Mat

Meny vecka 36 och 37: Snabblagad vegetarisk veckomeny för två veckor med inköpslista

augusti 31, 2020

Rutiner är intressant att läsa om, sa ni, också från någon som kämpar med dem (eller kanske allra mest från en sån?). Och inlägget om vilka kokböcker jag använder i min matplanering gillade ni också. Så när jag gjorde de kommande två veckornas matplanering och tillhörande inköpslista slog det mig att det här kanske är något som andra också kan ha nytta av. (Och för den som inte har det, och undrar, vad har hänt med Nettelblad-bloggen, varför är den plötsligt en käck självhjälpsbok av slaget som säger att om du förbereder kaffebryggaren för morgondagen innan du går och lägger dig kommer du att bli en harmonisk människa: räds inte. Melodramatiska inlägg om liv och tid och barn och skrivande kommer alltid att vara kärnkonceptet för den här platsen. De flödar bara inte lika snabbt och lätt innan jag har kommit in i de älskade rutinerna igen).
Nu till matplaneringen.

Vegetariskt, snabblagat och billigt – matplanering för två veckor

Veckomeny Matplanering två veckor vegetariskt

Det här är en meny jag skrivit med min finaste handstil. Genast förstår ni varför jag blev läkare och inte typ, kalligraf. Eller art director. Till och med mina försök till fredagstacos-smileys ser ut att ha det ganska kämpigt med glädjen, deras sneda ögon och spända munnar ler liksom de sista tillkämpade leendena folk har innan de bryter samman och berättar hur de egentligen har det i sin fundamentala livskris. Nå, så kan säkerligen en och annan fredag kännas och likväl behöver man tacos.

Menyn sträcker sig över två vardagsveckor fram till en helg, innan det är dags för ny storhandling. Som jag nämnde i mitt inlägg om kokböckerna i min matplanering använder jag mycket recept från Portionen under tian. Ibland använder jag bara hennes 300-kronorsveckor rakt av, och får recept och inköpslista för en veckas middagar utan att tänka en tanke. Men ibland vet jag att jag kommer inte att orka något recept som tar längre tid att göra. Ingredienserna till pizzan, de hemlagade biffarna, potatisgratängen kommer att bli liggande och jag kommer att skjuta upp det och laga något snabbt i panik istället. Känns det så brukar jag plocka samman egna recept istället. I den här planeringen tar de flesta recept inte mer än en halvtimme att göra. Några, som till exempel boveteotton och morotslasagnen, tar lite längre tid än så men större delen är tid i ugnen eller koktid, inte tid man behöver tänka och fixa.  Den här planeringen ska vara recept som inte kräver att jag tänker, diskar ur en matberedare eller svär över varför mina bönbiffar faller i tusen bitar när de ser så fina ut på bilden. Jag har även försökt välja recept med ingredienser som är i säsong nu i september.

Sammantaget alltså snabblagat, vegetariskt, billigt. Min storhandling för de här två veckorna kostade 57 euro. Då hade jag i och för sig vissa ingredienser hemma, men å andra sidan köpte jag även saker som inte behövs för matplaneringen, som typ ett ton bananer, ett lager 80%-ig mörk choklad och en Helsingin Sanomat för ha någon lämplig läsning för min språkträning. Just den här tvåveckorsplaneringen blev det så att de flesta recept kom från Portionen under tians andra kokbok, så sidangivelserna syftar på den. Annars har jag länkat till de recept jag hittade på internet nedan, men alla fanns inte där.

Och om det räcker till en dag med rester beror ju lite på hur mycket man äter. Vi får oftast över så det passar bra att göra en dag till restdagen. Också ett bra sätt att få barnen äta mer av något de inte gillade första gången – ställs det mot andra alternativ de gillade ännu sämre blir det plötsligt mer lockande.

Veckomeny Matplanering två veckor vegetariskt

Meny vecka 36 och 37

Måndag: Grönsaksgryta med mungbönor och ris. (s.62)

Tisdag: Paprika- och champinjonsås med belugaris. (s. 135)

Onsdag: Rester

Torsdag: Dhal på mungbönor (s. 136). (Lagar åtta portioner och är beräknat för det i inköpslistan – sparar för nästa restonsdag samt fryser in reservlunchlådor av det som blir över).

Fredag: Tacos!

Lördag: Lunch: Tandoorigryta med linser. (s. 66). Middag: Morotssoppa (s. 48. Dubbel sats, hälften som bas för morgondagens lasagne, länken går till lasagnen då recept på soppan inte fanns på hemsidan, så laga alltså dubbel sats av morotskrämen).

Söndag: Lunch: Morotslasagne (s. 50). Middag: Belugabolognese (första boken, s. 51.) Koka vita böonr till måndagsrätten!

*

Måndag: Marockansk gryta med couscous. (s. 52, receptet är för 8 portioner och inköpslistan beräknad så – spar rester till restonsdagen samt nödlunchlådor).

Tisdag: Boveteotto med champinjoner och spenat.(s. 86)

Onsdag: Rester

Torsdag: Grön ärtsoppa (s. 96)

Fredag: Tacos!

Inköpslista

Har försökt att inte utgå från att ni har något hemma när jag gjorde listan. Det har ni ju säkert, så kolla det först. Men inte vet jag vad folk har som basvaror. Lika lite som jag är kalligraf är jag expert på folks livsmedelslager. Här har ni i alla fall det som krävs för recepten.

Grönsaker

9 gula lökar
17 vitlöksklyftor
2 rödlökar
20 morötter
8 röda chilis
4 cm färsk ingefära
400 g champinjoner
1 citron (eller: pressad citronsaft)
Valfria grönsaker för två tacomiddagar

Mejeri

5 dl grädde av valfri sort
200 g fetaost
1 dl riven ost
Ev tacotillbehör (mer riven ost? lite gräddfil? andra göttigheter)

Torrvaror

tacobröd för två tacomiddagar
ev tacosås, tacokrydda
2,1 kg ris
couscous till 8 portioner
4 dl helt bovete
400 gram lasagneplattor
4 förpackningar à 400 g kokosmjölk
11 grillade paprikabitar, inlagda
ca 12 stycken soltorkade tomater eller 2 dl hackade soltorkade tomater
4 dl torkade vita bönor
4 dl torkade belugalinser
8 dl torkade röda linser
5 msk tomatpuré
13 grönsaksbuljongtärningar
4 dl torkade mungbönor
5 frp à 400 g krossade tomater
1 dl solroskärnor
Sojasås
Rapsolja till stekning
rökt paprikapulver
vanligt paprikapulver
kanel
malen koriander
garam masala
hela kardemummakärnor
torkad tandoorikrydda eller tandooripasta
sambal oelek
spiskummin
torkade örtkryddor som basilika eller timjan
peppar
gurkmeja

Frysvaror

225 g fryst broccoli
700 g gröna frysta gröna ärtor
2 msk frysta kryddor tex basilika, persilja
800 g fryst hackad spenat
vegofärs för två tacomiddagar

 

Så, det borde vara det! Ber på förhand om ursäkt för felräkningar, säg till om ni upptäcker dem så ordnar jag för att minska framtida lidande i så fall.

Och – är det här något att ha? Eller är det typ lika intressant som om jag skulle lägga upp bilder på mina gamla kvitton? Om ni gillar det här och har användning för det, säg det, så vet jag om det är nåt att fortsätta med eller något vi lämnar åt sidan. over and out!

Sugen på att läsa mer av mig? Här hittar du mina bästa inlägg. 
Eller följ min Facebooksida eller Bloglovin för att inte missa nya inlägg!

+3

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Freja september 1, 2020 at 7:39 f m

  Jag gillar att läsa om rutiner. Och behöver tips kring mat för familjen. Så kör!

  0
 • Reply Åsa september 1, 2020 at 11:06 f m

  Wow, vilket jobb!

  0
 • Reply Jonatan september 6, 2020 at 7:57 e m

  Jag har aldrig veckoplanerat i hela mitt liv men tänkt då och då att det verkar bra och att jag skulle vilja pröva. När du länkade Portionen under tians veckomatsedlar så reagerade jag likadant som du: vissa av de där recepten verkade lite för krångliga. Så när du lade upp det här så slog jag till och gick och handlade! Nu har jag ätit dhal hela helgen och den är jättegod. Än så länge hellyckat alltså. Tack så mycket för det här inlägget!

  0
  • Reply Ulrika september 6, 2020 at 9:47 e m

   Gud vad kul, vad glad jag blir att du hade nytta av det! Kul med sådant som får konkret effekt. Säg till om du skulle upptäcka att det var något som saknades i inköpslistan sen, så jag kan korrigera det för framtiden i så fall. Härligt att det blev lyckat (än så länge i alla fall 🙂 )!

   0
  • Reply Ulrika september 6, 2020 at 9:47 e m

   Tror jag kanske länkade den i tidigare inlägg om portionen under tian, men finns en 300-kronorsvecka hon har gjort som också har recept som bara ska ta max 30 min, denna: https://undertian.com/special-mat-pa-30-min/

   0

  Leave a Reply