tips

Söndagsplock vecka 37

september 13, 2020

Tre barn på skogsutflykt

Söndag igen, och idag är en sådan där sällsynt dag när många av de saker som ger mig lycka händer samtidigt, förstärker varandra, en sällsamhet i upplevelserna. En hög och klar dag, luften sval men solen värmen, himlen skarp och blå. Vi har ätit både frukost och lunch i skogen. Sus i knotiga tallars barr, doft av blåbärsris, att sitta uppflugen på en sten medan barnen bygger koja och jag läser bok och dricker termoskaffe och planerar blogginlägg. Och sedan komma hem, och klockan är typ ingenting eftersom vi var ute så tidigt, och barnen som fått springa av sig fortfarande kvar i samma mindset, lugnt pysslande med egna saker. Så att samma läge uppstår som jag skrev om här, den underbara sortens samvaro när vi både är tillsammans och försjunkna i vårt eget. (Och kanske säger det något att det är tre månader jag skrev om det sist, att det inte händer så ofta, men när det händer är det stort, och fyllt av hoppet om att tiden borde göra att det händer mer och mer.)

Nå. Vidare till tipsen.

Ett podcastavsnitt: P1 dokumentär – Svininfluensan och konsten att vaccinera en hel befolkning

Det här minns jag av svininfluensapandemin 2009: att det ordnades tider för alla elever på min gymnasieskola för att vaccinera sig, men att jag skulle skriva nationella prov dagen efter och jag ville inte riskera att mitt resultat skulle påverkas av feber eller någon annan vanlig vaccinreaktion. Så jag bara struntade i det, så där som man kan prioritera när man är sjutton, och tänkte någon gång på det senare som man kan tänka på små svindlande saker, att tänk om slumpen gjort att jag gått dit istället och tänk om slumpen gjort att jag var en av de som drabbades av narkolepsi av vaccinet och vad hade min tillvaro varit då, jämfört med nu.
Så kan man tänka, men det är ju en ganska grund kunskap från ett ämne som borde kunna vara större och intressantare, framförallt nu. Om en annan pandemi, också den kopplad till djurhållning och zoonoser. Med likheter och skillnader mot situationen vi är i nu. Därför tyckte jag det var intressant att lyssna på den här P1-dokumentären om svininfluensan, som är en repris från 2010. Bildande, och trivsamt på något sätt att hoppa tillbaka till en tid som inte är nu och jämföra den med det som är nu.

Allt ett under Juha Itkonen

En bok: Allt ett under Juha Itkonen

Juha Itkonen är enligt baksidestexten är en av de stora finskspråkiga nutida författarna. Dem kan jag inte mycket om, nu kan jag lite mer. I Allt ett under skriver i alla fall Itkonen autofiktivt och inkännande om föräldrablivandets skörhet. Först i berättelsen om en graviditet som går förlorad, sedan om att få för tidigt födda tvillingar. Det är text som flyter väl, språket är lätt trots det tunga ämnet. Förankringen i vardag, hur vardagen med de tidigare barnen existerar så påtagligt och normalt trots detta stora överväldigande föräldrarna är mitt i, är skickligt berättad. Jag har inte hunnit igenom hela boken än, men uppskattar den så långt. Dessutom intressant att få läsa den här typen av berättelsen ur en pappas perspektiv, den som står vid sidan av de kroppsliga skeendena men som ändå sörjer. Det har jag inte läst förut.

Tre barn i skogen, svartvitt

En låt: Flow av Crooked colours

Hörde Flow av Crooked Colours en gång och sedan var den på repeat hela dagen. Melankoliskt med en touche av desperation, det är precis som jag vill ha det. Bara deppigt duger inte, det måste finnas nåt slags kraft och rörelse i det. Perfekt höstlyssning, bra skrivlåt, påminner mig i sina bästa delar lite om mitt favoritband Alt-J. Skapade direkt en spellista för att lägga låtar med liknande stämning i, men sedan blev det liksom bara den här låten på repeat hela dagen. Men ska fylla på snart, så behöver ni nåt mörkt som känns för sena höstkvällar rekommenderar jag: Melankolins magi.

kvinna går i solnedgång

Ett blogginlägg (nå, flera): Guide till att skriva krönikor

Ja den här veckan kommer jag faktiskt inte länka till någon annan än mig själv. Ni som varit med länge vet ju att jag skrev en guide om att skriva krönikor för ett par år sedan. Nu har jag gått igenom och uppdaterat alla inlägg (och skrivit den fjärde och sista delen som jag inte skrev då, om att jobba med att skriva krönikor.)
Tanken var att sökmotoroptimera inläggen, och det har jag gjort, men framförallt har jag gjort dem så sjukt mycket bättre. De tidigare inläggen var fyllda av min egen självmedvetenhet, ängslighet, oro inför vad jag har att säga kring ämnet. De var dessutom inte så pedagogiskt strukturerade och skrivövningarna kunde förbättras. Nu har jag försökt tänka på den som ska använda inläggen istället för att tänka på mig själv. Förklara och ge exempel, strukturera och ge övningar. Jag vet ju att ni är många läsare som skriver själva, och förhoppningen är att det ska finnas tips i de här inläggen som man har nytta av i allt skrivande, inte bara krönikor. In och läs:

Klart slut, trevlig söndag!

 

*

Sugen på att läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. Och här hittar du alla tidigare söndagsplock.
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg!

 

0

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Hannas krypin september 13, 2020 at 10:29 e m

  Det jag kommer ihåg från svininfluensan var att jag blev tvingad att vaccinera mig av en kollega och att det var extremt “hypat” alltihop. Det var inte fler i hela världen som dog av svininfluensan jämfört med vanliga influensan.

  0
 • Reply Söndagsplock vecka 38 - Nettelblad september 20, 2020 at 8:43 e m

  […] med en naturlig, helt ickeposerande och avslappnad bild på mig där jag sitter i skogen och läser förra veckans boktips. (Den har fortsatt leverera, för övrigt, recension kommer så småningom). Idag var den sortens […]

  0
 • Reply Bokrecension: Allt ett under av Juha Itkonen - Nettelblad oktober 5, 2020 at 7:01 f m

  […] här gången handlar det om Juha Itkonens nyutkomna Allt ett under, som jag nämnde som hastigast här. Juha Itkonen är en finskspråkig författare som gett ut ett flertal böcker, bland annat Låt […]

  0
 • Leave a Reply