att skriva

Vad är berättande bloggande?

september 16, 2020
Ung kvinna vid dator, bloggar

(Bild från Unsplash)

Vad är en berättande blogg?

Jag behövde ett namn för det jag gör, så jag skapade ett. Allt blir lättare för mig med ett koncept. Skrivandet är inget undantag.
Jag tänker att det finns ju livsstilsbloggar, och modebloggar, och träningsbloggar, och DIY-bloggar, och matlagningsbloggar. Och den här sortens bloggande, det autofiktiva där orden utgör huvudrollen, där livsberättelser får ta plats, det är berättelsebloggar eller berättande bloggar. Inläggen som små krönikor eller kapitel ur en roman. I den berättande bloggen är man inte rädd för långa texter. Men man jobbar med att de ska ge en stämning, en berättelse, att läsa bloggen ska vara som att läsa en bok eller noveller, att få försjunka i någons värld ett slag. Precis som med romaner finns det lika många stilar som det finns skribenter.

Varför ska man skriva en berättande blogg?

Ska man skriva en berättande blogg? Nja, det vet jag inte om man ska. Livet är fyllt av måsten och knappast är ett av dem att skriva den här sortens blogg. Men om man tycker om att skriva, då kan det vara otroligt roligt.
För mig innebär bloggen en plats där jag kontinuerligt får utlopp för mitt kreativa skrivande. Det gör att mitt skrivande blir bättre, eftersom jag ägnar mig åt det så regelbundet.
Det innebär också att jag har en plats där andra ser och läser mitt skrivande. Sådant spelar förstås roll för möjligheten till andra skrivuppdrag. Som jag nämner i det här inlägget om att jobba med att skriva krönikor har jag till exempel fått krönikörsjobb tack vare bloggen.
För den skrivande personen kan alltså en berättande blogg innebära ett sätt att få utlopp för sitt skrivbehov, men också att nå ut med sitt skrivande och få chansen att ägna sig mer åt det.

Hur skriver man en berättande blogg?

Jag tänker att grunden är att vilja berätta, och använda språket. Sedan finns det lika många vägar till mål, lika många sätt att göra det på, som det finns att till exempel skriva en roman.
Jag tänker också såhär: en träningsblogg kan handla huvudsakligen om träning, men också om bloggarens privatliv eller om kost. På samma sätt tänker jag att en berättande blogg kännetecknas av att språk och ton och ord får ta plats, att berättandet är viktigt. Men att det också, precis som i den här bloggen, kan finnas andra ben: böcker, skrivande, guider och så vidare. Men kärnan, åtminstone för mig, är orden.
Mer specifikt hur just jag tänker när jag skapar mina blogginlägg kommer jag att skriva om i ett senare inlägg. Så länge kan du ha nytta av mina inlägg kring krönikor, som berör sådant man har nytta av även när man skriver blogginlägg eller andra texter:

Blir du intresserad av att själv blogga och låta skrivandet ta plats? För själva den tekniska biten och att komma igång med din blogg rekommenderar jag det här inlägget om att börja blogga hos Jennifer Sandström.
Och sen när du är igång kommenterar du väl här? Så att vi hittar varandra.

Dator med levande ljus vid fönster, skriva.

Bild från Flora Wiström.

Exempel på berättande bloggar

Jag gör sällan listor över bloggar jag läser, för jag är alltid rädd att glömma någon. Jag läser otroligt mycket bloggar inom olika genrer och jag är ganska vimsig. Men här är några exempel på bloggar jag läser med bra språk, ett driv i berättandet, en tydlig ton och liksom något litterärt i inläggen. Ingen av de här bloggarna kallar sig ju ”berättande blogg”, det är en term jag uppfann nyss. Men detta är i alla fall en länklista med några bloggare som jag tycker använder bloggen som medium för att låta orden ta plats på ett väldigt snyggt sätt. För mer bloggtips rekommenderar jag att ni kikar i mina söndagsplock, där jag tipsar om en blogg eller ett blogginlägg varje vecka.

– Flora Wiström

Bloggare sedan massa år som gett ut två romaner, och som verkligen låter författarådran ta plats också i blogginläggen, särskilt nu när hon gått ned till färre inlägg per vecka. Ögonblicksbilder och stämningar, skrivande och böcker, hela tiden med en känsla för språket och ordens stämningsskapande.

– Linnea Brännström

Begåvat och sinnligt skrivande från Umeå som jag tipsat om många gånger.  Här kan vi röra oss från ämnen som ursprung och adoption till ögonblicksbilder från Umeälvens strand eller i en norrländsk stuga. Alltid med känsla för både språk och textens dramaturgi och driv.

– Sardellen

Underbara K. skriver roligt och vackert, långt och fängslande om livet som underläkare i Köpenhamn, om män och äventyr, om längtan och sömnlöshet, om skrivande och böcker. Imponeras av folk som kan vara både roliga och berörande på samma gång, som kan upprätthålla ett självironiskt driv utan att tappa en djupare kärna.

– Meyer

Elsa Meyer skriver explosivt och vilt. Det är ungdom och längtan, den där andlösa precis-in-i-vuxenlivskänslan av att vad som helst kan hända, som när man blåser upp en tuggummibubbla för att se hur stor den kan bli innan den spricker. Här är det drag, och ord som griper tag.

– Äntligen Vilse

Katarina Wohlfart skriver en reseblogg, men nog kvalar den in också som berättande blogg. Coronapandemin har blivit ett utmärkt exempel på att jag inte är här för resorna, jag är här för berättandet, för jag är lika intresserad som alltid oavsett om Katarina berättar om att ta sig till andra delar av världen eller om ögonblicksbilder från sin balkong eller en timmes färd med bilen för att köpa krukväxter. Utsökt närvaro i texterna och ett öga för små detaljer. Här hittar man även bra boktips titt som tätt. Bra inspiration i hur man kan sökmotoroptimera bloggtext utan att tappa sin unika ton.

– Libertin

Libertin är det berättande bloggandets klassiker. Blivit tipsad om denna många gånger under åren, alltid med beskrivningen ”det är som att läsa en bok, fast det är en blogg”. Välskrivet i kort format, det är inlägg man alltid har tid för och som alltid lämnar en lite mer litterärt inspirerad än vad man var innan läsningen.

– Fire and Joy

Australiensiska fotografen och kreatören Nirrimi Hakansson är också någon som skrivit berättande blogg sedan urminnes tider. Tyvärr inte lika mycket länge, men i arkivet finns massor av inlägg av långt och mycket och litterärt, text som får ta plats (och fantastiska bilder). Finns nu mest på Instagram, då också med mycket text, men jag saknar blogginläggen, de hade något särskilt och har inspirerat mig mycket i hur man kan använda bloggformatet för att förmedla historier.

Ulrika Nettelblad skriver bok på balkongen

Men är inte bloggen död?

Nä.
Men den är annorlunda än vad den en gång var. För det korta, hastiga, och utan behovet av många ord finns helt andra platser.
Men för att skapa ett digitalt berättande, som ordens sociala medium, är den oslagbar.
Inte är bloggen död.
Titta, här är den ju, och den lever.

 

*

Läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg.

+3

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Katarina september 16, 2020 at 9:44 f m

  Fantastiskt inlägg! Jag var dessutom med. Så tacksam. Så intressant när det en gör sätts i ett sammanhang och bara ”ja det är ju det jag gör”. Ibland ser man inte sammanhanget själv.

  Önskar också att jag bloggade mer men vill också hellre ha bra kvalité än massor.

  0
  • Reply Ulrika september 17, 2020 at 1:05 e m

   Vad glad jag blir att du gillar det, och att det väcker något som liksom känns som ett rimligt sammanhang. Kreativt skapande går ju att tänka kring och uppleva på så många sätt, så det är ju inte alls säker att min tolkning stämmer överens med någon annans vision eller tankar kring vad det är man har skapat. Och jag håller med, hellre kvalitet och sällan än massor bara för att! Då blir man som läsare desto gladare när det kommer något att njuta av.

   0
 • Reply Cathinka september 16, 2020 at 3:09 e m

  Tack för många tips om, för mig helt nya, bloggar där orden och berättandet får ta plats. Nu har jag något att grotta ner mig i.
  Och också tack för din lärorika serie om krönikor. Mycket inspirerande.

  0
  • Reply Ulrika september 17, 2020 at 1:06 e m

   Vad kul att du gillar! Hoppas du ska trivas bland dessa skickliga skribenter. Och kul att du gillar krönikeinläggen!

   0
 • Reply Mirjam september 17, 2020 at 9:26 f m

  SÅ bra inlägg! Och jag gillar verkligen konceptet berättande blogg. Har ju själv ofta känt att min blogg hamnar någonstans i gränslandet och tänkt att jag behöver en tydligare nisch. Men du sätter ord på vad jag vill få fram i min blogg också.

  0
  • Reply Ulrika september 17, 2020 at 1:09 e m

   Vad glad jag blir att du gillar det! Tycker det ofta är svårt att hitta balansen när man rpatar om sånt här – alla behöver ju inte ha en nisch, allt måste inte vara i en viss form eller system. Men tänker att det finns många som skulle trivas och känna sig nöjda med att skriva en ”berättande blogg” som liksom får ett roligare bloggande av att hitta ett sammanhang att sätta bloggen i. Också lättare då att hitta andra som skriver något liknande. Också ett sätt att kunna prata om sitt bloggskrivande med mer tyngd. ”Jag skriver en berättande blogg – jaha, du vet inte vad det är? Jomen det är en blogg som liksom är litterär i stilen, man skriver inlägg som..” och så vidare. Om man nu stöter på någon som ba ”blogg, skriver du om mode eller” och vill ha ett svar. 🙂

   0
 • Reply sardellen september 20, 2020 at 2:43 e m

  Så spännande och välformulerad inringning av en rådande strömning Ulrika! Och tusen tack för att omnämnas i samma sammanhang som de här andra fantastiska skribenterna.

  0
 • Reply helgen – s a r d e l l e n september 20, 2020 at 9:56 e m

  […] vill avsluta med att tipsa om ett inlägg hos min favorit Ulrika om ”berättande bloggande”. Intressant inlägg med ansatsen att ringa in en del av internet-skrivande där hon placerar […]

  0
 • Reply Flora september 21, 2020 at 10:43 f m

  Tack, vad glad jag blir! Uppskattar alltid dina kommentarer och tycker att du har en fin syn på vad en blogg kan vara. Kram från mig!

  0
  • Reply Ulrika september 21, 2020 at 11:08 f m

   Tack för allt fint och inspirerande material du skapar!

   0
 • Reply Hanna Marie september 21, 2020 at 2:29 e m

  Ulrika, det är så spännande att se hur du använder din blogg. Du har verkligen hittat din röst och ditt sätt i ett annars hyfsat standardiserat format.

  0
  • Reply Ulrika september 21, 2020 at 4:59 e m

   Så kul att höra, blir jätteglad! Och vilken snygg portfolio du skaffat! <3

   0
 • Reply Neali september 28, 2020 at 10:10 e m

  HEJ!
  Jag hr precis hittat hit till din blogg och är så glad för det!
  Tack för din fina blogg & bloggtips, precis vad jag har längtat efter att läsa… känns också som att vi delar syn på vad en blogg skulle kunna vara… en plats där orden har huvudrollen!

  0
  • Reply Ulrika september 29, 2020 at 6:45 e m

   Välkommen hit och vad kul och spännande med någon som vill använda sin blogg på samma sätt!

   0
 • Reply Linnea oktober 5, 2020 at 4:13 e m

  Tusen tack för länken, Ulrika. Jag blir så glad över att du konsekvent skriver om bloggande och om bloggar du tycker om.

  Och du vet ju hur mycket jag tycker om ditt skrivande och din blogg sedan tidigare. Men jag säger det igen! Det tåls att upprepas.

  0
 • Reply att hinna skriva en bok. rent praktiskt. - Nettelblad oktober 20, 2020 at 10:45 e m

  […] Det kom en fråga! Här kommer ett svar. Frågan kommer från Sardellen. (Underbara Sardellen, vars blogg jag älskar, men det vet ni ju sen förut.) […]

  0
 • Reply Rolf november 2, 2020 at 10:30 f m

  Instämmer. Berättande blogg. Det är vad jag också vill.

  0
  • Reply Ulrika november 4, 2020 at 10:10 f m

   Vad kul! Ett så himla roligt sätt att blogga på, och härligt att läsa, tycker jag.

   0
 • Reply Vardagsmaten - Nettelblad juni 25, 2021 at 11:34 e m

  […] hit till Justwannahavefun, Chipstillfrukost. Ni vet ju att jag älskar alla bloggar som kan konsten att berätta en historia. Och det gör Emelie verkligen, till exempel i det här inlägget som handlar lika mycket om […]

  0
 • Reply Lyssna, läsa, laga - Nettelblad april 2, 2023 at 2:19 e m

  […] när jag började hitta vidare i vad jag ville göra av den här bloggen och kallade det för berättande bloggande. Vi är många som skriver den här sortens bloggar nu och ser dem växa, det är så roligt och […]

  0
 • Leave a Reply