att skriva

Att skriva krönikor, del 4: Jobba med att skriva krönikor

september 5, 2020

Kaffekopp och skrivblock på café. Jobba med att skriva krönikor.

Detta är den fjärde och sista delen i min inläggsserie om att skriva krönikor. Den kommer att handla om hur du får dina krönikor publicerade och hur du kan få betalt för att skriva krönikor. De tidigare delarna i krönikeskolan hittar du här:

Hur får man sin krönika publicerad?

Du kanske har gått igenom alla delar av den här krönikeskolan och fått fram en färdig text. Eller så har du redan flera krönikor undansparade som du gärna skulle vilja att fler fick läsa. För att få någon annan att vilja publicera din krönika finns det två sätt att få uppdragsgivare att hitta till dig:

  • Hör av dig till alla som kan tänkas vara intresserade av dina krönikor.
  • Skaffa dig en egen plattform, till exempel en blogg, där du visar upp ditt skrivande och skaffar dig en målgrupp som tycker om att läsa vad du skriver.

Jag har använt mig av båda sätten för att få skrivuppdrag, och går igenom dem nedan.

 

skriver för hand med tekopp. Få jobb som krönikör.

Sälja in sin krönika till uppdragsgivare: lokal anknytning, branschkoppling eller fackkunskaper

Det finns många fler som vill skriva än vad det finns skrivjobb. Därför behöver du själv vara aktiv och höra av dig till tidningar, hemsidor, och liknande som du tror skulle vara intresserade av dina krönikor. Eftersom det finns så många som skriver är det bra att försöka hitta något som gör att du sticker ut och är extra lämpad att skriva för just den här uppdragsgivaren. Sådana saker kan vara:

  • Lokal anknytning – hör av dig till lokaltidningen
  • Koppling till ett visst utbildningsområde eller bransch – hör av dig till branschtidningar, studenttidningar eller liknande
  • Djupgående fackkunskaper i ett visst ämne – ta vara på dina kunskaper om SEO, ekonomi, språk eller vad som nu är din grej och som du skulle kunna berätta om för en nischad tidskrift eller hemsida inom området

Jag har använt mig av alla dessa exempel under åren jag skrev krönikor. Jag kontaktade själv lokaltidningarna i Umeå och fick då frilansuppdrag att skriva krönikor för Folkbladet Västerbotten. (Lokal anknytning). När jag var läkarstudent kontaktade jag Läkartidningen och bad att få skriva krönikor för dem, något jag sedan fortsatte med i många år och som blev både ett av mina bäst betalda och mest lästa krönikörsjobb. (Koppling till utbildningsområde/bransch). När Folkbladet Västerbotten hörde av sig och undrade om jag kunde skriva krönikor med mer renodlad kulturinriktning, visste jag att jag är påläst och intresserad av böcker och berättande, och började skriva krönikor om litteratur. (Fackkunskaper i ett visst ämne.)

Skriva för hand och dricka te. Få jobb som krönikör.

Få uppdragsgivare att komma till dig: skapa en egen plattform för ditt skrivande

Du kan också jobba med att visa upp ditt skrivande så att andra blir sugna på att höra av sig till dig med skrivjobb, exempelvis krönikörsjobb. Fördelen med det är att du då blir kontaktad av folk som vill ha just dig och din stil. Har du en stor mängd följare som är intresserade av ditt skrivande påverkar det förstås också arvodet du kan förhandla fram för dina krönikor, eftersom du kan bidra med ett mervärde utöver själva texten. Du kanske kan locka läsare till en tidning eller hemsida genom att dina följare vill läsa vad du skriver.  Nackdelen är förstås att det är svårt, och obetalt, att bygga upp den sortens plattform för ditt skrivande.

Ur mitt perspektiv är bloggen ett av de bästa sätten att visa upp sin talang för skrivande. Det är den plattform där berättande och ord är centrala och tar plats. Det är också en plattform som ofta rätt naturligt rankar högt på Google, och ännu mer om du jobbar aktivt med det som kallas SEO eller sökmotoroptimering. Det innebär i korthet att använda strategier som gör att det material du skapar hittas av Google, och alltså kan hittas av personer som inte känner till dig men googlar efter ett visst ämne. (För att lära sig mer om SEO tipsar jag varmt om Jennifer Sandströms SEO-kurs som jag gick i somras, de kunskaperna har gjort massor för min bloggtrafik. Sista anmälningsdatum för höstomgången snart!)

När jag började jobba mer aktivt med innehållet på min blogg tänkte jag att det skulle vara ett sätt att visa upp mitt skrivande och skaffa läsare som tyckte om det. Dels för att kunna få krönikejobb, dels för att öka chansen att få ge ut skönlitterära texter. Nu när bloggen har växt ser jag den absolut som en styrka i de sammanhangen, men framförallt har jag upptäckt hur roligt det litterära bloggandet är i sig självt, att få skriva långt och berättande och personligt i en form som är fri och som har potential att nå många. Men mer om det i ett annat inlägg.

Jag fick mitt uppdrag som krönikör och senare bokrecensent i lokaltidningen Nya Åland via bloggen. Naturligtvis spelade den lokala anknytningen stor roll här, men det var bloggtexterna som väckte intresset och visade att jag kan skriva.

Tangentbord, anteckningsbok, kaffekopp. Jobba som krönikör.

Hur mycket ska man ta betalt för sin krönika?

Det är svårt att ta betalt för text. Länge kämpar man för att över huvud taget bli publicerad, och det finns många uppdragsgivare som inte erbjuder någon ersättning. Min ståndpunkt är att en kommersiell arbetsgivare alltid ska ersätta dig på något sätt för din text. De tjänar ju pengar på din text. Vill man skriva gratis för att få erfarenhet tycker jag att man i så fall ska göra det för sådant som görs ickekommersiellt – typ en kårtidning, en hemsida man gör ihop med sina kompisar, sin egen blogg.

Hur mycket kan man och ska man ta betalt? Först och främst måste man veta om man får pengarna som lön, eller om jobbet ska ske på faktura. Det innebär nämligen olika ersättning efter att jobbet är utfört. Det är vanligt att ta betalt på faktura och då kan man räkna att ungefär hälften dras i skatter och avgifter. Jag har under åren fakturerat mellan 1000-3000 kronor för krönikor som är 3000 tecken långa, och 6500 kronor en gång för en krönika på 5000 tecken som dessutom skulle skrivas med kort deadline. Se inte det som ett facit för hur mycket du ska ta betalt, men som ett exempel av många. Jag tror det bästa sättet att få upp ersättningar är att jämföra villkor och erbjudanden sinsemellan.

Här är journalistförbundets frilansrekommendation.

 

Få jobb som krönikör. kvinna skriver på laptop.

Det här var det sista inlägget i min serie om att skriva krönikor. Om du har gillat den här guiden får du gärna lämna en kommentar och berätta det, eller dela så att fler kan läsa. Vill du hänga med mer i mitt skrivande –  följ min Facebooksida eller följ den här bloggen på Bloglovin. Tack för att du har läst!

Alla inlägg i min krönikeskola:

Fler inlägg om att skriva:

Och mina bästa inlägg i alla kategorier hittar du här!

Psst! Alla bilder i det här inlägget kommer från Unsplash. Klicka på bilden för att komma till fotografen.

 

0

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Att skriva krönikor, del 1: Idéer och ämnen - Nettelblad september 5, 2020 at 12:44 e m

    […] Att skriva krönikor, del 4: Jobba med att skriva krönikor […]

    0
  • Reply Söndagsplock vecka 37 - Nettelblad september 13, 2020 at 4:24 e m

    […] att skriva krönikor för ett par år sedan. Nu har jag gått igenom och uppdaterat alla inlägg (och skrivit den fjärde och sista delen som jag inte skrev då, om att jobba med att skriva kröniko… Tanken var att sökmotoroptimera inläggen, och det har jag gjort, men framförallt har jag gjort […]

    0
  • Reply Vad är berättande bloggande? - Nettelblad september 16, 2020 at 8:50 f m

    […] roll för möjligheten till andra skrivuppdrag. Som jag nämner i det här inlägget om att jobba med att skriva krönikor har jag till exempel fått krönikörsjobb tack vare bloggen. För den skrivande personen kan […]

    0
  • Reply Jobblistan - Nettelblad februari 26, 2022 at 10:27 f m

    […] Att skriva krönikor, del 4: Jobba med att skriva krönikor. […]

    0
  • Leave a Reply