Resor

Återfärden

juni 17, 2024

Han hade utstrålningen hos en fiskare som arbetar i stormigt hav och på otillgängliga vatten. Det väderbitna ansiktet, en blick som sett kamraterna komma och gå, enstöringens ovilja att tala med andra, som det blir om man tillbringar veckor och månader hemifrån med besättningen som enda sällskap och en gemensam tyst överenskommelse om att inte prata hål i huvudet på varandra.

Tyvärr jobbade han inte med det, utan som chaufför på en buss från Billund till Vejle. Den passerade Legoland och Lalandia, den passerade flygplatsen. Vid hållplats efter hållplats steg rusiga semesterfnittriga och förvirrade turister på och försökte betala med kort fast det inte gick, ville lägga in bagaget utan att själva förstå hur bagageluckan skulle öppnas, eller bara göra något så orimligt som att le stort mot busschauffören. Han mötte dem alla med samma fjärranblicks-poker face, ibland kombinerat med en suck. På flygplatsen ville en finsk familj med massor av väskor stiga på bussen, men bagageutrymmet var redan fullt.

”Do not enter the bus”, sa fiskarchauffören utan att röra en min.
”But this is the bus to Vejle, right?”, sa de.
”Yes, but it’s not the bus for you”, sa han och körde vidare.

Det var dagen för att resa tillbaka till Sverige. Inte hela vägen hem till Åland, inte än, men åter till det bekanta. Vi åkte buss till Vejle, vi tog tupplur och läste bok och iakttog busschauffören. Vi tog en fikapaus på caféet där eftersom vi tagit en tidig buss för att kunna missa en och ändå hinna till tåget. Otrolig krämighet i brownien, rabarberbullars sötma. Ät där om ni är förbi och vill njuta.

Vi satte oss på ett tåg mot Köpenhamn, böcker och tupplur (men andra sovande, andra läsande nu). Lite skärmtid. Utanför de danska husen, mer sten, mindre trä. Fälten. Vattnet. Jag läste ut en bok jag börjat läsa under resan, jag började skriva ett blogginlägg.

Köpenhamns järnvägsstation, mina barn som blivit så stora, så bra på att dra sina väskor. Byte till Öresundståg, den segaste delen av sträckan, vi skulle ha åkt direkttåg från Köpenhamn till Stockholm men det blev inställt. Blir tydligen ofta det lärde jag mig sen, mer om det i ett annat inlägg. Senare lunch än tänkt, vi fyllde på med majskakor och bars, vi tog oss över sundet och till vårt tåg i Malmö.

Vi åt pastasallad och läste böcker och använde lite mer skärmtid och såg ut genom fönstret och ritade och somliga av oss bråkade lite med våra syskon och andra såg till sin förfäran hur en man togs till restaurangvagnen medan de skulle ringa polisen för att han varken hade giltig biljett eller id. En utfrågning av mig från mitt barn utbröt: vad kostar en biljett och vad kostar bötern om han inte har någon, varför skulle man välja att resa utan, men sedan kom han tillbaka, fick sätta sig på sin plats igen, och vad som hänt och hur det löste sig förtäljde inte historien.

Och sedan, efter en lång dags resande, checkade vi in på ett hotell vid Stockholms central, åt pannkakor i sängen med våra matlådelock som tallrikar medan vi tittade på barnteve, och lät intrycken falla på plats efter en lång resa.

Och det var slutet på resedagboken från vår Danmarksresa. Tack för att ni läste, och för att ni skrivit så fina saker.

Läs mer:

Ut i världen.

Bedrägeriet.

– It was the age of wisdom, it was the age of foolishness.

Tivoli.

Tjechov.

Legoland.

Turbo racer

+45

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Elisabeth h juni 18, 2024 at 10:37 f m

  Har virkelig elsket å lese denne «dagboken»!
  Er 65, snart 66, og faller sikkert litt utenfor dine vanlige leseres aldersspenn (?), men du skriver så bra og visuelt at jeg synes dine tekster appellerer på tvers av alder.
  Glad jeg «fant deg», fortsatt god sommer!

  +3
  • Reply Ulrika juni 18, 2024 at 11:58 e m

   Så glad att du hittat hit och du är oerhört välkommen. Vet att ni är ett gäng som är jämnåriga med dig som läser och är så glad för det, att texterna verkar fungera även om man inte är i precis samma livsfas. Välkommen hit!

   +2
 • Reply Malin juni 18, 2024 at 10:47 f m

  Tack för att jag fått följa med på distans, Ulrika! Att läsa inläggen om er resa har både fått mig att skratta och sänkt min puls. Välbehövligt i den här hetsen som alltid infinner sig på jobbet veckan före midsommar.

  0
  • Reply Ulrika juni 18, 2024 at 11:57 e m

   Så härligt att få sprida lite semesterlugn, och att det funkat på det sättet (ibland blir ju stressen innan semestern värre av att läsa om andras semester, och det hade jag inte velat åstadkomma!) hoppas du får det skönt och lugnt efter midsommar!

   +1
 • Reply Katarina juni 18, 2024 at 12:46 e m

  Vilka fina, roliga, oväntade, tänkvärda texter. En njutning att läsa. Även jag (69 år!) är väldigt glad att nyligen ha hittat hit. Lätt också att få lust att läsa äldre inlägg. Dina texter ger mig impuls att försöka formulera mig själv. Inte bara vara den som läser hela tiden.

  0
  • Reply Ulrika juni 18, 2024 at 11:56 e m

   Så fina ord! Vad glad jag blir att du beskriver det just så att ha hittat hit. Och att texterna väcker formuleringslusta!

   0
 • Reply Egenheter juni 18, 2024 at 12:55 e m

  Det har varit fint att läsa den här resedagboken! Tack för att du delar med dig av högt och lågt som sker i livet.

  0
  • Reply Ulrika juni 18, 2024 at 11:50 e m

   Tack för att du läser!

   0
 • Reply Matilda juni 18, 2024 at 8:12 e m

  Vad fint att få följa med på er resa. Du inspirerar till att göra samma!

  0
  • Reply Ulrika juni 18, 2024 at 11:50 e m

   Så kul att höra!

   0
 • Reply Köpenhamn och Legoland: resplanen för en tågsemester till Danmark - Nettelblad juni 18, 2024 at 10:34 e m

  […] Resedagbok från dag 7: Återfärden […]

  0
 • Reply Linni juni 19, 2024 at 10:23 f m

  Såå koselig å lese om reisen deres! Og også å lese om å reise med (såpass) store barn ettersom mine er 3,6,9 🙂

  0
  • Reply Ulrika juni 19, 2024 at 10:37 f m

   Underbara åldrar på dina barn också! Men mycket härligt framför er, och att resa med barn som är stora nog att ta ansvar och få lite friheter är faktiskt helt ljuvligt. Tack för att du läser!

   0

  Leave a Reply