att skriva tips

Söndagsplock vecka 43

oktober 25, 2020

(Bilderna i det här inlägget kommer från Unsplash.)

Hej! Söndag igen. Jag sitter i min säng och skriver. Utanför fönstret gråskymning, björkar med gulnande löv som far i vinden, den stora stadiga tallen som aldrig svajar, ens i de värsta stormar. Jag tycker om utsikten från det här fönstret, den är behaglig att vila blicken på när man gör en paus för att tänka, som när jag skrev klart boken om morgnarna i somras. Då satt jag i sängen och skrev till morgonkaffet varje dag.
Har förresten bestämt mig hur jag ska göra med boken, efter refuseringarna, vad som är nästa steg. Men jag återkommer till det i något annat inlägg.

Annars då?
Det fantastiska med den här söndagen var att det blev vintertid. Varje år känns det som om någon har gett mig en gåva, den extra timmen jag har saknat, ett paket med lite mera liv.
Det vedervärdiga med den här söndagen var att åka till köpcentret och handla vinterskor med barnen. De skötte sig som små änglar, ett otroligt tålamod, men mitt tålamod tar slut efter fem sekunder. Att gå i affärer är något av det värsta jag vet. Kanske är jag aldrig en så osympatisk, vresig, hispig och på något sätt ständigt svettluktande och lite äcklig person som när jag går i affärer.
Men efteråt drack jag cappucino och nu är jag här, där jag trivs bäst, med den stadiga tallen i blickfånget och laptopen på ett litet kudd-bord i knäet. Nu glömmer vi den här dagens sorger och går vidare till tipsen.

En podcast: Skriv en bestseller eller en annan bok

Skriv en bestseller eller en annan bok är en podcast från 2017 med deckarförfattaren Ninni Schulman och psykologisk-thrillerförfattaren Caroline Eriksson. Men det går också att se som en skrivkurs i poddformat. Första säsongen har tydliga teman för varje avsnitt, och går att följa som en väg från bokidé till färdigt manus. Dessutom grundligt. Flera avsnitt på varje tema, från idé till dramaturgi till redigering, och då och då intervjuer med andra författare med fokus på det temat. Älskade den här podden när jag lyssnade på den 2017, och nu lyssnar jag om med lite andra öron eftersom jag varit genom andra krumbukter i skrivprocessen sedan dess. Så inspirerande, handfast och som en kär vän i höstrusket. I en tid när det kan vara svårt att känna att någonting går framåt, vad passar då bättre än att hänge sig åt ett romanprojekt som så tydligt har ett fortskridande från start till mål? 

Vill du hellre läsa om att skriva än att lyssna? Här hittar du alla mina inlägg om skrivande. 

En bok: Silver av Hanna Ylöstalo

Den här veckan läste jag Hanna Ylöstalos debutroman Silver. Om de små skiftningarna när vänskaper bryts upp och man växer iväg och bort från varandra. Om den där tiden när gymnasiet slutar och något slags vuxenliv ska börja.
Det händer inte mycket i den här boken, och det i sig är väl okej, det är den sortens roman som ska kunna bäras av det lilla och subtila, av sina stämningar och sin träffsäkra förankring av läsaren i huvudpersonens upplevelser. Men jag tror den hade vunnit på att vara mer omfattande i formatet, låta karaktärerna få byggas ut lite mer, de blir alltför diffusa för mig. Ändå är boken ett tips, just om man vill läsa något om den där uppbrottsstämningen och glida-ifrån-varandra-stämningen och vilsenheten när man ska bryta med det man varit och bli någon ny. Även om det inte håller hela vägen finns här några guldkorn där det riktigt glimmar till, och jag tar med mig inspiration när jag i min redigeringsprocess ska försöka skriva om liknande teman.

Vill du läsa om fler finlandssvenska böcker med vackert språk? Här hittar du tips på två prosalyriska finlandssvenska romaner. 

En låt: Somebody that i used to know-cover av Postmodern Jukebox

Jag är besatt av covers som sätter låtar i helt nya musikaliska sammanhang, framförallt när det görs bra. Älskar således Postmodern Jukebox på Youtube som gör 30/40/50/60-talscovers av moderna poplåtar. Stark favorit är den här 40-talsversionen av Somebody that I used to know. Älskar versionen, älskar estetiken, övertygas starkt om att jag en gång ska bo i ett hem där allting är träpanel och mörkt och ibland står ett random band i ett hörn av huset och spelar 40-talsjazz.
Lovar att bjuda in er när jag är där.

 

Ett blogginlägg: Jag tänker på skrivandet av Mirjam Ekström

https://mirjamekstrom.com/jag-tanker-pa-skrivandet/

Mirjam Ekström länkar jag ju till lite titt som tätt. Tycker det är så spännande att följa hennes karriärsresa (hemskt ord, men hittade inget bättre, “livsresa” klingade inte så himla mycket bättre). Från trivsamt arbete i bokhandel men med dröm om att ägna sig åt något annat, något mer, och mer skrivande, till att börja frilansa med skrivuppdrag och säga upp sig. Det här inlägget om skrivandet har allt jag gillar i berättande bloggande – litterärt och närvarande, tillvaro skildrad med en tydlig egen språklig ton. Gillar ju sånt. Ni också kanske. In och läs!

 

Så himla bra tips den här veckan tycker jag, tycker inte ni? Kanske har ni något eget ni tycker jag borde spana in och tipsa om? Hojta till i så fall, jag vet att många av er som läser här skapar fantastiska saker själva, som det kan vara med kreativt intresserade människor.
Nu ska jag laga rotfruktssoppa. Ha en fantastisk söndag. Adjöken!

 

*

Vill du läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg.

 

 

0

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Ellen oktober 25, 2020 at 8:09 e m

  Wow, podden måste jag verkligen lyssna på. Vet att jag varit på G att göra det tidigare, men av någon anledning har det visst inte blivit av. Ska absolut ge den en ny chans efter dina fina ord.

  0
  • Reply Ulrika oktober 25, 2020 at 8:47 e m

   Ja, gör det! Gillar att den är så konkret och strukturerad, känns som man verkligen får mycket innehåll. Snackpoddar kan ju också vara mysigt om man mer vill ha skrivkompiskänsla, men här är det hands on genom processen 🙂

   0
 • Reply Mirjam Ekström oktober 25, 2020 at 11:12 e m

  Tack för länken och de fina orden! <3 Och tack för de andra tipsen också, har faktiskt inte lyssnat på den podden än, men nu blev jag väldigt sugen på att göra det.

  0
 • Reply Jennifer S november 3, 2020 at 10:19 f m

  Åh covers ja! Den var väldigt mysig. Min kille är lite galen i pianocovers, särskilt denna som ofta går på när vi kör bil: https://www.youtube.com/watch?v=GmtTDvNcXcU

  0
  • Reply Ulrika november 4, 2020 at 10:12 f m

   tack för tipset! bra smak hos din kille där 🙂

   0
 • Reply Söndagsplock vecka 45: Nanowrimo-special del 2 - Nettelblad november 8, 2020 at 8:39 e m

  […] en skrivkurs, lyssna på någon av poddarna jag tipsat om i tidigare söndagsplock (till exempel den här på svenska och den här på engelska). Man kan också gå till Sandra Beijers blogg och läsa det här gamla […]

  0
 • Leave a Reply