle underlätta. Jag är ju i normalläget sparsam,  men tänker att det är viktigt att få ha ett läge där spar-mode minskas, att man utnyttjar marginalerna när det där extra verkligen behövs. (Förstås omöjligt att göra/tänka så om man redan lever på marginalen från början, det fattar jag också.)

Eufori av Elin Cullhed, vattenflask från Klean kanteen, ett exemplar av Hufvudstadsbladet, skrivblock och penna samt tallrik med ostsmörgåsar, allt på en picknickfilt. Svartvit bild.

Något du önskade dig och fick?
Många långa lässtunder.
Mycket tid utomhus.
Många lediga dagar.
Ett färdigskrivet manus. (Igen, fick exakt samma sak förra året, men jag arbetade ju om det och skickade in på nytt, här kan ni läsa alla inlägg om den där förbannade boken.)

Något du önskade dig och inte fick?
Ett antaget bokmanus. Att alla skulle få må bra.

Ulrika Nettelblad läser en bok på balkong. Svartvit bild.

Vad gjorde du på din födelsedag 2021?
Tentapluggade till min psykoterapitenta. Oroade mig. Åt kardemummabulle på café.
Här är inlägget jag skrev på min födelsedag.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
En höst som var som våren.

Vad fick dig att må bra?
Cykla, springa, simma, träna till Pamela Reif.
Plugga ryska.
Läsa böcker.
Dricka cola zero och känna burkmetall mot läpparna och kolsyra i munnen och veta att nu är det helg.
Det var jätteroligt att blogga också, älskade så att hålla på med den här platsen, hoppas att jag kan göra det på samma sätt igen.

Vem saknade du?
Många.

De bästa nya människorna du träffade?
Tyckte jag träffade otroliga människor hela tiden. Flyttade runt mellan många olika arbetsplatser som en del av min specialisering, imponerades av så många kollegor. Åkte på kurs och imponerades av hur duktiga blivande specialister det finns i psykiatri. Pratade med min bank i telefon och var imponerad över otrolig service. Kanske var det bara ett år där vanlig mänsklig värme betydde särskilt mycket.

Mest stolt över?
En massa blogginlägg jag skrev, att jag skrev bokrecensioner om facklitteratur för Affärsmagasinet Forum en gång i månaden hela året, att jag lärde mig fixa punktering på en cykel., att jag hittade på nya lösningar, ständigt soppkokande på spikar.

Högsta önskan just nu?
Som för alla som befinner sig nära sådant som är svårt: att det svåra ska gå över.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Det beror på vad nästa år tänker göra annorlunda med mig.

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i övrigt-kategorin  och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Bloglovin’ eller Facebook.

 

+37

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Julia januari 4, 2022 at 4:38 e m

  Så fint att höra ifrån dig igen, jag har saknat dina inlägg och din förmåga att sätta ord på saker. Jag önskar att ditt 2022 blir ett år då det svåra går över, med mindre kris och med mer sprakande liv. Jag hoppas verkligen att du får det.

  +2
 • Reply Malin januari 4, 2022 at 6:06 e m

  Fina Ulrika, så fint att få läsa ett inlägg från dig <3 Önskar dig verkligen allt gott under 2022!

  +1
 • Reply 2023. - Nettelblad december 31, 2023 at 7:31 f m

  […] 2021. […]

  0
 • Leave a Reply