sånt som inte får plats i andra kategorier

2023.

december 31, 2023

 

2023!
Ett mycket hoppfullare år än de föregående.
Det skulle vara ett mellanår, ett läkningsår, och det fick det bli, och samtidigt: så mycket vackert det innehöll, om det här är pausåret, vad kommer framtiden att bära med sig.
Att livet kan vara så mörkt, och sedan så vackert.

Gjorde du något 2023 som du aldrig gjort förut?
Vandrade i norska fjäll.
Arrangerade en åländsk bokmässa och ett 50-årsjubileum för Ålands litteraturförening.
Vann Solveig von Schoultz-tävlingen med min novell. 
Sommarpratade i Ålands radio. 

Genomdrev du någon stor förändring?
Flyttade tillbaka till Åland efter ett år i Uppsala. 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Kommer bebisar överallt! Fick ett till syskonbarn, bland annat.

Vilket datum från år 2023 kommer du alltid att minnas?
När jag lämnade Uppsalahuset, lämnade in nycklarna, åkte hem.
Jag trivdes så bra i Uppsala, jag våndades över att lämna det, men jag hade även vetat under lång tid att detta måste vara målbilden: om jag bara höll ihop fram till den dagen skulle jag klara allt sedan. Med att åka hem försvann mycket jobbpress, försvann dyra (jättehöga) dubbla bostadskostnader, försvann vaksamheten (man kan släppa barnen fria på ett annat sätt på Åland, utan att ens fundera), försvann pendlingen.
Nu skulle jag hem och ägna mig åt att vara trött, var planen. (Sedan blev det inte riktigt så, men det är en annan historia).

Dog någon som stod dig nära?
En nära släkting dog, men han var nästan hundra och det gick nog så lugnt till som det kan göra.
Någon gång ska vi alla försvinna. Får man leva länge och göra färdigt är man lyckligt lottad.
Sedan fanns det andra upprivande plötsliga dödsfall i min omgivning. Inte sådana där sorgen och smärtan tillhörde mig, men där jag kunde ömma för de drabbade, vilja skicka så mycket hopp om att det finns vackrare tider på andra sidan. Och samtidigt veta att hur mycket hopp och tröst någon annan än vill ge en är sorgearbetet ett arbete man måste utföra själv.

Vilka länder besökte du?
Sverige, Åland, Finland, Norge.

Bästa köpet?
Ett par jeans för 7 euro från Emmaus som jag använder typ varje dag.
Ett par hörlurar med noise cancelling (som jag fick i present, så kanske kan man inte kalla det köp). Jag visste att jag är känslig för ljud, men hade inte insett i hur många situationer det drar energi från mig. Hur det blev lättare att orka handla, att mixa soppor riktigt släta (jag har undrat hur andra får sina soppor så släta! men förstod plötsligt om att det handlade om att inte stå ut med mixerns ljud tillräckligt länge). Hur det blev lättare att göra administration på jobbet när jag inte stördes av elementets susande.
Tystnaden och musikens renhet var som att komma upp ur vattnet efter att ha simmat länge under ytan, det första djupa andetaget.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Otroligt många saker, men bland annat att få veta att jag skulle vinna Solveig von Schoultz, det betydde massor.

Saknade du något under år 2023 som du vill ha år 2024?
Jag drömde om att få börja med projekt, idéer, nya saker, liksom hålla på. Innan livet var svårt var det liksom alltid något på gång, mer än vad jag har tillåtit det att vara nu.
Det var rätt att bromsa, att fortsätta vila, men jag tror att jag försiktigt vågar göra mer nu.

Vad önskar du att du gjort mer?
Läst!

Vad önskar du att du gjort mindre?
Precis som förra året: oroat mig. Men har små idéer om hur jag ska ta hand om min oro nästa år.

Favoritserier från året som gått?
Svarar varje år att jag ser så lite serier.  Behåller ändå frågan i något slags ovilja att rubba känslan att jag svarar på samma lista varje år.
Såg om Sex and the city, tittade på en del av And just like that, såg mycket Grey’s anatomy och Big bang theory medan jag tränade på spinningcykeln i mitt garage. Ingenting gjorde mig till en ny och insiktsfull människa, men jag blev underhållen och ryckt ur mina egna tankar och det var gott nog.

Bästa boken du läst i år?
Detaljerna av Ia Genberg.

Största musikaliska upptäckten?
Kraften i epa-dunk, och den här låten som fångade en stämning jag verkligen behövde för mitt bokprojekt och som jag haft på repeat i typ tiotusen ord:

Vad var din största framgång på jobbet 2023?
Förra året var framgångarna de stora sakerna, som jag kunde skriva om. Kanske just för att jag rörde mig i den stora organisationen, med höga krav men ganska låg grad av personligt ansvar och liten möjlighet att följa fall över lång tid.

Men i år är det jag tänker på vissa patientfall, svåra situationer där det blivit bättre, att vara medveten om begränsningarna i vad vi kan åstadkomma och samtidigt inte sluta hoppas och försöka komma framåt. Och de sakerna kan jag inte skriva om, skulle jag aldrig skriva om, annat än att det är klart att jag får gåshud på jobbet ibland, att det finns ögonblick i mitt yrke jag aldrig glömmer.

Största framgång på det privata planet?
Det är privat. 🙂

Största misstaget?
Köpte oproportionerligt mycket fika när jag slutade min placering på neurologen. Var bara så glad att jag hade klarat den och ville sprida min glädje till alla men det var nog pinsamma mängder prinsesstårta egentligen.
Och så borde jag gått tidigare och tagit blodprov och sett att jag hade en järnbrist, att det bidrog till att jag var så otroligt trött, men jag tyckte att det fanns så många goda skäl att vara trött, jag ville inte gräva i det.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare!

Vad spenderade du mest pengar på?
Boendet, den första halvan av året när vi fortfarande bodde i Uppsalahuset. Utelunch med barnen en gång per helg, att ha en rutin tillsammans och en dag då jag inte behöver planera maten. Resor: vandringen i Norge och en hösthelg utan barn i Stockholm och resan till prisutdelningen i Helsingfors.

Något du önskade dig och fick?
Mitt skrivande! Min vinst.

Något du önskade dig och inte fick?
Så tacksam för allt fint jag fått det här året, inte kan jag klaga. Det finns många saker jag önskar mig, men jag spar mina önskningar till nästa år.

Vad gjorde du på din födelsedag 2023?
Firade stillsamt med de raraste ungar. De lagade mat åt mig.
Jag skrev ett blogginlägg. 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Mer energi.

Vad fick dig att må bra?
Åka tåg. Skriva. Promenera!

Vem saknade du?
Många.

De bästa nya människorna du träffade?
Jag träffade många bra nya människor, men kanske var jag allra gladast över hur fint jag fick fördjupa vänskapen med de människor jag redan mött.

Mest stolt över?
Alla gånger jag övade på att be om hjälp.

Högsta önskan just nu?
Att få fortsätta på inslaget spår.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Jag tänker börja göra lite mer, vara lite lekfullare, experimentera mer med tillvaron.
Men allra mest vill jag få vara glad över att jag just nu får ha precis den känslan jag skrev om, önskade, när jag skrev om förra året, när jag skrev om hur jag ville att 2023 skulle vara:
”Men jag hoppas att det ska vara ett bättre år, jag tänker att det ska vara som sista meningen i sista Harry Potter-boken (innan epilogen), att efter år av kaos ska det jag kan få fundera på vara om jag kan få ta mig till Gryffindortornet och få en smörgås, att jag ska kunna få säga quite honestly, I’ve had enough trouble for a lifetime, och sedan är kampen över, all is well. ”

Så blev det.

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i övrigt-kategorin och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Facebook.
Mina texter bortom bloggen hittar du här.

+37

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply J december 31, 2023 at 1:07 e m

  Jag ser fram emot att läsa om ditt 2024.
  Önskar dig fair winds and following seas!

  +1
  • Reply Ulrika december 31, 2023 at 3:27 e m

   tack och tack!

   +1
 • Reply sardellen december 31, 2023 at 2:43 e m

  hahaha så satans gulligt att köpa för mycket fika.

  +2
  • Reply Ulrika december 31, 2023 at 3:32 e m

   åh men du vet ju precis hur det är med universitetssjukhus och alla kompetenta människor, man ska vara lite lagom cool, bry sig på rätt och lagom sätt. inte bara DET FINNS NU PRINSESSTÅRTA UTPLACERAT I MÄNGDER PÅ ALLA DELAR AV DEN HÄR KLINIKEN DÄR JAG ÖVER HUVUD TAGET SATT MIN FOT. så dålig på ”sval elegans” som modus operandi

   +3
   • Reply Malin januari 1, 2024 at 2:03 e m

    Jag tror ändå att den som köper för mycket fika är den som vinner i längden ❤️ Det är coolt att visa att en är nöjd med sina ansträngningar, i alla fall tycker jag det.

    0
    • Reply Ulrika januari 3, 2024 at 5:18 e m

     håller med dig 100% malin!

     0

  Leave a Reply