sånt som inte får plats i andra kategorier

Låtar, 2023: Kill her freak out/Breathe

december 3, 2023

Spotify sammanfattar årets mest lyssnade låtar, men ett Spotify-år löper december-november, för alla vet att i januari är sammanfattningarnas tid över.  Då tar andra berättelser vid än de som handlar om allt som varit.

Så berättelsen om mina mest lyssnade låtar 2023 börjar i december 2022. Det är jul, det är mellandagar, det är platser jag har befunnit mig på tillsammans med barnens pappa gång på gång under hela mitt vuxna liv. Han är död. Allting kommer för alltid att bära tyngden av det oåterkallerliga. Det är den första julen och vi vet det, vi måste tassa och vi måste orka. Om vi bara mjukt tar oss genom denna första jul, kommer ingen att vara så svår som denna.

Jag är hungrig men utan aptit. Hungerhumöret, det sköra hudlösa, en dov och omöjlig tomhet i huvudet. Och ändå äter jag inte, inte tillräckligt, det tar stopp.
Jag behöver skriva men har inga ord.
Jag behöver läsa, men saknar koncentrationen.

Med stor möda läser jag Sprängaren av Liza Marklund och att läsa den är som den första tuggan mat känns när man blivit frisk från en magsjuka. Ingenting så gott, ingenting så hoppfullt som detta; det kommer att finnas en annan tid, den njutning som berövats en kommer att återkomma.

Allt jag kan är att gå.  Genom snön och skogen, runt Falu gruva, ned till stan, längs ån och de glittrande ljusen, istappar och stängda affärer sent om kvällen. Kylan som river i mitt ansikte, fötternas traskande monotoni. För att gå behöver man inte klara av något annat än att fortsätta sätta en fot framför en annan.

Jag får alltid så mycket hjälp med barnen när jag är här, jag brukar fylla tiden med att läsa och att skriva, men det här året fylls den med en sorg jag annars inte kan tillåta mig för att mina barns sorg måste få plats först.
Om nätterna drömmer jag, vaknar trött.

Jag lyssnar på Kill her freak out med Samia. Om och om igen lyssnar jag på den, ligger i stugan på gården där jag har sovit när jag var sjutton år och nykär, när jag var arton, tjugo, tjugotvå och gravid. En gång skrev jag anteckningar i sängen här om karaktärer för en novell, jag skulle vinna Lilla Augustpriset för den sedan. En gång låg jag här och läste utkastet till ett romanmanus här, det skulle få så många fina refuseringar.

Och nu stirrar jag i taket, gör ingenting.
Jag skriver till min kompis. Att det är svårt att vara här, att hur överväldigande vardagen än är just nu har den fördelen att den är som promenader – den utgörs av att man ska fortsätta framåt.
Och så skickar jag Kill her freak out, säger: visst är det en bra låt, jag kan inte sluta lyssna på den.
Min kompis svarar att jag måste byta soundtrack. Vem som helst skulle bli galen av sådan melankoli på repeat.

Och det är sant att vad som än hände, hur det än blev, är det bara jag som kan förändra förutsättningarna för allt som väntar framför mig.

När jag kommer hem byter jag soundtrack till Breathe med Blu Cantrell (feat Sean Paul) för att livet ska fyllas med urkraften från ett tidigt 00-tal på mellanstadiediscon där jag inte passade in, från kraften när jag tänkte att en dag kommer jag med all min kraft att ha blivit någon annan och jag kommer att vara stolt över vem jag blev.

Sedan beställer jag matkasse, för jag vet att den är så dyr jämfört med min vanliga matbudget att jag av ren snålhet kommer att tvinga mig att laga klart, äta upp, bli stark.
Med hungern i huvudet kan ingen tänka klart.
Jag drömmer om ett annat slags år framför mig.
Om att få bli stadig.
Om att få bli mätt.

 

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i övrigt-kategorin och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Facebook.
Mina texter bortom bloggen hittar du här.

+45

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Låtar, 2023: ingenting ingenting alls - Nettelblad december 21, 2023 at 10:47 f m

  […] Låtar, 2023: Kill her freak out/Breathe (december). […]

  0
 • Reply Låtar, 2023: Get free - Nettelblad december 21, 2023 at 10:48 f m

  […] Låtar, 2023: Kill her freak out/Breathe (december). […]

  0
 • Reply Afton - Nettelblad december 24, 2023 at 8:02 f m

  […] kom det en julafton, som varje år. I en bättre tillvaro än förra året. Jag är mätt och levande, och jag skriver varje […]

  0
 • Reply Låtar, 2023: Hall of fame - Nettelblad december 25, 2023 at 6:32 f m

  […] Låtar, 2023: Kill her freak out/Breathe (december). […]

  0
 • Reply Låtar, 2023: Into the fire - Nettelblad december 29, 2023 at 6:38 f m

  […] Låtar, 2023: Kill her freak out/Breathe (december). […]

  0
 • Leave a Reply