sånt som inte får plats i andra kategorier

Glimtar, december 2022

januari 21, 2023

järnvägsstationen falun

Snötäckta hus i Sunnersta, Uppsala

December händer på många platser.
I ett hus på landet mitt i mörkret med saffranskladdkaka och sällskapsspel. I poolen på ett spa med min vän för att fira min födelsedag. På en vietnamesisk restaurang där jag nästan blir tårögd för maten har varit så glädjelös för mig så länge och plötsligt bland friterade tofutärningar och koriander väcks något slumrande till liv.

December händer på Fyrishov där jag håller i ett födelsedagskalas för min elvaåring och nio andra och det är den sista lördagen före julafton och därför är bassängerna nästan tomma. Det kan vara så svårt att vara själv om alla beslut. Att veta om det ska bli bra. Att det är mitt ansvar om det inte blir det, och bara mitt.
Men den här kvällen blir det bra, hon är lycklig, vi doftar badhus.

December händer på psykakuten en natt när jag går jour.
Man kan känna sig så kompetent när adrenalinet pumpar om morgontimmarna, man kan känna sig som en sådan idiot när man vaknar efter dagssömn, uppfylld av eftertankens kranka blekhet.

December händer på tåg.
Jag och mina barn, när vi reser. Jag vill sitta med dem såhär så många gånger, i lugnet som kommer när allt är hoppackat, när vi är på väg.
Jag skulle så ofta vilja få vara på väg.

December händer i Falun hos barnens farmor och farfar, i doften av kyla i promenader i stjärnklar vinternatt kring gruvan, i att gå på samma platser där jag gått tiotusentals steg förut. December hänger i sovmorgnarna, i mellandagsskrivandet, december händer i mitt huvud.

December händer hemma hos mina föräldrar, i ett hus på landet utanför Uppsala där jag en gång skrev romaner om somrarna och jularna och undrade vilken plats jag skulle kunna skapa mig i den här världen.
Nu brer mina barn ut sig i sofforna när de spelar Roblox och hittar alldeles utmärkta platser i världen precis här och ingen annanstans. Här avslutas december, här avslutas året, detta oändliga år, detta år som var som att träna korta intervaller men på en maratondistans, detta år som dundrat genom mig som en hjärtklappning som aldrig tar slut, och kanske händer december på så många platser just därför: för att det är svårt att sänka farten när den väl är igång.

Men sedan tar året slut, axlarna sjunker, vi går ut i skogen.
Det är dags för ett annat tempo, det är dags för en annan tid.

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i övrigt-kategorin  och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Facebook.

 

+30

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Hannas krypin januari 21, 2023 at 9:36 f m

  Så fint beskrivet om din decembermänad.

  +1
 • Reply Ida januari 21, 2023 at 9:57 f m

  Fint!!

  +1
  • Reply Ulrika januari 21, 2023 at 10:21 f m

   tack, kul att du läser!!

   0
 • Reply Linnea januari 21, 2023 at 10:51 f m

  Började gråta av inlägget. December har varit så jobbigt och fint samtidigt. Kände igen mig i många delar

  +1
  • Reply Ulrika januari 21, 2023 at 11:47 f m

   Vad fint att få väcka en känsla, även om det låter tufft med det jobbiga. Hoppas det fina ska få fortsätta men det jobbiga lugna sig i det nya året! Tack för att du läser!

   0
 • Reply vad jag läste. december 2022 - Nettelblad januari 26, 2023 at 6:36 e m

  […] december läste jag en enda bok. Vad gjorde jag istället? Var på många platser, antar jag. Var så trött. Letade efter saker jag tappat bort, kanske i både bokstavlig och […]

  0
 • Reply Glimtar, juli 2023 - Nettelblad augusti 1, 2023 at 2:47 e m

  […] händer på många platser, precis som december. Men med en annan ton, ett annat slags […]

  0
 • Leave a Reply