tips

the beat of the wheels is what’s missing.

februari 6, 2023

Jag såg en kortfilm, den heter Sleepers’ Beat. Det är en dokumentärfilm från 2014 om människor som jobbar på transsibiriska järnvägen, gjord av Anastasia Kirillova som är en svensk regissör med ryska rötter.
Jag hörde en intervju med henne i ett program om järnvägsresor, hur hon berättade om hur hon ville göra en film om hem. Hon reste till Ryssland och skulle jobba med filmen, transsibiriska järnvägen var inte vad den skulle handla om. Men när hon reste med tåget genom landet och talade med människorna som arbetade  på det upptäckte hon att det var där berättelsen om ett hem fanns. De som arbetade på tåget var borta hemifrån månader i sträck. De talade allihopa om livet på tåget på samma nästan mytologiska sätt. När man väl vant sig vid att arbeta på transsibiriska järnvägen kanske man inte längre vet vad som är hemma, vad som är borta. När man kommer hem till det som andra säger är ens riktiga hem är man rastlös. The beat of the wheels is what’s missing.

Sleepers’ beat innehåller intervjuer med tågpersonalen, varvat med landskapen som väller förbi utanför tågfönstren.

Jag har skrivit en massa skönlitteratur som ingen av er har läst som handlar om hem, om rötter, om att fastna på platser, om att ryckas upp och att sugas in. Jag har skrivit om att vara hemma på ingen plats eller på bara en i hela världen. Och jag har skrivit mycket om platser. Jag har skrivit berättelser där platsen blir så viktigt att den är som en egen del av berättelsen, att det hade varit omöjligt att skriva samma historia och låta den utspela sig på någon annanstans.
Jag har harvat på i ett projekt där jag efter femtontusen ord förstod att texten var död för att platsen inte väckte något i mig, det fanns inget där att utforska.

Att få en inblick i denna lilla värld, tågvärlden, den beroendeframkallande, fick mig att bara vilja skriva.
Jag ville få berätta något som kunde skildra en helt egen tillvaro lika väl som de här sexton minuterna av glimtar från en resa genom ett väldigt land.

Dessutom vet ni ju sen förut att Ryssland är ett land som fascinerar mig. Förut kunde jag inte resa dit för att livet inte passade för det, sedan kom ett helt världsläge emellan.
Istället får jag njuta av hur den här filmen skildrar både den lilla, begränsade världen som är tåget och det enorma rike som det rör sig genom.

Ett eget universum, och så vackert foto. Blev så inspirerad till att skapa något!
Här hittar ni den, om ni har en kvart för er själva och vill se något fint.

Läs mer:

Här hittar du alla inlägg i tips-kategorin  och här hittar du mina bästa inlägg inom alla kategorier. Tycker du om det här inlägget, tryck på hjärtat, och vill du inte missa nya inlägg kan du följa mig på Facebook.

+27

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Christina februari 7, 2023 at 8:43 e m

  Tack för tipset! Jag ska absolut se den. Jag älskade Ryssland, innan kriget kom.

  +2
  • Reply Ulrika februari 7, 2023 at 10:04 e m

   Tänker att man kan få älska Ryssland – som en källa till en rik kultur, en kittlande (men hemsk) historia, ett fascinerande språk och kultur även efter att kriget kom? Även om jag förstår att man kan behöva uttrycka sig och förhålla sig på ett annat sätt. Men tänker att det mesta av ett land inte utgörs av dess ledare och dess konflikter. (Förstår att det knappast heller var vad du menade, det var mer än lös reflektion eftersom jag själv tänkt i liknande banor). Hoppas du uppskattar filmen!

   +6
 • Reply Linnea februari 8, 2023 at 1:22 e m

  Den här ska jag definitivt se! Jag och min flygrädda pojkvän (men mest jag) drömmer om att resa tillbaka till Kina (igen) och har pratat om att i så fall åka med transsibiriska järnvägen. Det får förstås vänta med tanke på omständigheterna (och vår knapra student-ekonomi). Men hur som helst – tusen tack för tipset! Jag blev väldigt sugen på att se filmen.

  +1
 • Reply sardellen februari 8, 2023 at 7:28 e m

  SÅ INSPIRERANDE!!!!

  +1
 • Reply Snälla saker - Nettelblad juli 26, 2023 at 12:59 e m

  […] the beat of the wheels is what’s missing. Tåg. […]

  0
 • Reply Post partum - Nettelblad november 5, 2023 at 10:12 f m

  […] the beat of the wheels is what’s missing. om en dokumentär om ett tåg, och om lusten att skriva. […]

  0
 • Reply Låtar, 2023: I baren/En mörk natt - Nettelblad december 6, 2023 at 1:01 f m

  […] är januari 2023 och jag ser en dokumentärkortfilm om att jobba på transsibiriska järnvägen. Den når mig en dag när sinnet ligger vidöppet. Jag har börjat vakna ur en dvala, öppna […]

  0
 • Leave a Reply