sånt som inte får plats i andra kategorier

Och nu är jag här

februari 25, 2021

I augusti 2005 började jag att blogga. Jag var tolv år gammal och och hade läst en tidningsnotis om webblogg. Det var något på internet som hade att göra med att skriva. Och jag gillade internet, och jag gillade att skriva. Logiken behövde inte vara mer komplex än så.

Jag läste Veckorevyn där bloggaren Ebba von Sydow blev chefredaktör och bytte fokuset från relationer till mode och jag trodde att det fanns en djup och evig sanning i att alla basgarderober behöver två par mörka jeans och två par ljusa, trots att jag på den tiden bara gick klädd i klänning.

I min egen blogg skrev jag berättelser. De var präglade av en känslomässig värld som var en nästan-tonårings och ett språk som tedde sig äldre än min hjärna. De rörde sig mellan sanning och fiktion, en blandning av världen som den var och världen som jag skapade i min fantasi. Det skapade drama på sättet det gör när man är tolv-tretton-fjorton och flätar samman halvsanningar med lögner, jag fick upptäcka det skrivna ordets makt, allt är preskriberat nu.

Alla skrev om sina liv för det var tiden innan man visade sitt liv på tusen andra sätt. Sedan slutade de skriva om sina liv på det sättet, i långa texter. En bild säger mer än tusen ord. Men jag fortsatte, för mina bilder sa aldrig lika mycket som mina tusen ord.
Formen varierade, men orden slutade jag aldrig.

Numera har min blogg en form och en tanke. Den sitter ihop med mitt skönlitterära skrivande, med mitt läsande.
Jag tror på bloggen som en plats för ord. På att utnyttja det faktum att det är här ton och språk och historiers egen rytm kan få bre ut sig. Den här platsen och att skapa den efter min vision om vad den kan vara är något av det roligaste jag vet.

Och idag byter bloggen hem, hit till Justwannahavefun. Så att mina ord får befinna sig ett sammanhang bland andras, och att min kreativitet får bollas med andra, och det finns andra än jag som kan hjälpa mig att bolla tekniska lösningar. Så att jag kan fokusera på det jag vill: att skriva.

Ingenting hade kunnat kännas bättre.

*

Psst! Här finns en intervju med mig på startsidan.

Liknande inlägg:

Eller läs mina bästa inlägg här!

0

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Kugge februari 25, 2021 at 7:46 e m

  Så himla kul Ulrika!! Stort grattis till detta stora steg. Och wow, att du liksom bloggat sen du var tolv?!

  0
  • Reply ulrikanettelblad februari 25, 2021 at 8:40 e m

   Tack!!! <3 Men så mycket lättare att ha bloggat sen man var tolv om man var tolv när bloggen kom, tänker jag! Det var ju typ 2005!
   hoppas dock att jag utvecklats lite i skrivandet över åren, annars är jag illa ute!

   0
 • Reply Malin februari 25, 2021 at 8:34 e m

  Ska bli så kul att fortsätta följa dig här!

  0
  • Reply ulrikanettelblad februari 25, 2021 at 8:40 e m

   Så kul att du är här! <3

   0
 • Reply elinoralderbro februari 26, 2021 at 5:45 e m

  Men alltså WOW – kul att du bloggat så länge!

  0
  • Reply ulrikanettelblad februari 27, 2021 at 10:26 f m

   Tycker jag också! även om det förstås är stooor skillnad på hur man skrev -06 och hur jag skriver nu liksom!

   0
 • Reply Mikael Öhman februari 26, 2021 at 9:30 e m

  Innerligt glad att jag hittade din blogg för si sådär ett halvår sen. Bättre sent än aldrig ! Språket, flödet,
  djupet, brädden . Suveränt !

  0
  • Reply ulrikanettelblad februari 27, 2021 at 10:28 f m

   Innerligt glad att du är här och läser och lämnar dessa fina kommentarer. Blir så glad för alla kommentarer men dina brukar ofta bjuda på en analys av vad som var särskilt bra eller vad som uppskattas, vilket förstås gör mig extra glad (och ger en fingervisning om när texter landar som jag hoppats). Tack för att du läser!

   0
 • Reply Först på festen - Nettelblad juni 21, 2021 at 8:54 e m

  […] Och nu är jag här. […]

  0
 • Leave a Reply