att skriva tips

Söndagsplock vecka 45: Nanowrimo-special del 2

november 8, 2020
Två skrivbord framför öppet fönster med ljusslingor i fönstret och fin utsikt över hustak. En man sitter vid ett skrivbord och jobbar.

Alla bilder i det här inlägget kommer från Unsplash om inget annat anges.

Hej!
Först och främst: vad mycket kommentarer det har trillat in senaste veckan. Jag tycker varenda en är så givande och rolig. Så härligt att få ett namn på, och associationer till, de som läser. Små berättelser från andras liv. Tveka aldrig att kommentera, kör bara kör. Blir så himla glad, hurra för er.

Och nu: söndag igen. Jag har bestämt mig för att låta alla söndagsplocken under november månad ha tema skrivande. Det är ju national novel writing month, som jag skrev om mer förra veckan. Vissa av er älskar att nörda ner er i det här, och andra inte. Det är helt okej. Nu vet ni upplägget och kan scrolla undan mina söndagsinlägg resten av november om ni så vill.

Började skriva en uppdatering här kring hur mitt eget nanoskrivande går, men det blev så långt och detaljerat, så jag skriver ett eget inlägg om det istället. Sammanfattningsvis går det helt okej, men ni får läsa mer till veckan om vad som går helt och vad som går okej.

Nu: raskt vidare till tipsen.

Ett podcastavsnitt: På riktigt med Simona Ahrnstedt

Ekonomipodcasten PÅ RIKTIGT med Charlie & Mathias intervjuar romaneförfattaren Simona Ahrnstedt. Handgripligt och konkret kring författarekonomi och författarliv, att välja skrivandet som heltidsyrke och att lyckas få bokförsäljningen till det som ställer maten på bordet. Här pratas inte om genialitet och att vänta på inspirationen men desto mer om att skapa livsförutsättningar där man kan välja skrivandet. Rivigt och inspirerande.

En låt att skriva till: Arsonist’s Lullabye med Hozier

För skrivandet just nu letar jag efter låtar som är både ödesmättade och drömmande, bitterljuvt längtansfulla, mörker när det är fyllt av styrka. Som gryningsljuset efter en sömnlös natt, stunden när mensvärken lättar efter att man tagit en värktablett, den första dagen maten smakar igen efter ett brutalt breakup. Så är liksom stämningen i hela bokprojektet: bakgrundsfonden av mörker som gör att allt ljus flödar in med en sådan rå styrka.  Arsonist’s Lullabye med Hozier har hjälpt mig att komma in i den känslan den här veckan.

(min bild)

Två boktips: Skrivliv av Gun-Britt Sundström och Alla orden i mig av Karin Erlandsson

När man är inne i ett skrivprojekt kan det vara så skönt att läsa om andras erfarenheter av samma sak. Skrivliv av Maken-författaren Gun-Britt Sundström och Alla orden i mig av Karin Erlandsson (som skrivit bland annat Pärlfiskarenär två författardagböcker att inspireras av. Jag har skrivet ett längre inlägg om böckerna här. 

Bild på laptop framför gardiner i motljus.

Ett blogginlägg: hur jag skriver en roman. hos Sandra Beijer

Det finns många sätt att börja utforska själva hantverksdelen av skrivandet. Man kan gå en skrivkurs, lyssna på någon av poddarna jag tipsat om i tidigare söndagsplock (till exempel den här på svenska och den här på engelska). Man kan också gå till Sandra Beijers blogg och läsa det här gamla klassikerinlägget från 2017 om hur hon skriver sina romaner. Pedagogiskt och kortfattat. Genom att få inblick i andras skrivprocesser tror jag det blir lättare att forma sin egen.

 

Det var det för idag. Nu väntar en kopp äppelte och en pomodoro vägd för skrivande. (Lite mer om att skriva med pomodorometoden hittar ni i det här gamla inlägget med fruktansvärd bildsättning). En fin vecka tillönskas er alla!

*

Vill du läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg.

 

0

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Söndagsplock vecka 46: NaNoWriMo-special del 3 - Nettelblad november 15, 2020 at 10:04 e m

  […] Nu vidare till tipsen. Det är ju skrivtema på mina söndagsplockstips hela november, men det kommer ni säkert ihåg från förra veckan. […]

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 47: NaNoWriMo-special del 4 - Nettelblad november 22, 2020 at 10:52 e m

  […] Söndagsplock NaNoWrimo-special del 2 […]

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 48: NaNoWriMo-special del 5 - Nettelblad december 2, 2020 at 5:51 e m

  […] Söndagsplock NaNoWrimo-special del 2 […]

  0
 • Leave a Reply