Att skriva ett så långt projekt som en bok handlar ganska lite om att skriva, och mycket om att fortsätta och fortsätta. Det är ingen slump att många författare springer maraton: processen är likartad. Det krävs väldigt många pass för att nå ett större mål. Man måste tycka om processen till någon del – att springa, eller att skriva. Men varje stund kommer inte att vara njutbar.
Att skriva på ett bokprojekt är också lite som att vara i en relation. Det går lätt i den första förälskelsefasen, den fasen i bokskrivandet när idén är berusande och man är rusig av fascination inför detta man är på väg att skapa. Det är tyngre när förälskelsen lagt sig och den grå vardagen (eller mittendelen av ens bok) ska harvas igenom. Här kommer därför fem tips för att väcka liv i kärleken och lusten i ett bokprojekt som börjar kännas lite grått.
Läs mer:
- 3 tips för att komma igång med skrivandet + skrivövningar. Alla som skriver vill inte, kan inte och behöver inte skriva en roman. Här är tipsen för dig som vill komma igång som skrivande person oavsett vad målet är.
- Hur får man inspiration? Kreativitet som något man kan locka fram.
- Första gången. Om att skriva en roman, om och om igen.
1. Bli nyförälskad: lek lite
En del av förälskelsen i ett nytt bokprojekt är att allt är möjligt. Man upptäcker detta fiktiva universum, utforskar dess möjligheter och begränsningar, allt som känns fel kan man ändra på. Längre in i skrivprocessen har man ofta en tydligare bild av vad som ska hända. Det kan vara tryggt, och det kan vara tråkigt. Dessutom: ju närmare man kommer att bli färdig med sitt projekt, desto större sannolikhet att perfektionismen smyger sig på. Den text man skriver börjar ju faktiskt bli den text det ska bli, och den tanken kan skapa låsningar.
Så prova att våga leka med texten igen! Ditt skrivandet är bara ditt, du måste inte plikttroget arbeta dig fram kapitel för kapitel eller enligt din plan. Öppna ett nytt dokument eller skriv i ett anteckningsblock som inte är till för din övriga romanplanering och våga experimentera i den värld du byggt upp, ta ut svängarna och skriva om dina karaktärer eller miljöer på helt andra sätt än du tänkt dig.
3 skrivövningar för att få ny inspiration i ett bokprojekt:
- Skapa en Spotifylista med musik din karaktär lyssnar på. Ta en promenad medan du lyssnar på listan och försök tänka på det du ser omkring dig som du tror att din karaktär skulle göra.
- Skriv en scen som utspelar sig i samma miljö som din bok, men som handlar om en helt annan person än din huvudperson.
- Skriv en scen som antingen utspelar sig i samma miljö som din bok, eller innehåller en eller flera karaktärer från din bok, där följande förekommer: ordet ”mjölkbar”, en yxa, någon som säger något på ett främmande språk.
2. Träffa andra
En roman kräver ditt engagemang för att någonsin bli färdig, men den kräver inte nödvändigtvis exklusivitet. Ibland är fullt fokus på ett bokprojekt det som krävs för att kunna lägga tillräckligt med tid och passion på att komma framåt. Ibland är omväxling och sidoprojekt det som krävs för att hålla det lustfyllda vid liv. För mig betyder det oerhört mycket att ha ett skrivande bortom romanskrivandet. Den snabba produktionens tillfredsställelse får jag i blogginläggen, bokrecensionerna, krönikorna. Romanskrivandet ger det långvariga och skyddade, den text som är bara min länge, länge innan andras ögon kommer in.
3 förslag på texter du kan varva bokskrivandet med:
- Krönikor. Här hittar du min inläggsserie om hur man skriver krönikor.
- Blogginlägg. Jag gillar att skriva och läsa bloggar där inläggen påminner om krönikor och ett skönlitterärt skrivande. Du kan läsa mer om det här.
- Skrivövningar. Kortare kravlösa texter kan göra under för att komma igång med skrivandet. Du hittar till exempel skrivövningar i det här inlägget om dialog och det här inlägget om att komma igång med sitt skrivande.
3. Ta en weekend ihop
Ibland är den grå vardagen särskilt grå för att den alltid är likadan. Man sitter med sitt bokprojekt på samma plats, vid samma tidpunkt, harvar på med samma spellista i öronen. Miljöombyte kan göra underverk här. Det kan vara det stora: töm huset på andra eller ta in på hotell, hyr en stuga någonstans. Det kan vara det lilla: prova att skriva på papper om du skriver på dator, lyssna på en helt annan sorts musik, eller sitta någon annanstans i huset och skriva.
Läs mer:
- 26 timmar: Lokal semester på Hotell Pommern. Ett drygt dygn på hotell av att läsa, skriva, vila.
4. Parterapi – gå en kurs
Ibland kommer man inte längre genom att rota i det själv, ibland behöver man få prata skrivande och romanliv med andra. Jag har aldrig pluggat skrivande på folkhögskola eller universitetet, men jag har gått två helgkurser och det gjorde mycket för att väcka och passionen för mitt projekt. På tiden man fortfarande kunde åka till ställen gick jag på ett yoga/skrivretreat som Kugge var med och anordnade, och i januari gick jag Skriv din roman med Yrsa och Flora på distans. Båda kurserna var jättefina och att befinna sig i ett sammanhang av andra skrivande åstadkommer stora saker, som sträcker sig långt efter helgens skrivtimmar.
Läs mer:
- Ett äventyr, en gång: #Kaamos getaway. Promenera 8 km genom Helsingfors, yoga och skrivande i skogen.
- Glimtar, januari 2021. Vardagsögonblick med en skrivhelg insprängd.
5. Egentid
Ibland är det bästa man kan göra för sin bok att bara hålla i, kämpa på, lägga mer tid tillsammans med sin roman snarare än mindre. Hålla bastun varm, som Ellen Strömberg så träffande uttryckt det; om man låter skrivandet kallna tar det tid att värma upp det igen.
Men ibland är det bästa man kan göra att lämna sitt projekt, samla energi i annat, låta det vila och återkomma med nya ögon. Om du försöker och försöker och det alltid känns tungt kanske det är dags att prova en paus. När jag tar en paus från mitt skrivprojekt brukar jag göra det uttalat för mig själv: nu pausar jag en vecka. Och så lägger jag fokus på andra saker. Läsa böcker. Dansa Just Dance. Prata i telefon. Simma. Springa. Äta små ostbitar och kolla på teveserier. Allt det här som är liv, men inte är skriv.
Och ibland, om det vill sig rätt, återvänder jag till skrivandet igen med den nyförälskades passion.
Läs mer:
- Alla mina inlägg om böcker för boktips du kan läsa under din skrivpaus.
- ta det inte som en utmaning. Om att försöka sluta skriva, och inte lyckas.
*
Här hittar du alla mina inlägg om skrivande och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook eller Bloglovin’ för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.
4 Comments
Vilka fina tips Ulrika! <3
Så roligt att de uppskattas! <3
[…] Ulrika skrev ett inlägg om skrivande, om att bli färdig med sin bok, och jag påmindes om att hitta tillbaka till lekfullheten. Att inte fastna i att det måste se ut på ett visst sätt. Och att dejta sin roman – jag gillar det uttrycket. För så känns det ju när man på riktigt försvinner in i sitt projekt, in i sin romanvärld. Jag har inte kunnat göra det på sistone av olika anledningar, främst jobbrelaterade. Det har inte funnits utrymme varken tidsmässigt eller i mitt huvud. […]
[…] Dejta din roman: 5 tips för att bli klar med en bok. […]