sånt jag läser

Bokrecension: Allt ett under av Juha Itkonen

oktober 5, 2020

Allt ett under Juha Itkonen

Allt ett under av Juha Itkonen – en bok om svåra graviditeter och livsbeslut

Nu är det åter dags för en längre bokrecension. Den här gången handlar det om Juha Itkonens nyutkomna Allt ett under, som jag nämnde som hastigast här. Juha Itkonen är en finskspråkig författare som gett ut ett flertal böcker, bland annat Låt mig älska mer som getts ut också på svenska. Det här är berättelsen om svåra händelser som drabbade Itkonen och hans hustru när de bestämde sig för att skaffa ett tredje barn. En alldeles för tidig vattenavgång ställer honom och hans hustru inför valet att genomgå en sen abort eller inte. Ett år senare står de istället inför utmaningen det innebar att ha ett tvillingpar födda vecka 26.

Jag tänker att det här kan vara en bok som kan vara både välgörande och fruktansvärd att läsa om man själv har liknande erfarenheter, eller står inför liknande svåra beslut. Jag har själv inte den här typen av erfarenheter, det närmaste jag har kommit är komplikationerna när Habanero föddes, och även om det någonstans ruskade om mig och påminde mig om livets skörhet och min egen dödlighet så gick det ju väldigt bra. Det går inte att jämföra med att behöva besluta kring att abortera ett barn på grund av risken att det ska leva ett svårt sjukt liv, eller att inte veta om ens nyfödda bebisar kommer att överleva.

Det är en bok som är skriven med en enkel klarhet, lättläst och vardagligt, sårbart. Är man i en sådan här svår situation och vill få ta del av någon annans upplevelser är den mjuk och fin att läsa. Men ibland vill man ju bara läsa om något helt annat än det mörka man befinner sig i, och då tror jag inte man ska läsa den här boken just nu om man går igenom liknande händelser själv.

Enkel vardaglighet mitt i det mörka

Men som sagt. Det här är en bok som är vardaglig och rak i sitt språk. Jag kan tänka mig få sätt att skriva som bättre passar det Itkonen vill berätta om. Det alldeles alldagliga, vardagliga och enkla i det här berättande gör att boken griper tag på ett sätt den inte hade kunnat göra om sidorna flödat av ångest. De mörka händelser som skildras är i sig så starka att språkliga krumbukter inte behövs, hade de funnits där hade likom det smärtsamma blivit så starkt att man inte orkade ta in. Istället är det en text som är lätt att vara närarande i, ta in varje del av mörker och ljus. Med klarhet och skörhet förmedlar Itkonen den där blandningen vi är i när livet krisar. Det alldeles vanliga med fotbollsträningar och dagislämningar och handla mat i snabbköpet, fast det känns som att hela världen borde stå stilla, som att allting borde upphöra mitt i detta krisartade.

Manligt perspektiv kring svåra graviditeter

Många gånger är detta också en bok om att stå utanför. Att vara en del av skeendet, men ändå inte. Itkonen berättar om hur det är att stå utanför när ens gravida hustru går igenom graviditetskomplikationer, hur svårt det kan vara att hitta balansen i att stötta men samtidigt också vara delaktig i de beslut som måste fattas, och hur ansträngande det kan bli för relationen. Jag uppskattar särskilt med vilken sårbarhet och öppenhet han skildrar det egna agerandet. Det är lätta att som läsare ömma för både författaren och hans hustru, att förstå bådas perspektiv och frustration. Det kräver distans och skicklighet att kunna skildra egna svåra livshändelser på ett sådant sätt, och det är ömsint genomfört.

Lätt språk som flyter sömlöst

Trots sina tunga ämnen är Allt ett under en lätt bok att läsa. Berörande och tankeväckande, naturligtvis, den dröjer sig kvar, men rent språkligt. Läsningen går snabbt, språket flyter, det finns liksom inget i texten som hakar upp sig. Om man är i ett skede i livet där själva ämnet känns okej att läsa om är det därför en bok som kan passar bra i mellanrummen som jag skrivit om i mitt inlägg om hur man hinner läsa böcker. En fin bok att sträckläsa för att komma igång med läsningen igen för den som är beredd på att bli berörd, och förundras.

*

Vill du läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg.

 

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply