familj

Händelsernas centrum

juni 10, 2021

Jag tycker om att passera obemärkt. Röra mig utanför hemmet som den som iakttar, inte den som iakttas. Vara ifred bland folk. Se världen utan att världen ser mig.
Att vara förälder till en Habaneroflicka innebär att träna på en annan sorts varande. Mitt i blickfånget, volymen på max, placerad där ingen kan undgå att se en.

Så därför är vi plötsligt här, på gräsmattan intill en vägkorsning, i sommarkvällen. Jag och Habanero. Jag och denna lilla femåring, liten i kroppen, enorm i orden. Jag står, hon sitter. Jag är tyst, hon skriker:
“FUCK MITT LIV FÖR FAN! Hör du det? Kalla HEM henne! Kalla hem henne NU!”

Fem år, snart sex, och minst. Storasyskonen cyklar i kvällen till kompisar. Detta fria cykelliv där man rör sig runt i kvarteren, hittar en vän, hittar en ny. Packar kudde och tandborste, sover över.
Kvar blir den som ännu inte får ta sig till kompis själv. Den som ännu inte får sova över hos kompis själv. Den som alltid får höra att hon är för liten. Alltid får vänta när någon större redan får.

Så vi promenerade några hundra meter för att ringa på hos en kompis, fråga om hon kunde leka. Det skulle gå snabbt. Vi skulle vara hemma igen i ett nafs. Men nu är vi här istället, i gräset, på den plats i grannskapet där man syns som bäst. Bilar passerar. Grannar susar nedför backen på sina elsparkcyklar och hälsar. En mamma kommer ut i en trädgård, vinkar till mig och ropar: KÄMPA!

“Kalla hem henne”, säger Habanero, “det är vad jag säger. För att annars är det ORÄTTFIS.”
För Storasystern ska sova hos en vän inatt. Storasystern som alltid får, Storasystern som andas flärd och stora vida världen, Storasystern som har allt som är nio och ett halvt, så mycket mer än usla fem snart sex.
Och därför borde kallas hem. Så att alla har det lika illa. För den här orättfisen, den stinker.

Solens bedövande hetta, klistrig svett i nacken, här i gatukorsningen får jag glömma att passera obemärkt, här får jag blanda hårt och mjukt.
Jag hotar med att jag aldrig kommer att gå med henne till en vän igen. Jag mutar med att säga att vi kan gå hem och se på film. Jag hotar med att hennes bror – som är ensam hemma en stund och plaskar i en uppblåsbar bebispool vi dragit fram i trädgården – kanske drunknar när han lämnas obevakad så länge. (Den som vill ifrågasätta lämpligheten i uttalandet kan först prova att vara mamma till en Habaneroflicka, och sedan uttala sig igen).
“Ursäkta mig men får jag säga en sak”, säger Habanero, “men en stor pojke kan INTE drunkna i en liten bebispool.”
Och det är förvisso helt sant att vattnet i den där poolen når honom max till knäna när han står upp, möjligen skulle en vattenpöl utgöra ungefär samma grad av hot.
Men:
“Du är för liten för att förstå precis hur pooler och sånt funkar”, säger jag, klamrar mig desperat fast i det maktmedel jag har: att jag är äldre än hon.
Kalla hem henne“, väser Habanero till svar.

Sedan räddas vi av en katt. En välvårdad liten en, med halsband och prydlighet, som kommer och gosar med Habanero, hon börjar lugna ned sig, jag tänker att kanske är det såhär historien ska sluta: med att någon annan lyckas trösta henne. Så fort hon kommer ur känslan löser det sig alltid. Sedan kommer ursäkterna, försoningen, hemgången.

Men Habanero är nöjd där i gräset, med katten, det börjar bli för trevligt för att jag ska tro att jag någonsin får hem henne.
Tills den nafsar henne i handen. Ett litet busnafs bara. Men tillräckligt för att få henne att resa sig. Säga:
“Fucking kisse! Det här är orimligt. Nu går vi hem.”

Och så går vi hem.
Hem, där känslor får lugna ned sig, ursäkter flöda, försoningar få plats.
Hem, där man kan sätta sig på balkongen med en bok. Ifred.
Aldrig behöva bli sedd.

Läs mer:

Här hittar du alla mina inlägg om familj och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook eller Bloglovin’ för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.

+10

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply ulrikanettelblad juni 14, 2021 at 10:01 f m

  Japp, definitivt fuck att va minst! Var en gång själv en verbal och upprörd minsting i en syskonskara om tre, så jag kan ju ömma för henne… också.

  0
 • Reply Glada vabben - Nettelblad juni 23, 2021 at 9:54 f m

  […] Händelsernas centrum. Kalla hem henne, kalla hem henne nu! […]

  0
 • Reply Ler och långhalm - Nettelblad juni 28, 2021 at 10:29 e m

  […] Gubben och Habanero. Så långt ifrån. En som skriker fula ord, en som gråter tysta tårar. En som sveper in sig i  handduk för att ta sig mellan badrummet och […]

  0
 • Reply Se och synas - Nettelblad juli 29, 2021 at 1:05 e m

  […] på hennes ord. Habanero har ett särskilt sätt att föra sig med orden, också när hon inte svär som en borstbindare. Det finns en rytm, en form, en känsla för små nyanser. “Jag var en bagare”, säger […]

  0
 • Reply Med dig - Nettelblad augusti 6, 2021 at 10:16 f m

  […] Jag har fått leva med alla känslor med dig. Verbaliserade på ett sätt som överstiger din ålder. Med dig kan jag inte gömma mig, det är lika bra att lära sig leva med att strålkastarljuset riktas mot oss. […]

  0
 • Reply Ordets gåva, del 3 - Nettelblad augusti 20, 2021 at 11:48 f m

  […] metall som hettats upp tills den är böjlig och formbar. Att vara mamma till Habanero innebär att skämmas offentligt, lyssna till svordomar, ständigt förhandla. Men det är också att leva med språket. Böljande, […]

  0
 • Reply kläder. - Nettelblad januari 31, 2023 at 12:24 e m

  […] något: en del av en önskan att få vara ifred. Ville se men inte synas. Och kanske, framförallt: ville inte längta efter saker mina pengar skulle ge mig. Av någon […]

  0
 • Reply hur jag tänker när jag bloggar. - Nettelblad april 20, 2023 at 11:05 e m

  […] Jag lägger kraft på gestaltning, att visa i handlingar snarare än påståenden. Jag skriver inte att Habanero är verbal och envis till tusen, jag berättar om när hon sitter i ett gathörn och skriker KALLA HEM HENNE! KALLA HEM HENNE NU! […]

  0
 • Reply Åtta - Nettelblad augusti 6, 2023 at 11:20 e m

  […] den som frågar andra människor om råd och jag den som tar reda på saker i tysthet. Hon den som sökt andras uppmärksamhet när jag vill vara […]

  0
 • Leave a Reply