sånt jag läser

Böcker jag läste i maj

juni 6, 2021

Maj försvann i skrivande, det var bara så det blev, det kom till en punkt när det var omöjligt att göra på något annat sätt. Jag skrev och skrev och petade och kämpade och ibland var jag tvungen att resa mig och gå runt runt köksbordet mellan meningarna när jag skrev om kvällarna för att jag blev så frustrerad över att inte kunna nå den perfektion jag söker i något jag tror skulle kunna bli så bra. Sedan blev jag klar, skickade ut manuset till sådana som vill läsa. Nu finns en tomhet kvar, jag ska försöka formulera den någon dag, vet att jag inte är ensam om den. Post-manus-depressionen, hur svårt det än är att vara i ett projekt kan det vara ännu svårare att vara utanför det. Men det var inte vad jag skulle berätta om idag, idag skulle jag berätta om vilka böcker jag hann läsa i maj, trots allt detta skrivande.
Det kändes som att jag läste väldigt lite, och ändå läste jag fyra böcker. Det gör mig så glad att det är så numera, att det här är vad lite läsande innebär för mig. För ett par år sedan läste jag kanske fyra böcker om året.

Läs mer:

Dagar utan hunger av Delphine de Vigan

Självbiografisk debutroman som kom ut på franska 2001, om Delphines anorexiinsjuknande vid 19 års ålder och en slutenvårdsperiod i anslutning till att hon var på väg att dö i svält. Delphine de Vigan har skrivit flera böcker efter detta och är ju verkligen författare, har kapaciteten för berättande om allt möjligt, inte bara sin egen historia, och det genomsyrar boken. Eleganta formuleringar, den där lätta franska stilen där texten liksom flyter. Kanske blir allt på något sätt automatiskt lite elegantare för att det utspelar sig i 80-talets Paris. Poetisk inblick i en anorektisk tankevärld, kan läsas för språket eller för insikten den ger.

Läs mer:

Tvångsamheten av Alexandra Sundqvist

Nyutkomna Tvångsamheten är en roman i diktform om en destruktiv relation. Varje kapitel en liten dikt men de hänger samman i en klassisk dramaturgi. Går snabbt att läsa, kryper in under huden och känns. Jag upplever inte att de enskilda dikterna har en sådan kraft att de skulle fungera för sig själva, språkets kraft och originalitet når inte riktigt så långt, men som en prosalyrisk roman håller det. Bra om man vill komma igång med läsandet och vill in i mörka teman och känslor. Utgjorde perfekt pausläsning för att få kliva in i någon annans värld och språk när jag var mitt i mitt skrivande.

Läs mer:

Verklighetsglappet – att hantera sina krav och förväntningar av Åsa Kruse

Läser ju en del facklitteratur också! Skriver recensioner för Affärsmagasinet Forum varje månad med recension av populärvetenskapliga böcker, och tycker överlag om att varva skönlitteratur med andra ämnen.
Den här boken av KBT-psykologen Åsa Kruse handlar om när vår oförmåga att förhålla oss till den verkliga situationen ställer till problem för oss. När jag läste den insåg jag hur mycket av det lättare psykiska lidandet som faller inom ramen för den här problembeskrivningen, kanske framförallt i vår tid. Det finns en tanke att man ska uppmuntra varandra att vad som helst är möjligt, bara man kämpar lite till. Att få verktyg för att kunna förhålla sig och omvärdera när det faktiskt inte är möjligt är nog så viktigt. Uppskattade bokens stadiga realism, och att läsa exempelberättelser som kändes ovanliga, om folk som kämpat och kämpat för att nå en dröm (bli skådespelare, influencer, whatever) och sedan aldrig når den, medan livet springer dem förbi. Vår moderna dramaturgi bygger på att om man aldrig ger upp så händer det. Men realismen behövs för att ha en fallskärm, att inte behöva känna att fallet blir så hårt om man inte når den där drömmen.

Läs mer:

Galenskap – en bok om vetenskap av Mikael Landén

Essäistiskt om hur vi betraktar psykiatriska tillstånd i vår kultur och i andra, om hur god vetenskap bedrivs och hur den inte bedrivs. Om allt från distanshealing mot HIV och exorcism till hur Socialstyrelsen utformar rekommendationer. Underhållande och fullt av intressanta sidospår, tyvärr blir sidospåren ibland så många att jag har svårt att bli klar över vad huvudspåret egentligen är. Tror den här passar bäst att läsa ett kapitel i taget här och där, inte sträckläsa som jag gjorde. Då kommer det lite lösa filosoferande mer till sin rätt.

*

Det var det, nu ska vi cykla till stranden. Det är ju fint väder, sägs det, man måste njuta av det, sägs det, fast den här urladdningen efter att ha skrivit klart romanen förvandlat mig till något slags tidigt 00-talstonåring som bara vill ligga i svartklädd i sovrummet med gardinerna fördragna och lyssna på Muse.
Men jag är inte femton, så vi packar picknickkorgen, badkassen. Sockerkaka (Storasystern har bakat!), kaffe.
Och – alltid i väskan, för alla eventualiteter – en bok.

Läs mer:

 

0

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Christina juni 6, 2021 at 10:59 f m

  Tack för tipset om Åsa Kruses bok, jag reserverade den direkt på biblioteket! Den lät som något som jag skulle må bra av att läsa, och kanske också min dotter, som har så mycket motgångar att kämpa mot.
  Får jag tipsa om en tidningsartikel? https://www.sydsvenskan.se/2020-12-26/vi-millennials-langtar-fortfarande-efter-att-fa-bli-vuxna . Kanske inte riktigt på samma tema, men ändå beröringspunkter med boken du läst? Jag har sparat artikeln och läst om den flera gånger, trots att jag egentligen är äldre än gruppen som beskrivs.

  0
  • Reply ulrikanettelblad juni 14, 2021 at 10:00 f m

   Vad roligt att du reserverade den, hoppas du gillar den! Tycker Åsa Kruse skriver bra, hon har även skrivit populärvetenskapligt om vägen tillbaka från utmattningssyndrom och om att hantera att bli plötsligt dumpad.
   Tack för artikeln, väldigt intressant!

   0

  Leave a Reply