sånt som inte får plats i andra kategorier

Köpa tid

september 22, 2017
 

Jag har köpt mig den här tiden, ändå tvivlar jag på att den är min.
Genom sena kvällar på akuten har jag köpt mig den här tiden.
Genom att ta ut jourtid och övertid i just tid istället för pengar har jag köpt den här tiden.
Genom att prioritera bort – vänner jag inte träffar, mat jag inte lagar, teveserier jag aldrig ser – har jag köpt mig den här tiden. 
Och ändå undrar jag: är den verkligen min att använda.

Totalt har jag fyra veckor ren skrivtid. Två i september, två i oktober, däremellan en veckas kurs i  Uppsala, obligatorisk för det jag tänker på som mitt andra jobb. Som mugglarpremiärministern tänker på trollkarlspremiärministern i den sjätte Harry Potter-boken: den andra ministern.
Läkarjobbet, alltså. Jag respekterar det så mycket, men mitt i alla ord, i dagar och timmar av ord, känns det avlägset, som något som hände för mycket länge sedan.
Det kommer att kännas riktigt nog när det kör igång igen, det är jag övertygad om.

 

Jag skriver på en roman om dagarna och jag skriver den såhär: jag sätter mig vid datorn. Jag slår på en timer på tjugofem minuter. Jag skriver på min bok. Jag tar fem minuters paus. Jag skriver igen. Jag tar fem minuters paus. Jag skriver på min bok, jag känner mig trött i huvudet, jag tar femton minuters paus.
Sedan börjar jag om igen.

 Vissa dagar börjar jag med att skriva en krönika. Någon dag lagar jag mat mitt på dagen, andra dagar äter jag rester. Ibland går jag ned till biblioteket för att skriva, sitter vid något av borden vid fönstret och ser på det oroliga havet därutanför medan orden flödar tills timern larmar. (Jag har den på datorn och jag har hörlurar, ingen behöver störas av ljudet).
Ibland sitter jag på café. Men tiderna, fokuset, upprepningen – alltid detsamma.

Inom ramen för detta monotona malande rymmer sig hela världar. 
En vecka kan kännas som ett år. Genom min text har jag hunnit resa genom så många händelser mellan en måndag och en fredag.

 

 

Jag har köpt mig tiden, och ändå finns det i bakhuvudet att jag borde använt den annorlunda.
Måste det inte, undrar den där näsvisa rösten, måste det inte finnas mer prioriterade saker att använda sin tid till?
Den kommer med exempel. Om städning och barn, om böcker att läsa för läkaryrkets räkning, om bekantskaper som borde upprätthållas.
Ju längre in i mitt skrivande jag kommer, desto mindre lyssnar jag på den rösten.
Ju äldre jag har blivit, desto mindre lyssnar jag på den rösten. 
Det finns en befrielse i att mogna, att börja respektera sina beslut och sina behov.

Jag vet ju att jag redan har försökt att sluta med det här. Det gick inte.
Då får jag väl anta att det är viktigt för mig.
Då får jag väl låta det fortgå.
Hör du det, näsvisa rösten.

Och de här dagarna, den här tiden – hur jag behöver dem.
För små saker. 
Som att jag brukade behöva ha en podcast eller ljudbok att lyssna på i alla stunder jag kunde bli ensam med mina snurrande tankar. Inte för att jag var orolig, egentligen – men hjärnan kunde tänka så många virriga tankar så snabbt om den lämnades ensam. Hastigt kunde jag jaga upp mig över små vardagssaker som inte var någon verklig fara.
Nu går jag ofta i tystnad. Hjärnan fantiserar fram nästa del av min bok. Jag är lugn.

För det att jag blir mer observant på omgivningen när jag är mitt i en skrivprocess. Att jag bottnar i dagarnas små detaljer. De gulnande löven, en gråmulen himmel, doften av fuktig jord. Ljudet av teskedar mot kaffekoppar en eftermiddag på café. Den skarpa smaken av minttuggummina jag tuggar medan jag funderar på nästa mening. Mustigt svart kaffe.

För den här lättade lyckan. När orden har fått forsa ur en.
Samma lättade lycka som om man varit riktigt nödig och sen får kissa. Den totala avslappningen. 
Och kanske den roade genansen: att man är så mycket människa, bara, att man är en sådan slav under sina behov.

 

För det stora, hela: att det här är vad jag verkligen vill göra.
Att jag inte vill sitta en dag och säga: jag hade en dröm en gång. Och en fin chans att uppfylla den. Men sedan var det något i mig som sa: ska du inte göra något riktigt istället. Det måste väl finnas förnuftigare sysselsättningar.

Det här är min tid, jag har betalat för den.
Och nu är tjugofem minuter slut.

 
 
0

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Cecilia september 23, 2017 at 7:52 f m

  Så vackert skrivet, som alltid. Fint att du fått allt lättare att avvisa den näsvisa rösten. Om den varit en verklig person, så hade jag sagt till dig att den bara är avundsjuk. Fortsätt att skriva och njuta av processen!

  0
 • Reply Amanda oktober 1, 2017 at 2:42 f m

  Tycker du skriver otroligt vackert! Du har verkligen en gåva 🙂 Glad att jag ramlade över texten en insomnianatt och fick läsa något så fint

  0
  • Reply Ulrika Nettelblad oktober 1, 2017 at 8:35 f m

   tusen tack <3 och sov gott en annan gång! sömnlösa nätter kan vara som en egen värld

   0
 • Reply kobe 11 juli 20, 2019 at 2:34 f m

  I definitely wanted to compose a comment to be able to appreciate you for the pleasant guidelines you are giving out on this site. My extended internet research has at the end been compensated with really good details to go over with my companions. I would suppose that most of us readers actually are rather lucky to live in a notable website with very many perfect professionals with valuable tips. I feel very much grateful to have come across your web page and look forward to really more amazing moments reading here. Thanks once more for everything.

  0
 • Reply valentino shoes juli 23, 2019 at 10:30 e m

  I just wanted to type a remark so as to say thanks to you for those wonderful facts you are placing on this site. My rather long internet lookup has finally been rewarded with useful facts and strategies to talk about with my family. I would say that many of us visitors are undoubtedly blessed to exist in a fabulous community with so many outstanding people with very helpful opinions. I feel very lucky to have seen your web page and look forward to so many more fun minutes reading here. Thanks once again for all the details.

  0
 • Reply curry 4 augusti 7, 2019 at 8:57 f m

  Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily marvellous chance to read articles and blog posts from this blog. It is usually very excellent plus stuffed with fun for me and my office fellow workers to visit your site nearly 3 times in 7 days to study the fresh tips you have got. And of course, I am at all times motivated with the fabulous points served by you. Some 4 ideas in this posting are really the simplest I have had.

  0
 • Reply kevin durant shoes augusti 20, 2019 at 9:27 e m

  My spouse and i ended up being absolutely satisfied Raymond managed to finish up his studies from the ideas he obtained when using the web page. It is now and again perplexing to just continually be making a gift of helpful tips that others may have been selling. We really understand we now have the website owner to appreciate for this. The most important illustrations you made, the easy site menu, the relationships you can make it possible to create – it’s got many exceptional, and it is making our son in addition to us do think the article is thrilling, and that’s very mandatory. Thank you for everything!

  0
 • Reply nike foamposite augusti 21, 2019 at 2:53 f m

  I enjoy you because of all your valuable hard work on this site. My mom really likes managing investigation and it’s really simple to grasp why. We notice all about the powerful means you make very helpful items on this web blog and in addition encourage contribution from some other people on the issue then our favorite princess is certainly learning a lot of things. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You have been doing a fabulous job.

  0
 • Reply supreme clothing augusti 21, 2019 at 10:42 f m

  Thanks for every one of your hard work on this web site. My daughter really loves engaging in investigations and it is obvious why. My partner and i hear all relating to the lively means you deliver rewarding tricks through the web site and therefore boost contribution from people on that article then my daughter is becoming educated a lot. Have fun with the remaining portion of the year. You are doing a really great job.

  0
 • Reply yeezy shoes augusti 21, 2019 at 7:14 e m

  I and my pals have been checking out the excellent solutions from the blog while all of the sudden got an awful feeling I had not expressed respect to the site owner for those tips. The young men were definitely totally passionate to study all of them and have in effect sincerely been tapping into them. Thanks for actually being really kind and for making a decision on some useful guides most people are really eager to understand about. My very own sincere apologies for not saying thanks to earlier.

  0
 • Reply yeezy boost 350 v2 augusti 22, 2019 at 12:22 f m

  I must convey my gratitude for your kind-heartedness for persons that have the need for guidance on this particular area. Your very own dedication to getting the message along appears to be rather helpful and have truly helped associates much like me to reach their dreams. Your own important facts can mean much a person like me and still more to my office workers. Many thanks; from each one of us.

  0
 • Reply air max 97 augusti 22, 2019 at 6:58 f m

  I am writing to let you know of the extraordinary encounter my friend’s daughter developed using your web page. She even learned lots of issues, most notably how it is like to have a great coaching style to let most people completely completely grasp selected tortuous subject matter. You really did more than our own expected results. Thanks for giving such necessary, trusted, revealing and also unique guidance on your topic to Kate.

  0
 • Reply jordan shoes augusti 22, 2019 at 4:35 e m

  My husband and i were absolutely joyful when Ervin managed to finish up his survey while using the precious recommendations he received out of your site. It is now and again perplexing just to always be giving away information which usually some people have been making money from. And we also fully grasp we have got the website owner to thank because of that. Those illustrations you made, the easy site navigation, the relationships you can make it possible to promote – it’s got most unbelievable, and it’s helping our son in addition to us feel that the article is exciting, which is exceptionally essential. Many thanks for the whole lot!

  0
 • Reply golden goose augusti 22, 2019 at 10:47 e m

  I wanted to draft you that bit of remark to finally thank you very much once again with your incredible guidelines you’ve documented here. It is certainly incredibly generous of people like you to supply without restraint precisely what many people would’ve offered as an e book to help with making some dough for their own end, most notably since you might have done it in the event you desired. These thoughts additionally acted as a fantastic way to realize that other individuals have the same eagerness much like my own to know the truth more in respect of this condition. I’m sure there are a lot more fun opportunities ahead for many who read carefully your website.

  0
 • Reply jordan shoes augusti 23, 2019 at 4:12 f m

  I simply wanted to jot down a small word so as to express gratitude to you for some of the remarkable hints you are writing here. My incredibly long internet investigation has finally been paid with pleasant content to share with my company. I would say that most of us website visitors actually are unquestionably lucky to dwell in a fabulous website with very many wonderful people with very helpful points. I feel pretty happy to have encountered your website page and look forward to really more cool moments reading here. Thanks again for a lot of things.

  0
 • Reply christian louboutin shoes augusti 23, 2019 at 11:35 f m

  Thank you for each of your effort on this web site. My mother delights in going through investigations and it is obvious why. My partner and i notice all of the dynamic tactic you deliver simple techniques through this web blog and even strongly encourage contribution from others about this content then our daughter is truly discovering a whole lot. Have fun with the rest of the year. You have been performing a tremendous job.

  0
 • Reply timberland shoes augusti 23, 2019 at 8:10 e m

  I want to point out my love for your generosity for people who should have help with the matter. Your real commitment to getting the message across appeared to be definitely interesting and have frequently encouraged many people much like me to get to their targets. Your helpful suggestions entails a lot a person like me and somewhat more to my colleagues. Regards; from each one of us.

  0
 • Reply nike epic react flyknit augusti 24, 2019 at 1:08 f m

  I simply wanted to jot down a simple remark so as to appreciate you for the superb tricks you are writing at this site. My long internet search has finally been compensated with beneficial details to talk about with my pals. I ‘d believe that many of us website visitors are very much blessed to dwell in a fine community with very many perfect people with good techniques. I feel quite blessed to have used the site and look forward to tons of more entertaining times reading here. Thanks again for a lot of things.

  0
 • Reply balenciaga sneakers augusti 24, 2019 at 8:51 f m

  I needed to compose you the little note just to thank you very much the moment again for your personal precious knowledge you have contributed on this website. This has been certainly shockingly open-handed of you to make extensively exactly what many individuals would have marketed as an electronic book to make some dough for themselves, primarily since you might well have tried it in case you decided. Those suggestions additionally worked to provide a great way to be sure that someone else have similar passion the same as my personal own to know the truth somewhat more pertaining to this matter. Certainly there are thousands of more enjoyable instances in the future for individuals that take a look at your blog.

  0
 • Reply fila shoes augusti 24, 2019 at 6:52 e m

  I must point out my love for your kind-heartedness supporting men and women who must have assistance with in this matter. Your real dedication to passing the message up and down became surprisingly helpful and have all the time helped individuals much like me to get to their pursuits. This valuable tutorial signifies much to me and even more to my office workers. Many thanks; from everyone of us.

  0
 • Reply christian louboutin shoes augusti 25, 2019 at 1:39 f m

  My spouse and i were so peaceful when Emmanuel could conclude his inquiry using the precious recommendations he discovered while using the web site. It’s not at all simplistic to just choose to be making a gift of points which the rest could have been making money from. We know we have you to appreciate for that. The explanations you have made, the straightforward website menu, the friendships you will assist to instill – it is mostly exceptional, and it’s really leading our son in addition to our family do think the article is amusing, which is extraordinarily vital. Thanks for the whole lot!

  0
 • Reply nmd augusti 25, 2019 at 12:11 e m

  My spouse and i have been quite cheerful that Albert could complete his survey because of the precious recommendations he had using your web pages. It is now and again perplexing just to possibly be offering guides which usually most people have been selling. So we recognize we now have you to appreciate for this. Most of the illustrations you have made, the simple blog navigation, the relationships your site aid to promote – it’s mostly exceptional, and it’s really making our son in addition to us understand the article is amusing, and that is rather serious. Many thanks for all the pieces!

  0
 • Reply nike air force augusti 25, 2019 at 9:11 e m

  I needed to create you a very small observation so as to say thanks again for these marvelous suggestions you have provided at this time. It’s certainly remarkably open-handed with people like you giving unreservedly what exactly most of us could have offered for an e-book to earn some cash on their own, especially given that you might have tried it in the event you decided. These advice likewise acted to be the easy way to understand that other people online have the same fervor just like my very own to grasp many more on the subject of this matter. I’m sure there are a lot more fun instances in the future for individuals that check out your website.

  0
 • Reply nike air max 90 augusti 26, 2019 at 10:31 f m

  Thanks for each of your efforts on this web page. Gloria really loves going through investigation and it’s really simple to grasp why. My spouse and i hear all relating to the powerful form you deliver reliable techniques through this blog and as well welcome contribution from others on that concern so our princess is always being taught a whole lot. Have fun with the rest of the year. You’re the one conducting a fabulous job.

  0
 • Reply Söndagsplock v. 34 - Nettelblad augusti 23, 2020 at 8:31 e m

  […] om att ta ut komptimmar vissa eftermiddagar för att ge skrivandet mer plats. Ungefär som när jag köpt mig tid med jourkomp vid tidigare tillfällen, fast som kortare dagar istället för helt lediga veckor. Nå. Mer om det senare. Nu raskt vidare […]

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 36 - Nettelblad september 6, 2020 at 2:07 e m

  […] någon om jag märker att sången stör för mycket. Men en fantastisk lista att sätta på och köra en pomodoro-session till, till exempel, sjunka djupt och hetsigt in i sin […]

  0
 • Reply skriv en roman i sommar. eller inte alls. - Nettelblad juli 11, 2021 at 11:19 f m

  […] var på besök så att det fanns mer barnvakt. Senare, när jag börjat jobba, under tider när jag tog ut jourkomp som ledig betald tid och skrev på dagarna.  Tider då jag skrev så intensivt att det nästan svartnade framför […]

  0
 • Reply Jobblistan - Nettelblad februari 26, 2022 at 10:26 f m

  […] bakverk jag skulle äta, men efter att jag ätit dem skulle jag skriva igen. Varje gång jag är kompledig från jobbet och sitter på caféer och äter chokladbollar och skriver romaner lever jag […]

  0
 • Leave a Reply