sånt som inte får plats i andra kategorier

31.

december 2, 2023

 

Kanske är den viktigaste födelsedagspresenten den jag gav till mig själv. Att jag, ett par veckor innan jag fyllde 31, började skriva igen.
Skrev gjorde jag förstås på ett sätt hela tiden – jag skrev bloggen och andra enstaka skurar av annan text. Jag skrev ett sommarradioprat, jag skrev min novell. Men jag hade inte det som är att skriva på en roman. Att ha en daglig egen plats av ett skrivande jag inte kommer att visa för någon annan på långa tider ännu.

Det är att ge sig själv en riktning.
Varje morgon, 06.30-07.00, sitter jag vid mitt köksbord framför datorn, med utsikt över trädgårdens snödrivor, vinterns mörker som ska övergå i gryning. Värmeljusens låga fladdrar och jag har dagens första kopp kaffe bredvid mig och jag vaknar till liv med min text.
Det blir något, inte läsbart för andra men för mig. Jag vet att det viktigaste är att dyka upp. Om jag bara dyker upp, och skriver, kommer det att ta mig någonstans.
När jag reser mig för att börja koka morgongröten har jag redan färdats så långt, trots att dagen just börjat.

De finaste presenterna är de från barnen.
En stor låda med Fazers blå, ett par varma reflexvantar. Och frukost på sängen.
Och att de har ett annat lugn i sina ansikten, i sina rörelser. För ett år sedan var vi alla i den mest råa, nya sorg och i ett hem som, hur vackert det än var, inte var vårt.
Varje dag var att gå på glödande kol. En viss sorts närvaro i det, men man klarar inte att upprätthålla den så länge.

”Du fyller 31”, sa Storasystern till mig. ”Det är ändå väldigt stort, du ska vara stolt. Man kan ju säga att det är då du verkligen blir vuxen. Mellan 16-30 kan man säga att man är, liksom tonåring och sen lite äldre än tonåring men ändå, att man ska hitta sig själv, utforska sitt liv. Ja jag vet du skaffade lite barn och så när du var ung, så på vissa sätt var du vuxen då också, men NU när du är 31, och sen till 100, då är du ju verkligen vuxen kan man säga.”

Många år brukade jag försöka undvika att svara på hur gammal jag var, för jag var alltid så ung i relation till vad jag åstadkommit och frågorna om hur jag gjort det gjorde mig alltid besvärad. Jag ville berätta något om ojämnheten, om att det jag är bra på kommer med ett pris, att man ser prestationerna på ytan men mindre av svagheterna. Att jag gjort de saker jag gjort, för att det var vad jag ville och kunde göra. Att prestationer att lista på ett papper är överskattat jämfört med att inte slarva bort sina vantar och kunna skruva ihop möbler.
Jag ville så gärna göra alldeles vanliga saker, på ett alldeles vanligt sätt, men det blev som att ständigt köpa fel storlek på kläder för att man tycker man skulle vara en 36:a fast man är storlek 40. Det skaver, det sitter aldrig bra.

Senare insåg jag det finns folk som talar svävande om sin ålder för att de inte vill erkänna att de är äldre än när de var unga. Jag trodde det var något som bara skedde i amerikanska teveserier och kanske irländska tantsnuskromaner, men sedan upptäckte jag det även i verkligheten. Att man inte ska fråga om en kvinnas ålder, nu är det dags att fylla tjugofem igen, hoho.
Jag lovade mig själv att aldrig göra så.

Tänk att jag fick leva, att jag fick bli trettioett.
Att jag fick bli vuxen!
Tänk att få leva tio, trettio, femtio år till!
Vad skulle jag då få göra, av allt detta vuxna liv.

Tänk att skriva i tio, trettio, femtio år till!
Vad skulle jag då kunna formulera.

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i övrigt-kategorin  och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Facebook.
Mina texter bortom bloggen hittar du här.

 

+48

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Marika december 2, 2023 at 1:25 e m

  Exakt så! Min syster levde bara till 31. Jag fyllde 58 i somras. Tack för det liksom.

  +1
  • Reply Ulrika december 3, 2023 at 11:16 f m

   Jag beklagar att hon inte fick leva längre. Så ojämnt och orättvist det kan vara.

   0
 • Reply sardellen december 2, 2023 at 3:51 e m

  grattis på födelsedagen Ulrika!
  Det är så himla roligt att vara kompis med dig.

  +1
  • Reply Ulrika december 3, 2023 at 11:16 f m

   tack detsamma min favoritfisk!

   0
 • Reply Mikael Öhman december 2, 2023 at 10:51 e m

  Grattis!!

  +1
 • Reply Egenheter december 2, 2023 at 11:51 e m

  Tycker sms-konversationen med ditt barn är orimligt gullig! Stort grattis!

  +1
 • Leave a Reply