tips

Plugga språk på universitet: tips på 4 kurser för höstterminen

april 15, 2021
Ulrika Nettelblad läser bok på Hotell Pommern. Svartvit bild, motljus.

Idag är det 15 april och sista dagen att söka universitetskurser. I år är det tio år sedan jag började på läkarprogrammet och fem år sedan jag tog examen, och studievalen som handlar om de stora livsvalen ägnar jag mig inte åt just nu. (Även om jag ofta tänker att jag tror jag hade blivit en fantastisk jurist). Däremot har det funnits en längtan i mig att fortsätta lära mig saker, en passion för nya intellektuella uppgifter, och nu under vårterminen tog jag tag i mina drömmar och började på en nybörjarkurs i ryska. Det har varit så roligt att ha en grej som inte är jobb, inte skrivande, ingenting som behöver vara något annat än att få lära sig något nytt och få språkliga perspektiv. Här kommer ett inlägg för dig som också blir lite sugen på att söka en språkkurs i höst.

Plugga språk på fritiden – varför?

Varför ska man lära sig ett språk? Orsakerna är många, men det finns också goda orsaker att låta bli (till exempel att man tycker det är tråkigt. Livet är fullt av tillräckligt många tråkiga saker som det är).
Språkkunskaper kan vara meriterande i en del jobb, förstås. Eller användbara när man ska resa. Själv märker jag att jag blir bättre i mitt eget skrivande genom att konfronteras med språk och reflektioner kring sätt att uttrycka ett budskap, även när det handlar om hur ett främmande språk fungerar. Det skapar en metarelation till kommunikation och uttryckssätt som går igen när jag ska använda mitt eget modersmål.
Jag upplever även att man inte behöver kunna ett språk så bra för att ha glädje av det. För många år sedan, när jag var tonåring, studerade jag både franska, tyska och lite ryska, och senare har jag läst finska. Även om jag inte är särskilt smidig på något av de språken idag så gör de studierna det lättare för mig att lära mig ett helt nytt språk om jag skulle vilja det, eftersom jag utsatts för att känna igen olika vanliga grammatiska strukturer på språk, lärt mig att analysera beståndsdelarna.

Jag valde att läsa ryska för att jag alltid velat kunna ryska, eftersom jag är fascinerad av öst och tycker det är ett vackert språk. Ända sedan jag läste lite nybörjarryska på gymnasiet och var tvungen att hoppa av eftersom jag hade för mycket att göra har jag längtat efter att göra det igen, och nu var det dags.

När man väl bestämt sig för att plugga ett språk finns förstås möjligheten att göra det på egen hand, att gå en kurs privat, eller – som jag gjorde nu med ryskan – att söka en universitetskurs.

Läs mer:

Plugga språk på universitet: fördelar och nackdelar

Jag har som sagt pluggat språk både på egen hand och nu läst en distanskurs i ryska. (För tusen år sedan eller i alla fall ett decennium läste jag även 30 högskolepoäng nybörjarfinska på en kvällskurs på universitetet). Universitetsstudier är förstås bara ett av många sätt, med både fördelar och nackdelar.

Fördelar med att plugga språk på universitetet:

  • Det är gratis!
  • Lättare att komma igång eftersom det finns deadlines.
  • Man har andra att plugga med.

Nackdelar med att plugga språk på universitetet:

  • Mer teoretiskt. Universitetskurser är ofta mindre ”kom igång snabbt” än exempelvis en nybörjarkurs på Folkuniversitetet eller liknande. Helhetsgrepp om grammatik och fonetik (vilket jag ÄLSKAR) kan göra att det känns segt om man snabbt vill kunna säga enkla fraser. Tips: det går finfint att komplettera sin universitetskurs med någon språkapp, för att få det bästa av båda världar.
  • Prestationsångest. Är man lagd åt att bryta ihop om man inte får ett VG eller låser sig inför deadlines kanske det är skönare med det helt kravlösa plugget utan någons annan ögon på det man gör?
  • Jobbigt att hålla koll på ett schema. Att plugga igen har påmint mig om hur lycklig jag var när jag slutade läkarprogrammet och slapp hålla koll på var alla dokument fanns på kursplattformen…

Andra sätt att plugga språk

Det finns förstås en massa sätt att plugga språk. Jag har pluggat språk en del på egen hand och gillar att verkligen dyka ned i språket. Brukar tänka att man kan omge sig med språket för alla sinnen: se filmer och läsa böcker, lyssna på podcasts, försöka skriva egna texter. Fler tips på sätt att lära sig språk hittar du här i Jennifer Sandströms blogginlägg om att lära sig ett nytt språk.

Plugga språk hösten 2021: tips på fyra distanskurser

Okej, börjar du bli sugen? Det finns ju hur många kurser som helst på antagning.se, så egentligen är det ju bara att gå in och söka på ett språk som lockar och njuta av utbudet. Det är möjligt att filtrera efter både studietakt och distansstudier, med eller utan träffar. Men här är tips på fyra kurser jag tycker verkar intressanta. Den första har jag erfarenhet av, de andra skulle jag vilja gå – men man hinner ju inte allt i livet, eller åtminstone inte på samma termin. Alla kurser är på distans.

1. Ryska I: Grundläggande kurs 1 och 2, 15 hp på 50%, Dalarnas Högskola

Kursen jag läst nu under våren: en nybörjarkurs i ryska. Det är en halvfartskurs som inte kräver några förkunskaper i ryska. Var dock beredd på rejält tempo – men med belöningen att du kan en hel del när du är klar. Jag pluggade som sagt ryska för tio år sedan och var väl bekant med alfabetet och känner igen många ord även om jag inte kan dem aktivt, så därför är jag fel person att fråga hur tung den är om man helt är nybörjare. Kul är den i alla fall och bra undervisningsmaterial. Utöver klisterlappar till tangentbordet för att ha kunna skriva ryska på datorn behövs ingen kurslitteratur, utan kompendierna för kursen räcker.
Upplägget är träffar på Zoom en gång per vecka med både helklassgenomgångar och övningar i mindre grupper i breakout rooms. Det har funnits grupper både på dagtid samt sen eftermiddag/kväll (16.30-18.30 svensk tid). Kursen har återkommande inlämningsuppgifter varje-varannan vecka. Jag har gillat att det är många små uppgifter under kursen, en skön kontrast mot minnet av läkarprogrammets 30-poängs-tentor.

2. Tyska, påfartskurs (steg 4), 7,5 hp på 50%, Umeå Universitet

Inte läst men sugen på att läsa! Det verkar som ett så trevligt upplägg. Det här är alltså en kurs för alla som läst tyska ”någon gång” men kanske inte känner att de där högstadie/gymnasiekunskaperna är så fräscha att man vill hoppa på en utbildning som kräver förkunskaper. Ett sätt att repetera upp sin gamla skoltyska för att sedan kunna plugga vidare på mer fördjupad nivå. Kursen är bara 7,5 hp vilket alltså är en kvarts termins studier, men studietakten tycks vara 50% – kursen börjar därför i november. Helt på distans, inga obligatoriska seminarier men muntliga examinationsmoment som sker på överenskommen tid.

3. Franska, Aktivera din franska, 7,5 hp på 25%, Umeå Universitet

Liknande upplägg som för tyskkkursen: detta är en kurs för dig som någon gång pluggat franska men vill fräscha upp kunskaperna innan du kanske går vidare med djupare studier. Här läser du 7,5 hp över hela terminen vilket innebär 25% studietakt. Helt på distans, inga obligatoriska träffar. En skön mjukstart för att komma igång med språkpluggandet igen?

4. Kinesiska i tal och skrift I, 15 hp på 50%, Dalarnas Högskola

Detta tänker jag mig är en hardcorekurs, om man bara vill ösa på med ett språk långt ifrån de man tidigare stött på och nörda ner sig totalt. Sugen på den här någon gång i mitt liv, men inte just nu i mitt liv. Distanskurs med obligatoriska onlineträffar. 16 stycken totalt, så jag gissar att det blir ungefär en i veckan? Det finns en kurs som har träffarna på kvällstid och en på dagtid.

Varför lade du inte upp det här inlägget tidigare?

För att jag kom på att skriva inlägget idag! Men även om du ser det här inlägget om några dagar: misströsta inte. Sen antagning är din vän. Jag sökte en massa språkkurser i november, trots att sista antagningsdag är i oktober. Kom in på både kinesiska och ryska, den senare först som reserv och sedan fick jag min plats. Det finns många språkkurser och många som söker flera kurser i reserv, så blir du sugen: sök allt du kan söka och se om det inte finns något för dig också.

до свидания!

 

Läs mer:

 

0

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Ellen maj 4, 2021 at 6:40 e m

    Vad ball du är som läser ryska! Och generellt verkar vara en do-er. Jag ska verkligen försöka stjäla en dos av det.

    +1
  • Reply en lista. - Nettelblad juli 25, 2021 at 2:23 e m

    […] framtidsplaner: Ja. Vill lära mig många språk, i höst fortsätter jag med mer ryska. Vill skriva böcker. Väntar på ett besked i slutet av augusti, men blir det negativt finns […]

    0
  • Reply Höstlistan - Nettelblad augusti 21, 2021 at 2:57 e m

    […] saker ska göras: jag ska fortsätta skriva på det nya projektet, läsa fortsättningskursen på ryskkursen jag läste i våras, jag kommer att jobba på medicinavdelning och akuten som randningar i specialiseringen i […]

    0
  • Reply Hänt på sistone - Nettelblad september 5, 2021 at 11:18 f m

    […] sittningar vid middagsbordet. Böcker som uppslukar, böcker som får mig att sucka. Upprop för ryskkursen, tro att jag är för trött, att kanske är det inte möjligt att göra också detta den här […]

    0
  • Reply Köksbordet - Nettelblad februari 24, 2022 at 10:50 f m

    […] drar in sommarnattsluften som luktar fukt och gräs och ligger ljum mot mina armar, vid köksbordet pluggar jag ryska glosor och dricker jordgubbste, vid köksbordet hackar jag fram blogginlägg och nya skönlitterära […]

    0
  • Leave a Reply