Enklare liv

Vykort från Åland. augusti 2023

augusti 10, 2023

 

Kalljästa frallor

Hej från Åland, jag sitter vid mitt köksbord och skriver. I morse gräddade jag bröd, Portionen under tians kalljästa.
Dubbel sats, varmluftsugn, köra två plåtar på en gång. Jag lyfter inte ut brödet och rullar ut det till en korv som i receptet, jag tar två skedar och använder dem för att klicka ut det på plåtarna. Det är så liten arbetsinsats i relation till vad man får att det känns märkligt att jag någonsin slutade baka det (det här brukade vara stapelbrödet i vårt hushåll).
Men det finns tider i livet då man inte orkar, inte ens den första lilla ansatsen. Det finns tider då gnistan saknas, det spelar ingen roll vilka väldiga eldar den skulle kunna tända.
Men jag bakade mitt bröd, som jag hade drömt om. Jag fyllde frysen med frallor.

Barnen cyklar på gatan, fram och tillbaka, de har race och utmaningar, de är svettiga.
Jag packar upp flyttlådor och rensar ut gamla saker.
Förbereder förbättringar av huset, stillsamma och rimliga saker, långsamma takten. Ibland fastnar jag i små detaljer, de växer till katastroftankar, det är som om oron rör sig som en ande genom rummen och letar efter något att bygga bo i. Jag har inget att oroa mig för över huvud taget, inget som ska få pulsen att ligga i 120 konstant, inget som ska göra att hjärnan måste tänka klart och snabbt och skarpt.

Alla ärenden kan jag göra till fots och med cykeln, allt kan jag göra på samma gång. Det finns inga avstånd. Vi cyklar till bion, till badhuset, till biblioteket. Vi cyklar till affären, till en restaurang. Vi cyklar till tandläkaren, till vi cyklar till våra vänner.
Habanero behöver mer tejp för sitt pyssel, jag kan skicka henne och Lilla Gubben till köpcentret för att handla det själva.

Barnen reder sig mer själva här, eller om det är jag som vågar släppa dem friare för att det är så tryggt, om det är jag som vågar låta dem leka vildare för att vi är i vårt eget hus igen.

Oavsett: jag är på en plats som ger mig mer tid med sådant jag tycker om. Jag vill promenera och cykla i regnet, jag vill baka bröd. Jag vill hinna ta hand om mina saker istället för att köpa nya, alla dessa grejer man kan samla på sig kväver mig. Jag vill dricka mitt pepparmyntste och läsa kokböcker medan höststormarna råder utanför, jag vill göra storkok av tomatsås och göra pizzadeg och frysa in till egna hemgjord pizzakit. Jag vill cykla till badhuset på tio minuter och plaska i vattnet medan barnen leker och mina tankar rör sig mjukt från den ena idén till den andra.

Och jag vill skapa, och jag vill förkovra mig!
Jag vill lära mig språk, läsa biblioteksböcker om märkliga ämnen jag inte vet något om, lyssna på podcasts om samhälle och orka fokusera på vad de säger.
Jag vill skriva en liten roman, igen. Jo faktiskt, äntligen, vill jag det.

När omgivningen är stillsam, världen ständigt sällsamt välbekant, livet nerskalat.
Då börjar utrymmet frigöras för något annat (för mig).

Här ska jag läsa.
Här ska jag skriva.

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i kategorin enklare liv och här hittar du mina bästa inlägg i alla kategorier. Följ mig gärna på Facebook  för att inte missa nya inlägg, gillar du det här inlägget så tryck gärna på hjärtat.

+73

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Susanna augusti 12, 2023 at 9:15 f m

  Välkomna hem <3 Åh, jag känner exakt samma inför hösten – FÖRKOVRA SIG. Har du tips på poddar på samhällsfrågor? Vill variera mina pladdriga roliga poddar med det i höst.

  0
  • Reply Ulrika augusti 14, 2023 at 9:57 f m

   Tack! Jag gillar mycket, det får bli ett helt inlägg tror jag! Men Studio ett (från SR, det går ju live på radion varje dag också) är ett tips. Fördjupande nyhetsprogram, sänds dagligen. Gillar bredden, att man automatiskt blir allmänbildad. tips att lyssna på den kondenserade versionen Studio ett kväll för nåt lite kortare men med de bästa inslagen från dagen. Tipsar även om Kinapodden! Intressant och öppnar upp kring sådant i alla fall jag inte känner till så mycket om.

   0
 • Reply Sara augusti 12, 2023 at 2:31 e m

  Vilket inspirerande inlägg! Längtar till den dagen då jag också orkar göra sådana saker igen.

  0
  • Reply Ulrika augusti 14, 2023 at 1:06 e m

   Tack! Jag hoppas att den dagen kommer snart, och att du tills dess får njuta av att åtminstone kunna drömma om sådant du skulle vilja göra.

   +1
 • Reply Malin augusti 13, 2023 at 12:25 f m

  Det här inlägget gjorde mig varm inombords. Så fint skrivet, Ulrika!

  0
  • Reply Ulrika augusti 14, 2023 at 1:06 e m

   Tack Malin!

   +1
 • Reply Ullis augusti 14, 2023 at 12:15 f m

  Hej! Jag hittade till din blogg i våras och fastnade på tre sekunder för ditt ljuvliga språk och ärliga tilltal. Det här kanske kommer låta jätteknäppt, men jag har fått för mig att du gillar (klassisk) musik, och ville därför bara tipsa om att nu på tisdag kommer min kör från Uppsala till Mariehamn för att ge en sommarkonsert (gratis inträde, superfint somrigt program!) om du skulle känna dig sugen på att lyssna på lite körsång mer Uppsalaprägel. Jag känner ingen på Åland och jag känner ju egentligen inte dig alls, men din blogg och ditt sätt att skriva var en andningspaus och ett vattenhål under en riktigt tung vår, så när vår dirigent sa ”Tipsa nu alla ni känner på Åland om konserten!” så kom jag att tänka på dig.

  https://www.veranovokalensemble.se/events/2023-08-15-18-00-s-t-gorans-kyrka-mariehamn/

  0
  • Reply Ulrika augusti 14, 2023 at 1:08 e m

   Vad glad jag blir att du hittade hit! Det låter som en härlig konsert, jag kommer förbi om hemmasituationen tillåter!

   0
 • Reply trevliga tider - Nettelblad oktober 7, 2023 at 5:11 e m

  […] Vykort från Åland, augusti 2023 […]

  0
 • Reply Vykort från Stockholm, april 2024 - Nettelblad april 13, 2024 at 3:20 e m

  […] Vykort från Åland, augusti 2023. […]

  0
 • Reply Försjunka - Nettelblad maj 26, 2024 at 9:23 e m

  […] Vykort från Åland, augusti 2023. […]

  0
 • Leave a Reply