tips

Snälla saker

juli 26, 2023

sjön Runn i Falun
Julis sista dagar. Ute finns regn och åskväder, ute finns stilla solnedgångskvällar. Inne finns den sista stora uppladdningen inför att packa alla mina saker, lämna huset vi hyrt ett år och åka över havet till Åland igen. Men inte riktigt än. Än finns det Sverigesommar att leva genom.

Det är viktigt med snälla saker, filtar av goda intryck att svepa in sig i. Det är viktigt för långa somrar med barn men säkert för andra saker också. Livet är inte så jävla lätt alla gånger, det vet vi väl allihopa. Men man kan bädda in det i mjuka glada saker som lämnar mindre tid för att grubbla.
Här är tre tips på den sortens saker.

logotyp för sentimental in the city podcast

Podcasten Sentimental in the city.
Författarna och hardcore Sex-and-the-city-fansen Caroline O’Donoghue och Dolly Alderton (som skrev underbara Everything I know about love) ser om Sex and the city, en säsong i taget, och diskuterar den.
I det samtalet rör de sig vitt och brett: de talar om berättande och teman i serien, de talar om kvinnlig vänskap och förändringar den genomgår i olika skeden i livet, de talar om att skriva om sitt eget liv. Och så skrattar de ibland så de snarkar till. Fnissigt, mysigt och oupphörligt intressant. Som klyschan alla poddar strävade efter att vara ett tag: att få känna sig som den tredje kompisen i samtalet. Här känns det verkligen så: som att ta en lång promenad med en kompis som blir längre och längre än vad man tänkt för att man bara måste prata om en sak till.

pip larssons svt öppet arkiv

Pip-Larssons på SVT Öppet arkiv. 

Varm tv-serie som handlar om sexbarnsfamiljen Larsson som i slutet av 40-talet ger sig ut i landet med häst och vagn för att sälja kastruller för att lösa sin ekonomiskt prekära situation och bostadslöshet.
Knäppt, spännande och roligt. Lyckas med att vara underhållande för flera åldrar – det här tittade vi på hela familjen och både jag och barnen älskade det. Under den skojiga ytan är det här riktigt fint berättarhantverk. En påminnelse om hur välgjorda karaktärer bidrar till att hålla en berättelse spännande på flera nivåer. Här finns en klassisk ramberättelse med frågan om hur det ska gå med familjen Larssons ekonomi (och en bit in även med en viss frimärkssamling…) men parallellt med detta undrar vi hur det ska gå i berättelsens avgörande relationer – kärleksrelationer, relationen mellan förälder och barn, mellan syskon. Notera dessutom hur varje person familjen träffar under sin resa får ett eget sätt och utmärkande drag – som barnmorskan som är så nervös inför sin första förlossning. Och observera hur olika de äldre kvinnorna är i berättelsen! Här är ingen stereotyp ”gammal tant”, här har varje gestalt en egen personlighet och eget mål och mening. Man kan lära sig mycket om konsten att skriva härifrån, om man inte bara vill bli underhållen.


Hemmaträning med Mady Morrison.

Röra sig är ju skönt och bra. Att göra det hemma är inte så dumt. Mady Morrison har en indie-vibe på sina hemmaträningspass som skiljer sig från andra pass jag hittat på youtube. Musiken känns lugn fast träningen blir intensiv. Rörelserna som yoga eller balett, man känner sig elegant och värdig. Träning som inte känns som om man är i mililtären och ska underkuvas i förnedring, utan som om man bara råkade dyka upp och skulle göra några snygga rörelser och de förvisso var sjukt krävande, men allt var stillsamt och vänligt. Varvar hennes överkroppspass och hennes underkroppspass och känner kroppen orka bättre. Plus för att uppvärmning och stretch är inkluderat!

Over and out. Vi hörs en annan dag!

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i tips-kategorin  och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Facebook.

 

+29

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Hanna juli 26, 2023 at 7:57 e m

  Pip-Larssons! Jävlar vilken pärla!

  0
 • Reply Ida juli 26, 2023 at 9:04 e m

  Tack för träningstips! Behöver så många just nu……..

  0
 • Reply Kommentarer - Nettelblad oktober 3, 2023 at 8:11 e m

  […] snälla saker. filtar av goda intryck att svepa in sig i. […]

  0
 • Leave a Reply