att skriva tips

Söndagsplock vecka 46: NaNoWriMo-special del 3

november 15, 2020

Ulrika Nettelblad läser en bok, svartvitt, framför ett fönster.

Nu är det söndag igen. Mitt skrivande knatar på men inte i samma takt som första veckan. Det är okej, det har varit en vecka av vabb och att fixa med olika jobbgrejer, det hade varit okej även om inget särskilt hade hänt. Målet med NaNoWriMo det här november har varit att sätta ett högt mål för att hamna i vanan att hela tiden se och leta efter möjligheterna att skriva, inte nödvändigtvis att nå det målet. Behöver vara varsam med energierna.

Är så glad för alla kommentarer på inlägget med utdraget ur bokprojektet, förresten. Det är känsligt att lägga ut något, finns liksom något skört i att tänka att någon ska bry sig, och att ni är flera som tagit er tiden att skriva några rader (och så snälla saker!) betyder jättemycket.

Har ni något önskeinlägg förresten? Hojta till i så fall, så ska vi se vad jag kan ordna, om inte annat så när november är över. (Du som önskade tips på böcker med språk som griper tag, du är inte bortglömd. Lite efter i mitt bokfotande bara. Men den här serien med böcker som inspirerat mitt skrivande kommer att innehålla en del sådana).

Nu vidare till tipsen. Det är ju skrivtema på mina söndagsplockstips hela november, men det kommer ni säkert ihåg från förra veckan.

Alla bilder i dagens inlägg kommer från Unsplash.

Ett podcastavsnitt: Skrivarpodden med Nina Lykke

Skrivarpodden är full av intressanta och matnyttiga avsnitt, många med intervjuer med mina favoritförfattare. Gillade verkligen det här avsnittet med norska Nina Lykke, som på svenska gett ut Nej och åter nej samt Nästa! (min recension av den hittar du här). Så mysigt, roligt och varmt och känner att hon bjuder på sig själv. Skrattade högt, precis som åt hennes böcker. Kanske har vi samma sorts humor. Och så blir man ju glad av norska.

En kortfilm att inspireras av: Mamma av Julia Lindström

I lördags hade jag en skrivdag. Skrev i timtal och tog bara paus för att äta lunch. En sådan dag försöker jag hitta någon känslomässigt laddad film eller klipp att titta på när jag äter, något som verkligen känns, för att inte komma ur det här känsloflödande tillståndet det är att jobba med mitt bokprojekt just nu. Snubblade över kortfilmen Mamma av regissören Julia Lindström på SVT Play och den levererade precis det jag behövde för mitt skrivande. Mamma handlar om en nyårsafton i en förort. Den unga mamman Amanda bor ihop med sin mamma och sin sexåriga dotter Lana. Amanda vill gå ut och festa på nyår, men det vill Amandas mamma också. Konflikt uppstår kring vem som ska ta hand om barnet Lana. Filmen följer nyårsnatten och hur den utvecklar sig, och handlar om förhållandet mellan drömmen om vad man ville och verkligheten i hur det blev, men också om att förhålla sig till sin egen bakgrund och att upprepa det tragiska i sin egen historia eller inte. Älskar musiken, estetiken, stämningarna och vändningarna. En vecka kvar på SVT Play bara så se den nu.

Ett träningspass för en skrivande överkropp: 10 min chest workout med Fraser Wilson

Sitter vid datorn mycket på jobbet, sitter vid datorn och skriver hemma. Min överkropp behöver lite blodcirkulation, styrka och kärlek. Kör tio minuter överkroppsträning med min favorit-träningsyoutuber Fraser Wilson. Gillar honom inte för hans välsvarvade halvnakna torso utan för att hans pass är korta, så de passar bra som pausträning, men intensiva så att man får en liten kick och känner att de tar. Och för att jag gillar musiken. Och att han inte pratar, han bara kör passet, inga krusiduller. HATAR när det står typ tio minuters träning men sen är videon femton för att de pratar i fem minuter om kosttillskott eller hur deras dag har varit innan det kör igång.

En bra skrivlåt: Adeline med Alt-J

Hur många pomodoro-sessioner jag kört med Adeline med Alt-J på repeat den senaste veckan? Oräkneliga. Men så har den något hypnotiskt, stämningsfullt och starkt som hjälper mig att omedelbart komma in i känslorna jag vill åt i det här projektet, de jag beskrev lite i det här inlägget – övergångarna, visst-gör-det-ont-när-knoppar-brister-känslan, växtvärken i själen när ett nytt liv ska till.

Så, det var allt för denna vecka. Ha en fin söndagskväll.

*

Vill du läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg.

0

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Kim november 15, 2020 at 11:46 e m

    Tack Ulrika. Jag läser inte så mycket i vardagen, lyssnar mera på podcast, läser och följt med från ”början” då du skrev långa inlägg som numera blivit kortare och oftare. Är mera en musik person. Detta med musik för mig till ditt förslag på en bra skrivlåt. Lyssnade på den och stilen var i min smak, så tack för den. Du har fina texter och funderingar och inte minst fina bilder.

    0
  • Leave a Reply